Ябълков сладкиш



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Сочен и вкусен ябълков сладкиш

1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
2 чаени чаши брашно
1 жълтък
1/2 чаена чаша захар
1 пакетче ванилия
2 супени лъжици кисело мляко
1 чаена лъжичка бакпулвер
125 грама нарязано на малки парченца краве масло

пълнеж
4-5 супени лъжици галета

2 килограма ябълки - аз ползвам златна превъзходна, но веднъж ги правих и с някакъв сорт зелени български, но не бяха кисели, а сладки и много сочни
няколко супени лъжици захар, според сладостта на ябълките
канела

пудра захар за поръсване


Тава с размери 27 x 17 сантиметра или близки до тези.
Смесваме продуктите и замесваме тесто. Ако е нужно, добавете още една лъжица кисело мляко, за да не е супер твърдо. Разделяме тестото на две части, като едната я разпределяме равномерно на дъното на тава, покрита с хартия за печене, излизаща извън стените на формата, за да извадим сладкиша по-лесно или слагаме хартия за печене само върху дъното, ако разполагате с правоъгълна форма с падащо дъно. Оставяме в хладилника, докато подготвим ябълките. Другата половина от тестото поставяме в полиетиленов плик и също оставяме в хладилника.
Приготвяне на пълнежа.
Обелваме ябълките и с помощта на картофобелачка или ренде с приставка за рязане на тънки филийки, нарязваме ябълките на тънки филийки. Внимавайте с ноктите. На мен първия път ми отидоха два, ама то и без друго трябваше да ги подкъся, че заприличах на орел :))
Изваждаме тавата с тестото от хладилника, отгоре поръсваме с галетата, след което разпределяме част от ябълките, внимавайки да не начупим много филийките ябълки. Поръсваме със захар и канела, пак ред филийки, захар, канела, накрая завършваме с ябълки. Стържем отгоре другата половина от тестото. Печем в предварително загрята фурна на 170С за 1 час. Изваждаме сладкиша и го оставяме за 1 час да се охлади, след което го изваждаме от формата с помощта на хартията за печене или просто разкопчаваме тавата, ако е с падащо дъно. Поръсваме с пудра захар, режем на парчета и сервираме.
Съхранявайте парчетата сладкиш в полиетиленов плик, за да не изсъхват. На следващия ден са още по-сочни.

Коментари

  1. Прекрасно изпълнение, както всички досега, Инче!
    Обожавам ябълки, а този сладкиш изглежда съвършено. Жалко, че не ограничавам сладките неща, но пък поне се нахраних визуално както винаги като вляза в блога ти.
    Предлагам освен сладостите, да приготвяш и повече солени вкусотийки, защото всичко, което съм приготвила досега е великолепно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Поредният разкошен сладкиш, Инче, майсторка си им...
    масло, ванилия и ябълки - вълшебна комбинация, вълшебни снимки!
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Дианка. Знаеш, че си ми кулинарния идол :)
      Прегръщам те :)

      Изтриване
  3. Инче, май няма твой десерт, по който да не въздишам - неустоими са до един!
    А снимките...чудесни, много ми допада стила ти! Как да кажа, не са статични, а имат живот!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересен и ефектен сладкиш. Хареса ми, ще приготвя и аз :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации