Балиш - татарски сладкиш със сушени сливи и сушени кай'сии


Десертът е много приятен за тези, които обичат сушени плодове. Има леко кисела нотка, идеален е за моя вкус, защото не е много сладък.

Дълбока форма за печене с диаметър 20 см.

Продукти:
около 360 грама брашно
120 грама меко краве масло
1 ампула ванилия
няколко капки портокалова есенция или настъргана кора от портокал, но био, заради химикалите, с които обработват тези цитруси
1 супена лъжица захар
1/2 чаена лъжичка сол
7 грама суха мая
120 мл топло прясно мляко

200 грама сушени сливи
3 супени лъжици лимонов сок
1/2 чаена лъжичка канела (опция, но намирам, че сливите и канелата са първи приятели)

200 - 300 грама сушени кайсии (аз сложих 300 грама, но трябваше да е по-малко, за да са равни слоевете, не че това се отрази на вкуса много)
3 супени лъжици лимонов сок

пудра захар за поръсване


Накиснете в гореща вода в два отделни съда кайсиите и сливите до омекване.

В купа сипете топлото прясно мляко. Прибавете към него сухата мая и захарта. Разбъркайте. Оставете сместа на топло за около 10 минути, след което добавете мекото масло, есенциите, а после и малко от брашното. Добавяйте от брашното по малко до получаване на нелепнещо тесто. Замесете го, но не го месете дълго. Оставете го да почине за около 20 минути, а през това време смелете накиснатите плодове, отцедени от водата. Смелете кайсите в блендер. Прибавете към получената смес лимоновия сок. Смелете и сливите. Прибавете към тях лимоновия сок и канелата. Разбъркайте.
Разделете тестото на 3 части, като две от тях са малко по-малки от третата част. Вземете по-голяма част и я разточете върху леко набрашнена повърхност, така че да е малко по-голяма от формата за печене. Поставете лист хартия, който да излиза извън формата. Поставете разточената кора, така че да образува борд. Нанесете равномено сливите. Разточете другата кора до размерите на формата. Поставете кората върху сливите. Нанесете кайсиената смес. Разточете и последната част от тестото. Загънете или прищипете добре кората, която е основа с последта кора, за да не излиза плънката. Надупчете с вилица на няколко места тестото почти до дъното. Поставете тавата във фурна на 80С за около 25 минути, след което печете още 30 минути на 190С без вентилатор, а накрая още 20 минути, но с вентилатор.  Извадете тавата от фурната. Изчакайте няколко минути и прехвърлете сладкиша в поднос. Отстранете внимателно хартията. Оставете да изстине напълно. Поръсете с пудра захар и сервирайте.




Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации