Pączki (полски понички)
Продукти
2 с.л. захар
40 г краве масло
1/2 ч.ч топло прясно мляко
1 ч.л суха мая
1/2 пакетче (20 г) прясна мая
2 яйца
ромова есенция или ванилия
около 2 ч.ч брашно + още малко за измесване
От продуктите замесваме меко тесто (в купа смесваме захарта, мекото масло, топлото мляко, маите и разбърваме; добавяме яйцата, есенцията и брашното), което не трябва да лепне. Оставяме го да втаса на топло и да удвои обема си. Втасалото тесто разточваме на кора с дебелина около 1 сантиметър
и с малка чашка изрязваме кръгчета, които нареждаме в тава, покрита с хартия за печене
и ги оставяме да втасат и увеличат размера си двойно.
Пържим ги в маслена баня и от двете страни докато се зачервят (става бързо, ако е добре нагорещено олиото)
След като поизстинат ги пълним с помощта на шприц с любимото ни или каквото имаме сладко,
но ако искате да впечатлите небцето си, то тогава заложете на крем, приготвен от бита сладкарска сметана и рикота в съотношение 1:1 (колкото сметана, толкова и сирене рикота), овкусен със захар и ромова есенция. Вкусът с този крем, който сам по себе си е невероятно нежен, става превъзходен.
По желание може да ги поръсим с пудра захар.
Аз си заделих част от тестото и направих хлебче. Така от 1, получих 2 :)
Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеЕто каква ще е следващата закуска!
Благодаря ти от сърце, ако знаеш от колко време търся точно такива понички :-)
Федора, чудесни са! И хлебчето също!
ОтговорИзтриванеДа си призная.. в голяма степен съм пристрастна към Полша, но пък отношение към кухнята им.. хм, нямам. Вероятно защото точно кухнята им не познавам добре.. дали не е време да проуча лека-полека? :-D
Поздрав сърдечен и :-)
Поничките и хлебчето изглеждат страхотно!
ОтговорИзтриванеРазкошни са, Федора и страшно съблазнителни! Аз вече си взех една със сутрешното кафе :))Поздравления :))
ОтговорИзтриванеБраво! Благодаря, за чудесната рецепта :):)
ОтговорИзтриванеЧудесни са!
ОтговорИзтриванеТрябва да ги пробвам и аз..:-)
Лек и усмихнт ден!
Благодаря ви, кулинарни магьосници за милите думи :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден и на вас! :)
П.П. Дани, днес вадя от фризера тиквата и те следвам стъпка по стъпка :)
И поничките и хлебчето изглеждат фантастично. Иде ми да с пресегна и да си грабна една! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеНе се пресягай, аз ще ти подам :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мери!
Спокойна вечер ти желая :)
Федора, поничките изглеждат страхотно. От кога ми се хапват, ама няма кой да ми направи ;D
ОтговорИзтриванеПздрави :-)
п.п. Имаш награда при мен :)
Bo
ОтговорИзтриванеMr Appetit
Федора, пишеш два вида мая.Става въпрос за избор ли?Искам да ги направя и да знам да не сбъркам.Радвам се,че ви е харесала тиквата и си се доверила на моя рецепта.Топъл и усмихнат ден :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви :)
ОтговорИзтриванеДани, и двата вида мая се слагат, но може и само суха, но тогава количеството й трябва да е 1 супена, а не чаена лъжица.
О, да, много ни хареса тиквата - лично аз харесвам повече плодовите лакомства, отколкото шоколадовите, но въпрос на вкус. Благодаря ти отново за рецептата. :)
Лек завършек на работната седмица, момичета! :)
Благодаря, Федора, ще докладвам :)))
ОтговорИзтриванеЗдравей,Федора!Много се радвам,че открих твоя чудесен блог!Публикувала си страхотни рецепти, благодаря ти!Имам наградки за теб в моя блог, заповядай!:)Приятелски поздрави от мен:Теменужка:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви! :)
ОтговорИзтриванеТази сутрин ги направих, без аромати. Хапнахме ги с крема сирене. Чудесни са! Ще ги правя и друг път. Тестото е много хубаво, лесно се работи с него. Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че са ви харесали, Кате :)
ОтговорИзтриванеЛека и успешна седмица :)
Ял съм такива понички, не знаех, че били полски : )
ОтговорИзтриванеНе разбрах точно, но сякаш нещо ми обясняваха, че с мас били по-вкусни.
приятни сънища
А, благодаря, че сподели. Сега мас ще тръгна да търся :))
ОтговорИзтриванеХубав ден! :)
Колко понички излизат? :)
ОтговорИзтриванеНе помня бройката им, но са долу-горе толкова, колкото са показани на снимката, +- някой и друга бройка изядена по време на процеса пържене :))
ИзтриванеСупер са!Преди малко го разточих и разделих станаха 16 кръгчета и сега ги сташих да се надигнат и следмалко ще гъ пържа.Изглеждат супер апетитно на твойте снимки.Благодаря за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриване