Грисова супа с доматени галушки
"- Срамно е, Андрей Петрович, да ме упрекваш за една необмислена глупост, за която аз и без това горчиво се разкайвам. Е, да, аз постъпих като глупак: предобрата Ана Василевна ми даде пари да замина за Италия, а аз отидох при хохолите, да ям галушки и…
- Не се доизказвай, моля ти се — прекъсна го Берсенев."
- Не се доизказвай, моля ти се — прекъсна го Берсенев."
"В навечерието", Тургенев
Тези галушки, за които пише Тургенев, надали са били като моите, ама и аз като героя спадам към упомената група с умствени способности :)))
E, зависи колко са парите, де :)))
Забелязали ли сте как някои писатели въртят, сучат, ама все до храната опират, че и едно такова сладкодумно ти я описват, че докато четеш, в един момент започваш да прехвърляш наум какво има за папкане вкъщи :))) Сега като се замисля, май е добре, че чета повече научна литература, щото иначе с художествената, сигурно ще почна да се търкалям :)))
E, зависи колко са парите, де :)))
Забелязали ли сте как някои писатели въртят, сучат, ама все до храната опират, че и едно такова сладкодумно ти я описват, че докато четеш, в един момент започваш да прехвърляш наум какво има за папкане вкъщи :))) Сега като се замисля, май е добре, че чета повече научна литература, щото иначе с художествената, сигурно ще почна да се търкалям :)))
Предлагам ви една много вкусна и бърза супичка с тургеневите галушки (майтап, ама само за последното).
Продукти за супата:
5 супени лъжици грис
1 кубче зеленчуков бульон
1 яйце
магданоз
олио
сол
за галушките:
1 обелен и настърган домат (средно голям)
5 супени лъжици грис
магданоз
400 милилитра вода
1 супена лъжица олио
сол
Загряваме 400 милилитра вода, в която разтваряме зеленчуковия бульон, добавяме гриса и го сваряваме. Сваляме от огъня и добавяме жълтъка, отново разбъркваме, добавяме и разбития на пяна белтък, олио и нарязания магданоз. Сместа е гъста. Добавяме по малко гореща вода и пасираме с миксер. Количеството на водата зависи от гъстотата, която желаем да получим. Овкусяваме със сол и поставяме да се вари, като бъркаме от време на време. След като поври около 10 минути, сваляме от огъня.
Галушките се приготвят много бързо. Към настъргания домат и нарязания на дребно магданоз добавяме малко от водата и пасираме (целта е да не се усещат семенцата на домата). Прибавяме и останалата вода, сол, олио и получената смес слагаме да заври. Добавяме гриса и го сваряваме. Оформяме галушки с помощта на лъжички.
Сервираме супата в чинии, в които поставяме по няколко от галушките.
Супата е еднакво приятна да се консумира както топла, така и студена.
Галушките се приготвят много бързо. Към настъргания домат и нарязания на дребно магданоз добавяме малко от водата и пасираме (целта е да не се усещат семенцата на домата). Прибавяме и останалата вода, сол, олио и получената смес слагаме да заври. Добавяме гриса и го сваряваме. Оформяме галушки с помощта на лъжички.
Сервираме супата в чинии, в които поставяме по няколко от галушките.
Супата е еднакво приятна да се консумира както топла, така и студена.
Отвори устата! Ам... :)))
Това е една от любимите ми супи. Надявам се да ви хареса :)
Забравих, сервирах със сусамовия чипс на Ди >>, който оформих на триъгълници. Много хрупкаво и приятно чипсче, но забравих да го снимам отблизо, а вече няма и следа от него (ами като направих половин доза, кой ми е виновен?!)
Ди, благодаря :)
Ина, за книгите си права :)
ОтговорИзтриванеДобре, че в момента съм на "вълна"
неангажиращо криминале - там освен напитки
много за храна не се говори!
А супичката ти изглежда прекрасно :)
Да не забравя да си запиша вчерашните ти вкуснотии
и на Дианка чипс-а, че забравям къде съм ги гледала
/сигурно е от слънцето/
Прохладна вечер!
Tiene que estar deliciosa, y con esos rellenos tan esponjosos mucho más.
ОтговорИзтриванеYo los hago de bacalao, aver si los pongo un dia.
Un beso
Ина,
ОтговорИзтриванемного интересна супа!
За първи път виждам токава рецепта и много ме заинтригува!
Мисля си, че ще се хареса на моето семейство, а сервирана със сусамения чипс на Ди си е направо изкушение!
Сърдечни поздрави и хубава вечер!
О, да, така е, Дани! Едно лято на морете ще чета аз някакви криминалета, то което хванех все някакви коктейлчета поркаха тия, но хайде, то за този жанр е нормално писателите да са пияндета :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти :)
С пожелание за прохладен морски бриз :)
Gloria, thanks!
Have a nice evening :)
Русанка, супата е много приятна (аз как си я хваля хихихи). Вместо с галушки, които може да са друг вид, може да се сервира и с едни сирнени топчета, които ще покажа скоро. Видях ги в една брошура с рецепти с холандско сирене. Чудесни са, толкова нежни... разкошни! Хайде, размечтах се пак :)))
Приятна съботна вечер и на теб :)
Que delicia, esto se ve muy rico y además sano. Me ha gustado tu receta me la anoto. Saludos
ОтговорИзтриванеИна,
ОтговорИзтриванеотново чудесни идеи!
Изглежда неустоимо изкушаващо, стилно и много красиво.
Благодаря и за доверието,
ще се радвам да ти са се харесали.
А на днешния голям празник,
пожелания за здраве, благоденствие и закрила от Богородица, Диана
Инче, отварях, отварях устата и няма галушки пак........
ОтговорИзтриванеМного интересна идея, с удоволствие ще пробвам някой ден.
Хубав празничен ден на теб!
:-))) Мхммм! :-D
ОтговорИзтриванеМного вкусно, чудесно представено, интересно и красиво!
Браво, Ина! И благодаря - ще се възползвам от рецептата за супичката!
Поздрави сърдечни и пожелание за добро здраве и усмивки през август :-)
Честит празник на всички!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за милите думи :) Ще се радвам, ако ви хареса супичката, което би означавало, че имаме еднакви супови :))) вкусове ;)
Прегръщам ви всички с пожелание да не си загубвате все пак ума като тургеневия герой по папкането :)))
Много усмихната неделна вечер: Ина