Тигров хляб
Източник >>
Хитър Петър отишъл в града на панаир. Скитал той от сергия на сергия, от улица в улица и изведнъж му замирисало на някакво хубаво ядене. Поогледал Петър и забелязал, че наблизо пред една гостилница къкре тенджера. Парата от яденето веднага възбудила глада на Хитър Петър, но той нямал в кесията си пукната пара.
„Все пак трябва да хапна някак!“ — помислил бедният Хитър Петър.
Той спрял при тенджерата, извадил от торбата си сухо парче хляб, подържал го над парата, докато омекне, и го изял.
През това време гостилничарят гледал какво прави Петър. Щом изял хляба, Петър станал, изтърсил трохите от торбата, избърсал с длан устата и брадата си и тръгнал да си отива.
— Хей, чакай! Къде? — изпречил се отпреде му гостилничарят.
— Как къде? Вървя си по пътя! — отговорил Петър.
— Не ми плати!
— За кое? — зачудил се Петър.
— За яденето!
— Аз само държах хляба над тенджерата — да омекне малко от парата!…
— За парата ще платиш! Днес и тя струва пари! — настоял гостилничарят и хванал Петра за яката.
В това време се насъбрали хора да чуят препирнята. Петър ги изгледал, усмихнал им се и запитал:
— Хора, кой от вас ще ми даде един сребърник да се разплатя с тоя проклет гостилничар. Аз веднага, още сега, ще му го върна.
Няколко души развързали кесията си. Хитър Петър взел само от едного сребърник и го поднесъл с два пръста към гостилничаря:
— Ето на — да видят всички. Плащам ти. За парата, която ядох, вземи звъна на сребърника!
"Дззънн"…
Хитър Петър пуснал сребърника на плочника… Хората се присмели на алчния гостилничар, а Петра поздравили за остроумието.
„Все пак трябва да хапна някак!“ — помислил бедният Хитър Петър.
Той спрял при тенджерата, извадил от торбата си сухо парче хляб, подържал го над парата, докато омекне, и го изял.
През това време гостилничарят гледал какво прави Петър. Щом изял хляба, Петър станал, изтърсил трохите от торбата, избърсал с длан устата и брадата си и тръгнал да си отива.
— Хей, чакай! Къде? — изпречил се отпреде му гостилничарят.
— Как къде? Вървя си по пътя! — отговорил Петър.
— Не ми плати!
— За кое? — зачудил се Петър.
— За яденето!
— Аз само държах хляба над тенджерата — да омекне малко от парата!…
— За парата ще платиш! Днес и тя струва пари! — настоял гостилничарят и хванал Петра за яката.
В това време се насъбрали хора да чуят препирнята. Петър ги изгледал, усмихнал им се и запитал:
— Хора, кой от вас ще ми даде един сребърник да се разплатя с тоя проклет гостилничар. Аз веднага, още сега, ще му го върна.
Няколко души развързали кесията си. Хитър Петър взел само от едного сребърник и го поднесъл с два пръста към гостилничаря:
— Ето на — да видят всички. Плащам ти. За парата, която ядох, вземи звъна на сребърника!
"Дззънн"…
Хитър Петър пуснал сребърника на плочника… Хората се присмели на алчния гостилничар, а Петра поздравили за остроумието.
Авторско право: © 1982 Сава Попов
За коричката на този хляб е недопустимо като Петра да я държите над пара, за да омекне. Тя е не само чарът, но и най-вкусното нещо от това тигрово произведение. А за вътрешността на хлебчето никой няма да ви вземе и звънеж дори, тъй като се отличава с изключителна мекота.
Продукти:
2,5-3 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици краве масло
7 грама суха мая (1 пакетче)
1 чаена чаша топла вода
за тигровата шарка:
1/4 чаена чаша оризово брашно или оризов грис (аз ползвах грис, може да се намери в Билла)
1 супена лъжица олио или зехтин
2 щипки захар
1/2 чаен лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка суха мая
2-3 супени лъжици вода, колкото сместа да придобие консистенцията на каша
Смесват се сухите продукти за хляба и към тях се добавят останалите. Разбива се с миксер за около 10 минути или се меси в машина за хляб. Признавам, че миксерът ми работи някъде около 3-4 минути и приключих набързо, така се случи. Покривате с кърпа сместа и оставяте на топло да втаса за около час.
Продуктите за тигровата окраска се смесват и също се оставя да почине сместа за поне час.
Втасалото тесто се разточва и се навива на руло, поставя се в покрита с хартия за печене форма, покрива се с кърпа и се оставя за още половин час да втаса (тази стъпка я пропуснах, както вече казах, голямо бързане беше). Покриваме хляба с пастата за тигровата шарка. Изравняваме по дължина на формата с вилица или вълниста шпатула.
Печем в предварително загрята фурна на 200 С за около 20-30 минути.
Готовият тигров хляб се изважда от формата и се охлажда върху решетка. След като изстине се нарязва и консумира.
Всъщност "тигровата" паста може да се положи върху всеки тип хляб и питки.
Коричката е много вкусна и хрупкава! Чудесна е!
Продуктите за тигровата окраска се смесват и също се оставя да почине сместа за поне час.
Печем в предварително загрята фурна на 200 С за около 20-30 минути.
Готовият тигров хляб се изважда от формата и се охлажда върху решетка. След като изстине се нарязва и консумира.
Всъщност "тигровата" паста може да се положи върху всеки тип хляб и питки.
Коричката е много вкусна и хрупкава! Чудесна е!
Искаш ли? :)
Дали някой ще измисли и някакъв пеперуден хляб? :)))
Este pan te ha quedado genial, se ve precioso. Y la miga superesponjosa.
ОтговорИзтриванеEsta de muerte este pan, ya es la segunda vez que lo veo y me dan ganas de hacerlo.
ОтговорИзтриванеTe quedó perfecto.
Un beso
О, Ина,
ОтговорИзтриванеТози хляб е превъзходен!
Отчупеното парченце направо подканя "Хапни ме"
Страхотно изкущаващ!
Благодаря за прекрасната рецепта!
Поздрави!
Поздрав най-сърдечен, поетеса!
ОтговорИзтриванеИна... поздравления!!! Страхотен пост!!!
ОтговорИзтриванеА хлебчето е голямо изкушение за такъв любител на хлебните и тестените като мен :) Просто е must have ;)
Хубава вечер от мен :)
Ина,
ОтговорИзтриванеочарована съм - прекрасна публикация!
Хлябът ти е така изкушаващ, а снимките - неустоми.
Идеята за "тигрова коричка" ми допада особено много, харесах и Мелониадата.
Сърдечен поздрав и много усмихната седмица, Диана
Страхотен е, присъединявам се към Дани..изкушаващ :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави и спорна седмица!!!
Ама как да не искам, толкова е изкушаващ :))
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Dan ganas de comer sólo con ver la foto.
ОтговорИзтриванеEnhorabuena. Besitos!!!!!!!!!
Ей, на това му се казва приказно разказан хляб,страхотен пост, Ина, а това чудо сред тестените изделия ме заинтригува с шарката, ще се пробва!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубав ден от мен :*
Много интересно! Срашно е апетитно това хлебче! Ако не се бях размазала така от тези жеги, веднага щях да го замеся. Но няма да се забавя много ;)
ОтговорИзтриванеEха...страшно много ме радва одобрението ви, приятели.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
Сетих се за тази приказка, защото онзи ден видях книжката в библиотеката на майка ми, племенникът ми я зарязал там от миналата или по-миналата година, нали в училище има списък с литература, която трябва да се прочете. Е, досещате се, че я прочетох, докато малкият спинкаше един следобед. От тези възрастни съм, които колкото повече одъртяват :))), толкова повече се вдетеняват.
Прегръщам ви всички с пожелание за много приятни делнични дни :)
J'adore le pain maison! Et, celui-ci est très beau avec son allure tigré.
ОтговорИзтриванеVictoria, thank you :)
ОтговорИзтриванеЧудесно написано.Удоволствие е да се чете тук.
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ОтговорИзтриванеl'allure tigré du pain lui donne côté très spécial en plus fait maison
ОтговорИзтриванеun vrai bonheur
bravo à toi
bonne soirée
Нямам търпение да опитам тази коричка, дано да намеря оризово брашно или грис. Приятен ден!
ОтговорИзтриванеFimère, thank you :)
ОтговорИзтриванеКате, наистина коричката е много вкусна. Нещо напоследък все хрупкави нещица ми се похапват, та много ми допадна.
Усмихнат ден :)