Ароматен чедър и гауда чипс
Случайно попаднах на този сайт >> и ми се стори доста лесна, бърза и вкусна рецептата.
Между другото се сетих и за дантелките на Йоли >>. И техният ред ще дойде :)))
Получиха се много вкусни и хрупкави чипсчета, които са перфектни за биричка, ама аз и без биричка ги подпуках :))) Признавам, че подходих доста скептично и си мислех, че нищо няма да направя, то пък взе, че се получи. Защо сe съмнявах ли? Ами с този пергамент авторката ме хвърли в духовата музика. Голямо чудене се чудех това хартия за печене ли е или нещо друго, а и тя изрично няколко пъти "размаха пръст", че само с пергамент ще се получат тези дупчици, които Йоли много сполучливо нарече преди време дантелки (нейната рецепта е сладичка и съвсем различна, но крайният резултат е сходен). Викам си "ще пробвам с хартия за печене, пък каквото изкарам".
Е, първата тава направих с настърган пармезан, от тези в пакетчетата. Провал, пълен провал. Просто изпекох пармезанените трохи и вместо светли вече имах кафяви :))) Много сухо е това сирене. Не се отчаях съвсем, нали знаете "тъпа, но упорита" :))) и продължих с чедър варианта. Подправките са по мой вкус, но може да ги замените с други.
Между другото се сетих и за дантелките на Йоли >>. И техният ред ще дойде :)))
Получиха се много вкусни и хрупкави чипсчета, които са перфектни за биричка, ама аз и без биричка ги подпуках :))) Признавам, че подходих доста скептично и си мислех, че нищо няма да направя, то пък взе, че се получи. Защо сe съмнявах ли? Ами с този пергамент авторката ме хвърли в духовата музика. Голямо чудене се чудех това хартия за печене ли е или нещо друго, а и тя изрично няколко пъти "размаха пръст", че само с пергамент ще се получат тези дупчици, които Йоли много сполучливо нарече преди време дантелки (нейната рецепта е сладичка и съвсем различна, но крайният резултат е сходен). Викам си "ще пробвам с хартия за печене, пък каквото изкарам".
Е, първата тава направих с настърган пармезан, от тези в пакетчетата. Провал, пълен провал. Просто изпекох пармезанените трохи и вместо светли вече имах кафяви :))) Много сухо е това сирене. Не се отчаях съвсем, нали знаете "тъпа, но упорита" :))) и продължих с чедър варианта. Подправките са по мой вкус, но може да ги замените с други.
Продукти:
настъргано сирене чедър (аз ползвах червен), но няма проблем и да не е. Пък и може винаги да го оцветите с червен пипер
маково семе
сусам
суха мащерка
малко шарена сол (много приятен аромат придобива чипса)
Смесваме всички продукти и с чаена лъжичка поставяме от сместа купчинки на разстояние една от друга върху хартия за печене. От купчинките оформяме тънки кръгчета, които не трябва да се допират. В тавата, която е на фурната наредих 9 кръгчета с диаметър колкото е диаметъра на капачката от детско бурканче за пюре :))) (ама че обяснение).
Поставяме тавата в предварително загрята фурна на 190С. Печем около 5-7 минути или най-добре ще се ориентирате за готовността на чипса по липсата или едва виждащите се бълбукащи мехурчета мазнина от сиренето. С помощта на шпатула вадим чипсовете едно по едно от фурната (много бързо изстиват и губят еластичността си) и ги завиваме върху точика, ако искаме да бъдат извити, ако ли не, т.е. искаме да са плоски, то вадим цялата тава и поставяме чипсчетата в друг съд.
Върху същата хартия за печене (нищо, че е мазна на места) оформяме и останалата част от настърганото сирене и повтаряме процедурата и така, докато свърши сместа. От чедъра настъргах около 100 грама и излязоха 22 чипса, но бройката е според големината на кръгчетата.
Продукти за чипса с гауда:
настъргано сирене гауда
счукани орехи
суха мащерка
Абсолютно по същия начин се процедира.
Без проблем може да се направи чипс и от кашкавал, но трябва да е хубав или от сирене от подобен род.
Хрус и наздраве!
А къде е бирата :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, Ина!
Пепи, благодаря :)
ОтговорИзтриванеУ нас винаги има бира, защото мъжлето всяка вечер изпива задължително по една, била много полезна :)))
Широка усмивка
Privet
ОтговорИзтриванеEta perviy raz,ya pishu.
Ochen haroshiy blog. (Great Job!)
Ya chutchut znayu po-ruskiy:)
Chip looks so yummylicious,well done..
Cheers / Pepela
Инче, прекрасни са и са от любимите ми сиренца :)))
ОтговорИзтриванеИначе с пергамента отдавна съм им разбрала "намека" и не се учудвам :)
А, и едно клипче с духовата музика и...наздраве!
Много съм впечатлена...бързо, лесно, ефектно и вкусно! Ще пробвам!
ОтговорИзтриванеИна,
ОтговорИзтриванестрахотни са!
Много ефектни!
Поздрави!
Pepela, способо! Сейчас я увидела и твой блог. Очень хорошие рецепты и фотографии. Я рада что тебя нравится этой чипс, правда они оказались очень вкусными.
ОтговорИзтриванеДани, Бразилка, благодаря ви! Ще се радвам да пробвате, макар и надълго да обясних, наистина е много бързо и лесно.
Усмихната петъчна вечер :)
Русанка, благодаря ти! И аз се впечатлих, когато ги видях в посочения блог.
ОтговорИзтриванеПрегръдка :)
Ааааааааа, това нещо е страхотно! Уникални снимки, Ина, супер добре си представила този чипс, веднага си го включвам в категорията "мъничко, вкусничко и соленичко"!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, а като ми мине колебанието, че ставам за нещо в кухнята, ще се пробвам и с тях...да видим на какво ще им приличат :))))
Unas fotos preciosas y la receta se ve increible. Saludos
ОтговорИзтриванеИна, толкова красиво си представила тези сиренови чипсчета, че ми се приядоха и на мен:) Изглеждат страшно апетитно, наистина като дантелки. Много оригинално решение да направиш чипс от сирена, а не от картофи :)))Снимките са един път!!! А за подбраните сирена какво да кажа, видно е при мен колко са на почит ;))
ОтговорИзтриванеПриятна вечер
je suis très impressionnée par la beauté et la réalisation de ces tuiles, elles sont merveilleuses et doivent être délicieuses
ОтговорИзтриванеmagnifique recette et sublime présentation
bravo à toi
bonne soirée
Çok leziz ve çok güzel olmuş ellerinize sağlık.Çok beğendim. Nede güzel görünüyor. Çıtır çıtır
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Eх, благодаря ви одобрението, приятели :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат и спокоен уикенд :)
Страхотни са :) Настърганият пармезан в пликчетата май не е пармезан... защото твърдите сирена са с по-висока масленост от меките и пармезанът задължително трябва да се стопи :) Опитът ти потвърждава отдавнашни мои съмнения по въпроса :)
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки :) Хубав уикенд от мен, Ина :)
Una maravilla de receta, y además unas fotos preciosas.
ОтговорИзтриванеUn beso guapa.
Зори, май си права. Погледах на другата опаковка на това тъй наречено сирене пармезан от пликовете и голямо зверене се зверих :))) Ясно пише на етикатчето с превода на български, че е настърган пармезан, ама то вносителят може да си напише каквото си иска :))) Оригиналният надпис отзад е направо умопомрачителен, това нещо тряба с лупа да се чете, не само ситно, ами и страшно неподходящ цвят за прозрачна опаковка. Щом обаче на лицевата страна няма ясно написан пармезан, то и аз достигам до този извод. Ще купя някой ден ненастърган пармезан и истината ще лъсне оконачателно :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Gloria, thank you :)
Regards,
Много си падам по разни хрупкави нещица. Тази рецепта със сигурност ще ми допадне. Ще пробвам в най-скоро време ;)
ОтговорИзтриване