Торта Медовик
Тази торти ми изглеждаше много трудна, заради разточването и заради това, на което съм била свидетел като малка, отстрана на баба ми, която бе факир с този тип торти. Някак ми се струваше голяма разправията, пък то не било никак сложно :) Наистина!!!
Продукти:
3 яйца
1 чаена чаша захар
2 супени лъжици мед
100 грама краве масло
1 ампула ванилия
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
3 чаени чаши брашно
за крема
1 кг заквасена сметана
1 чаена чаша захар
В тенджера поставяме кравето масло, захарта и меда. На слаб огън ги разтопяваме (не е нужно захарта съвсем да се разтопи, а маслото). Прибавяме леко разбитите яйца с 1 чаена лъжичка сол (жълтъците и белтъците колкото да се съединят). Разбъркваме до хомогенизиране. Прибавяме и содата и ванилията, и пак разбъркваме. Накрая добавяме и брашното. Държим, бъркайки на котлона, още около минута-две. Изсипваме тестото върху много добре набрашнена повърхност. То е много лепкаво, но това да не ви притеснява (щях да напиша "да не ви дреме" :)). Оставяме да поизстине леко за около 3-4 минути и го разделяме на 8 равни (е, хайде сега, може и на око равни :)) части. Всяка част разточваме върху добре набрашнена повърхност, като отгоре пак набрашняваме, за да не залепва точилката. Трябва да се разточи тънко, но не чак прозрачно. Слагаме първата кора в тавичка, покрита с хартия за печене, но тавата трябва да е с по-голям диаметър, защото с друга тавичка, с диаметър около 20 см изрязваме от тестото кръг. Излишните краища отстраняваме. Това го правим директно в тавата, която ще печем, защото, ако го направите върху плота, при пренасянето формата ще се развали. Печем в предварително загрята фурна на 200С за около 3-4 минути. Внимаваме да не изгорим блата, защото много бързо става готов. Отстраняваме го от хартията за печене и пак върху същата повтаряме операцията с останалите части тесто. Това, което сме изрязали може да го ползваме за други блатове, но на мен ми струва и така достатъчно висока тортата, та можете да си ги изпечете и да си направите по-малко торте или друго сладкишче, или пък просто бисквитки.
Блатовете трябва да са меки, но и да сте ги попрепекли, кремът ще оправи всичко, стига да не сте ги направили на въглен, де :))
Кремът е от прост, та по-прост :))
Смесваме сметаната със захарта и разбъркваме, като оставяме малко да постои, за да се разтвори захарта. Съединяваме корите с него, като трябва да ни остане и за намазване на повърхността на последната кора и отстрани на тортата. Украсяваме както решим, но аз като бабката ми - просто със смелени орехи отгоре. Оставяме да престои в хладилник поне 6 часа, най-добре едно денонощие, но аз тук разрязах още след третия час, защото не ми се снима в тъмницата в кухнята и за да се възползвам от слънчевата си тераса.
Голямо мъкнене пада всеки път :))
Забележка: Хич да не ви притеснява, ако случайно при разточването някоя от корите на някое място леко се скъса, или пък при пренасянето й върху тавата за печене. С изрязаното закърпваме положението. Леко ще си личи, когато блата се изпече, но след като намажем с крем, всичко си идва на мястото.
Всичко ще ви отнеме около час, естествено, ако не ви дойде съседката за кафенце и не ударите лаф с нея :)
Обожавам тези торти, Инче :) Даже днес /'щото ме домързя да си направя сама, ходих до една сладкарничка, където на място приготвят подобна, ядец, свършила беше :f /
ОтговорИзтриванеПрегръдки и приятна вечер от мен!
Чудесен вариант на "Медовик".:n
ОтговорИзтриванеНадникни при мен в кулата, за да видиш моя вариант.
Успешна нова седмица, Еос!
Зори, разбирам защо ги обожаваш :))
ОтговорИзтриванеХубава и на теб :)
The witch, благодаря, ще погледна и твоето предложение :)
Esta torta me la voy a copiar para pendientes, se ve fantastica.
ОтговорИзтриванеSaludos
Ина, може и да съм споменавала, че торти не обичам, но тази винаги съм харесвала, заради многото и тънки блатове. Някак ми изглежда по-ефирна.:)
ОтговорИзтриванеМного ми хареса и украсата с роза в средата. Страхотен акцент към семплата, изчистена торта.
И друго искам аз да вметна, не мога да не призная, че се почувствах много поласкана, трогнах се, умилих се от това, което видях на заден план.;)
Благодаря!
Хубава седмица ти желая! Прегръдки.:)
Fedora nos has presentado una torta fenomenal,exquisita,sacaría un pedazos bien grande,cariños.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеХаресала съм си разни рецепти за тази торта, но все не съм стигала да я правя. Твоята торта се е получила с много хубав изглед, а сигурно и вкус. Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеИна, прекрасна е :)
ОтговорИзтриванеНяма да откажа на едно парченце :)
Прегръдки и усмихната нова седмица!
Ина,
ОтговорИзтриваневълшебен вкус имат този вид торти и изглежда точно така от твоите снимки - страхотни разрези!
Неустоимо...
Поздрав и усмихната нова седмица, Диана
Еее Федора пак ме разби, ама такива красиви торти правиш, пък и не чак толкова трудно и засукано, та да могат и такива като мен да го докарат :)) Ша са пробва :) Поздрави ииии малко ви завидях ... лиги събирам :)
ОтговорИзтриванеUna delicia de tarta. ¡¡¡Es preciosa!!! y tiene un aspecto muy delicado.
ОтговорИзтриванеBesos,
Аааа, не! Аз спирам за известно време да влизам по блоговете ви, тц, тц, никаква милост към диетсващите хора.
ОтговорИзтриванеЧудна торта, чуднааа.:))))
Ина,
ОтговорИзтриванеНевероятно изглежда! Тортата съм сигурна, че е чудесна, а снимките са направо прекрасни
Хубава нова седмица!
Ina, mnogo mi haresva tazi torta, dali 6te stane za dekorirane s fondan? Zeluvki Iva
ОтговорИзтриванеИнче, страхотно изглежда тортата :) Аз да си призная никога не съм опитвала такава :h, а пък може и просто да не си спомням, но едва ли - всичко свързано с храна, го помня :c Усмихната нова седмица!
ОтговорИзтриванеИна, страхотно изглежда и Медовикът ти!
ОтговорИзтриванеХихи, направо ме предизвиква да го направя и него, но ще имам проблем с кантара.
Поздрави и хубава нова седмица!
Вълшебна торта, Инче! И на мен ми се вижда много голяма разправия и до сега така и не се реших да я направя :-) Убеди ме, че си струва да се опита :-)
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната седмица :-)
Е, не, писах, писах на всекиго по отделно и накрая всичко отиде на кино :(
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, много сте мили :)
Прегръщам ви и ви желая хубава, слънчева и много усмихната седмица :)
---
Ив, предполагам, че няма да има проблем с фондана, но не знам как ще се връзва вкусово със заквасената сметана. Но пък може да пробваш и с млечен крем.
Много добро изпълнение! Аз все си мисля, че тази торта става малко суха...
ОтговорИзтриванеБенита, благодаря :)
ОтговорИзтриванеО, в никакъв случай не мога да я нарека суха, напротив - много приятно сочна е. Е, не е водниста, а идеално сочна. Естествено, това зависи от количество крем. С посоченото в рецептата се постига перфектен баланс.
Хубав ден :)
è sempre un piacere passare nel tuo blog..che bontà!!!complimenti!
ОтговорИзтриванеИна, страхотна торта си спретнала! :n
ОтговорИзтриванеНаправо ми иде да заръфам монитора !
Поздрави и спорна седмица !
Questo dolce è molto bello, ciao
ОтговорИзтриванеFederica, Stefania, thanks :)
ОтговорИзтриванеМагьостник, благодаря :)
No puedo leer tu receta. El traductor no me la pasa al castellano. Lo intentaré en otro momento.
ОтговорИзтриванеBesos.
Alicia.
:n Великолепна е, Ина!
ОтговорИзтриванеНапоследък бая торти и сладкиши правиш...само да отбележа :Р /колко мълчаливо си мрънкам тук, пред снимките/
Alisia, thanks :)
ОтговорИзтриванеИве, благодаря :)
Правя и други нещица, но са ежедневни :))
Инче, шашна ме! Невероятно изглежда медовика ти! Но признавам си, аз не бих имала търпението да изпека 8 блата.
ОтговорИзтриванеСнимките са страхотни!
Пропуснала съм това разкошество миналата година,но ето че сега му се насладих с усмивка,великолепна торта,Ина!
ОтговорИзтриване