Бирена яхния
Този тип яхнии с тъмна бира са ми любими. За пръв път приготвих такава, само че с телешко, бира Гинес и към зеленчуците добавих и грах, преди време, тъй като в един форум, един човек бе пуснал снимка на ирландска яхния и аз като човек, обичащ яхниестите нещица, нямаше как да я пропусна. Оттогава насам с какво ли не съм я приготвяла. Сега ви предлагам вариант със свинско, по-евтинка тъмна бира и повечко пресен лук, в комбинация с оризено-лападни топчета, че сега е сезонът на тази зеления. Получава се много вкусно ястие.
Продукти:
1 килограм свинско месо от бут
5 средно големи моркова
2 средно големи картофа
1 глава стар лук
5 стръка пресен лук
250 мл тъмна бира
250-400 мл телешки бульон или вода
1/2 чаена чаша доматен сок
прясна мащерка
магданоз
1 супена лъжица брашно
черен пипер
сол
олио
Почистваме от излишната сланина свинското месо и го нарязваме на кубчета, които запържваме в много добре сгорещено олио, докато се "запечата" месото.
Прибавяме бирата и оставяме на умерен огън да поври около 40-50 минути. От време на време добавяме малко от телешкия бульон. Добавяме нарязания стар и пресен лук, морковите и картофите, като последните трябва да са на по-едри парчета. Добавяме и листата от 2-3 стръка прясна мащерка, малко сол и черен пипер. Оставяме сместа да се вари още около 50 минути, като от време на време добавяме малко бульон или вода, ако течността се изпари.
Когато месото и зеленчуците са напълно готови, добавяме 1 супена лъжица брашно, разтворено в малко вода и оставяме за около 5 минути на умерен огън. Добавяме и доматения сок, както и нарязан магданоз. Разбъркваме. Сместа прехвърляме в тавичка и печем в загрята фурна на 200С докато отгоре се зачерви месцето и хване приятна коричка. Сервираме със стрък пряна мащерка.
Може да поднесем яхнията с оризови топчета с лапад, приготвени от ориз :)), моркови, смлени орехи, лапад, пресен лук, по възможност повечко, сол, олио, черен пипер.
Любима яхнийка с тъмно пиво :))))
ОтговорИзтриванеИ както току-що извадих едни питки от фурната....
Сядам с лъжицата, че това сосче...ухае чудесно!
Снимките са трепач, но ти си го знаеш!!!!
Прегръдки и усмихната съботна вечер!
Donibaneko Buscando Umami, thanks :)
ОтговорИзтриванеДани, завидях ти за питките. Дай да направим една бартерна сделка, че моите питки са от Билла :))
Много я обичам тази яхнийка, а и не само тази :))
Отивам да гаврътна едно аспиринче, че нещо ме втриса.
Хубава съботна вечер ти желая :)
ИНЧЕ, занемях пред яхнийката и прекрасните снимки.
ОтговорИзтриванеЧак уханието и усетих така хубаво си я поднесла.
Прекрасна си мила!
Прегръдки!
Не трябваше да гледам преди да вечерям. Уникални и много апетитни снимки! Не се издържа ще бягам от тук, уж се опитвам да се ограничавам,а и Дани с нейните топли питки........
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Изглежда прекрасно! Не съм правила такава яхния с бира, непременно ще пробвам!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Добре, добре, а къде е допълнителният прибор...не я разбирам тая работа, сега кого да наръфам с настървение и неистов глад, питам?
ОтговорИзтриванеИнче твоят блог е един от малкото където мога да се възхитя от приготвено месо!!! Не съм голям фен на всякакви месца, но като видя твоите снимки и лигите ми потичат, уникално, толкова си добра ... браво! Това свинско не бих пропуснала да опитам :)
ОтговорИзтриванеТа за снимките ... още веднъж страхотни!!!
Гуш и много хубава съботна вечер :)
Зиче, такива думи, изречени от кулинар като теб, наистина много ме радват :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти :)
Усмивке, благодаря ти :)
Не изглежда кой знае какво, но пък наистина е много, много вкусно!
Хубава вечер :)
Траяна, пробвай, няма да съжаляваш :))
С пожелание за спокойна и усмихната вечер :)
Диве, щом е само тая работа, то ти си лесна :))
Пък и съм убедена, че нещо адски вкусничко се намира на вашата трапеза :)
Eвчик, поруменях :)))
Ние обичаме месце, еле пък половинът, за когото всеки ден трябва да има нещо месно. С малкия зор виждам, защото го мързи да дъвчи :)) и предпочита почти всичко да му е смляно.
И от мен прегръдки сърдечни и много усмихната вечер :)
П.П. Ааа и днес като видях ягодите и се сетих за теб и муса ти... и разбира се, взех една тарелка и добре си хапнах :))
Невероятно съблазнителна е!!! Започнах да слюноотделям..
ОтговорИзтриванеЛека вечер! :)
Инче, има сделка!
ОтговорИзтриванеИ да не се разболяваш :)
Аз освен всичко друго си харесах чинията!
ОтговорИзтриванеИнче,безобразно вкусна гозбица поднасяш и то баш като ще се оттеглям за сън-ще я сънувам сигурно,толкова е примамваща!С тъмна бира и аз нянам спомен да съм пробвала,обезателно си отмятам наум да се поправя!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки и хубаво утре!
Absolutely yummy recipe, dear!!! Kisses
ОтговорИзтриванеИнче,това ме изненада,но съм сигурна за вкуса.Снимките ми харесват още повече...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудна яхнийка, Ина! И аз сипадам по такива манджички :)
ОтговорИзтриванеЩе направя, но без моркови, че много им се чумерят удома, като са сготвени. А гарнитутата е задължителна - щом е с ориз и орехи, ммм...!
Слънчев и усмихнат неделен ден :)
Ох, то тук имало и още снимки, защо ли ми трябваше да се отбивам. Инче, казах вече, но пак ще повторя: много вкусна яхния, много. И за чинийката ще повторя, че много ми харесва! А снимките ти са страхотни, и винаги завършваш с близкия план, направо да си хапне човек. Поздравявам те! Вълшебница!
ОтговорИзтриванеОоо, това свинско със сигурност ще опитам! Никога не съм правила яхния с бира. Голям пропуск, нали? Ще се поправя, прекалено добре изглежда тази чиния, за да я подмина равнодушно.
ОтговорИзтриванеХубав почивен ден, Инче!
Зори, благодаря :)
ОтговорИзтриванеДани, да се надяваме, че ще ми се размине... :))
Танче,
Роси,
Живе,
Тони,
Бонбончо,
Пепи,
благодаря ви :)
Желая ви усмихната неделя :)
Olguichi1970, thanks :)
Have a nice day :)
Федорска,
ОтговорИзтриванекато видя месо в твоето меню, повярвай ми, готвя го почти незабавно!
Много те бива за такива ( и не само, разбира се) манджички.
Снимките са убиец!
Magnifico plato, de los buenos para comer con mucho pan.
ОтговорИзтриванеSaludos
И аз много обичам такъв тип яхнии, бирата си придава много хубав аромат наистина. Става супер вкусно, а и твоите снимки са ужасно апетитини- макар че преди малко хапнах, ми се прияде отново :)
ОтговорИзтриванеМного вкусно звучи, Инче! А и толкова красиво си я поднесла!
ОтговорИзтриванеНикога не съм пробвала свинско с бира, но комбинацията ми звучи много обещаващо.
Прегръдки и пожелания за хубава нова седмица!
ммммм... вкусно! У дома ще се котира много добре :) ще се прави!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Инче и хубава нова седмица!
Точно това ми се хапва и ще се възползвам от идеята щото точно с такива продукти разполагам! Чудно! Поздрави! ... и усмихнат ден, утре и вдругиден...
ОтговорИзтриванеmi immagino il profumo di questo bellissimo piatto1
ОтговорИзтриванеOhhh...que tentación es un plato sabroso y contundente totalmente magnífico ,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеИна, божествено изглежда това нещо, на което ние вкъщи не му казваме точно яхния, но много обичаме!! А снимките ти са уникални!!
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица ти желая :)
Ох, вкусотийка. Мазничко с чубрица с моркови, мм... онова на ориз мяза... и биричка, мм... охх, дояде ми се ):
ОтговорИзтриванеМамо, два дена оцелях без нет. Това трябва да се преподава в училище, наред с откриването на вода и яденето на гъсеници в пустошта!
Вкуснотийка! И в комбинация с бира! Записах си я.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Ина, ястието е неустоимо. Задължително ще го пробваме у дома. Благодаря за споделената идея.
ОтговорИзтриванеЧесто съм ползвала твои рецепти и винаги съм оставала доволна. Сега се обръщам с въпрос. Надникни в кулата. Запитала съм нещо и ще се радвам, ако ми помогнеш.
До скоро!
Мъхче,
ОтговорИзтриванеМария,
Ели,
Зори,
Лина,
Мина,
Дръпи,
Краси,
Вещичке,
благодаря ви :)
Jose Manuel, Lusy, Rosita, thanks!
Ина, невероятно вкусно и сготвено и поднесено и снимано!
ОтговорИзтриванеАдмирации!
Никога не съм правила яхния с бира, но тази непременно ще пробвам. Благодаря ти!
ОтговорИзтриване