Маслен сладкиш с крем и вишни
Когато ми трябват вишни -няма, когато не ми трябват - има. Е, този път, виждайки ги в магазина, реших, макар и да не ми трябват, че е по-добре да си ги осигуря сега, отколкото после да се тюхкам. Вече наближава времето на пресните вишни, но... едно голямо НО. Разбрахте, нали? :)) Въпосът с нетрябването лесно се решава. Рецепти бол, с или без вишни. Разбира се, веднага си харесАх ;) една.
Сигурна съм, че повечето от вас са приготвяли този сладкиш под една или друга форма :)), то и аз така с вашите :))
Дали да прескоча хвалебствията?! То и без друго не ме бива в тази част, но сладкишът си заслужава, пък аз съм капризна, няма какво да си кривя душата.
Адаптирано оттук >>
За този мек, сочен и ужасно вкусен сладкиш са ви необходими следните
(това звучи, какво звучи, направо изплагиатствах, неволно, Дани >>. Затова, ако не искате да копирате, не четете нищо :))
(1 чаена чаша = 240 милилитра)
Продукти:
125 грама краве масло
1 и 3/4 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
5 супени лъжици захар
Плънка
200 грама крема сирене (не извара!!!)
200 грама заквасена сметана
3 яйца
10 супени лъжици захар
ванилия
ромова есениция или ром
200 грама пресни или замразени вишни без костилки + 10 супени лъжици захар
може да ползвате други плодове, но намалете количеството захар, ако не са кисели
може да ползвате други плодове, но намалете количеството захар, ако не са кисели
Маслото нарязваме на кубчета. Прибавяме захарта, бакпулвера и брашното. Размесваме с пръсти, така че да получим маслени трохи.
В купа смесваме продуктите за плънката и ги разбъркваме до хомогенизиране, най-добре ползвайте пасатор за тази цел. Ако ползваме миксер, то не трябва да го ползваме за съвсем кратко, а до момента, в който сместа се хомогенизира.
Вишните и захарта поставяме в тенджера и оставяме на умерен огън, като разбъркваме от време на време. Когато започна да се сгъстява сместа и вишните отделят повече сок, отцеждаме плодовете и ги оставяме настрани.
В подмазана леко с мазнина тава с размери 28 см. на 20 см. или кръгла, но с лице на основата приблизително същото като на посочената от мен правоъгълна форма, слагаме 2/3 от маслените трохи. Може да ползваме и по-малка тавичка, но тогава ще стане прекалено висок сладкишът и ще трябва да увеличите времето за печене. Отгоре слагаме и вишните, изсипваме крема. Отгоре поръсваме с останалите маслени трохи. Печем в предварително загрята фурна на 190С за 30-35 минути, докато се зачервят отгоре леко трохите.
Ох... защо ли ми трябваше да гледам тук???
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда, просто неустоимо. Взимам си парченце, не, две!
irresistibili!!!!!!!!!!!baci!
ОтговорИзтриванеИли, благодаря :)
ОтговорИзтриванеНе ме питай аз колко излапах :))
Federica, thanks :)
Прекрасен е ! Само да ми паднат вишни ,знам къде да потърся рецепта :) !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ванюшке!
ОтговорИзтриванеАз съм си наумила да го направя и във вариант с кайсии и череши, но чакам да поевтинеят черешите още малко :)))
Хубава вечер от мен :)
Ммм невероятен сладкиш! След тези апетитни снимки, няма как да не се изпробва! И на мен ще са ми проблем вишните, че тук не съм виждала, но предполагам и с череши ще стане вкусно!
ОтговорИзтриванеИна, имам една огромна торба с череши, която няма да изядем колкото и да ми се иска. Може да оползотворя част от тях :))
ОтговорИзтриванеВърховен е!
ОтговорИзтриванеДали остана парченце и за мен ;) Толкова вкусно изглежда,ммм...
ОтговорИзтриванеСамо заглавието на публикацията като прочетох и започнах да слюноотделям... Невероятно вкусно изглежда!
ОтговорИзтриванеVaya cuadradtios, una maravilla
ОтговорИзтриванеКакто казва Бубето "лоша си много си лоша" размъти ми мозъка сега, ако имах крема сирене щях да го почна веднага, но с ягоди :))
ОтговорИзтриванеУбийствено вкусни снимки!
На теб хубава вечер аз ще му мисля!
Айде сега Федорска, ако обичаш да ме осветлиш къде е този софийски магазин, в който вече продават вишни, защото този сладкиш няма как да не го направя;).
ОтговорИзтриванеИзглежда като всеки друг твои- умопомрачително!!!!!!
И понеже си загубих акъла, отивам да го търся, а покрай него, току виж и вишни открия;))
Хубава вечер!
Голямо "изплагиатстване" е паднало!!!
ОтговорИзтриванеЩе си търся "авторски права' :)
Страхотен сладкиш с любимите ми вишни!
Безумно вкусен!
И как ми се иска да мога да изплагиатствам снимката с разреза!!!
Ъсмихната вечер от мен!
Леле, как съм се "Ъсмихнала "!!!!
ОтговорИзтриванеМамо, цяла зима ме рани с тревалъци и сега ти дойде апетита XD
ОтговорИзтриванеС риск да си рекламирам отново бисквитите, тея незаконно меки сладкиши много хубаво се съчетават с нещо хрупкаво ^^
ПП: Мамо, Зорница М. като манджа пак е писала ^^
ОтговорИзтриванеУмирам си за такива сладкишчета :) сега цяла нощ ще го мисля, Инчеее :)
ОтговорИзтриванеНеустоим сладкиш.
ОтговорИзтриванеЧакам да станат вишните и ще го направя защото не се издържа тука.:)
Много нежен,пухкав и апетитен.
Хубава вечер Федора! -_-
Масло, вишни, прекрасни прибори и красиви снимки - какво повече му трябва на човек?:)/само едно ферари в добавка/ Страхотно! Апропо, в кой град живееш? Вишни в магазина?:)
ОтговорИзтриванеАбсолютно в ДЕСЯТКАТА!!!
ОтговорИзтриванеТотален фаворит ми стана това, благодаря ти.:)))))))))
Обожавам този десерт,Ина!
ОтговорИзтриванеСамо че все още не съм го реализирала в нешоколадов вариант,но при твоите красноречиви снимки съм без грам съмнение,че ще е също така невероятно вкусен!
Череши или малини ще му ходят също много добре.Абе червенко да е!
Трудно ще се заспива тази вечер след тези кадри!
Хубаво утре!
sembra molto una torta paradiso...ottima e deliziosa!
ОтговорИзтриванеУауубожествен сладкиш ... сега няма да мога да спя, утре само да смогна ... ще си го приготвя! Както съм на диета и се гладна си ходя, просто ще го сънувам ... това малсено тесто, крем и любимите ми вишни ... и със снимките, нямаш милост :)
ОтговорИзтриванеХайде лека нощ и усмихнат четвъртък:)
Инче, и мен ме уцели точно в десетката! Още другата седмица ще си го приготвя. Обожавам всичко с вишни, а имали масълце, просто става безценен сладкиш! Благодаря ти от сърце!
ОтговорИзтриванеНе възможно да си толкова изкушаваща и трудна за подминаване от диетуващите.....Този сладкиш е може би единственото, което в момината е способно да ме лиши от супер- въздържателските ми сили и да ме накара да отида на лов за вишни.....
ОтговорИзтриванеСнимките не помагат никак на хората, които се опитват да извърнат поглед и да не се слюно- удавят!
Aу, ау, аз съм на нещо като диета и без това ми е нечовешко трудно и сега ми стана направо гротескно, обаче снимките, достатъчни са ми и без текст! Приказка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесия!Прекрасен и поднесен с финес сладкиш...Поздравлевления!
ОтговорИзтриванеIt seems absolutely delicious...And as always, lovely pictures...Kisses
ОтговорИзтриванеRealmente irresistible cuadrados bien gourmet me encantan,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеЕх, тези снимки... Инче, тъкмо си мислех за някакъв пай или сладкиш с вишни, очаквам скоро да си намеря пресни:). Ей, ама твоите ястия с удоволствие ти позират! И отново ме разсмя, много ми харесва чувството ти за хумор!:). Иначе сладкиша е страхотен, усеща се дори през монитора! Няма ли да покажеш още някоя снимчица от онова красиво местенце, да се порадваме и ние:)!
ОтговорИзтриванеYamiiii,,,yammmmmm!!!!
ОтговорИзтриванеХаресаха ми снимките и кутията!А сладкиша изглежда невероятно!
ОтговорИзтриванеаааууу страхотия! Пробвала съм такива варианти и много си падам по сладкиши с маслени трохи.
ОтговорИзтриванеНечовешки снимки, прекрасен сладкиш и точно по мой вкус! Утре запрятам ръкави и ще го направя, но ще си спестя вишните (мразя да им вадя семките, та затова) и ще вложа едни отлежали боровинки.
Едва ли е останало някое парченце, но да кажа и аз, че сладкишът изглежда, като нещо, което бих хапнала толкова бързо, че едва на последното парче ще се сетя, че съм на диета ;) Непременно ще се пробва! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеЕхее, благодаря ви за милите думи :)
ОтговорИзтриванеВишните, които ползвах за замразени. Продават се в Билла на щанда със замразените продукти.
Желая ви много хубав петък :)
Е..аз пък искам две в едно - кутията със сладкиша!Може и три,с онова другото сиво, за фон което служи само :Р Въобще...огладнях!!!
ОтговорИзтриванеХахах, другото сиво е лейката на малкия, с която полива цветята :)))
ОтговорИзтриванеИ аз съм гладна, ама ще остискам до обяд някак си :)
Хубаво хапване от мен ;P
Мамо, помня лейката ^^ Толкова си я обичах... Имах и възглавница за колата и мечка с която се завивах...
ОтговорИзтриванеТова лято берете и замразявайте вишни,момичета...всичко с тях е толкова ароматно и вкусно.
ОтговорИзтриванеСладкиша ,Инче е неотразим...
Поздрави!
Този сладкиш със сигурност ще го опитам. Точно по мой вкус е!
ОтговорИзтриванеСтрахотно си го поднесла, Инче!
Хубав уикенд!
Мамо, днес осъзнах, че краставицата и кактуса са от едно семейство. Като малко пале грижливо обезкостих един кактус и го изядох. Обаче не беше вкусен ^^
ОтговорИзтриванеДръпи, пък много паметлив си бил, бре :))
ОтговорИзтриванеВнимавай какви ги пишеш, че току-виж някой наистина изял кактус, барабар с бодлите :))
Живе, Ели, благодаря ви :)
Хубава седмица ви желая :)
Еха, че и красиво, че и много вкусно и ароматно ми изглежда. Подминавам факта, че всеки път ме изкушаваш с тези бухтички в началото на блога си. У нас вишните не са на почит, въпреки, че на ранчото имаме дръвче и из долапите все се намира по някой буркан. Снимките ти са изкушаващи и ми се иска да се почерпя!
ОтговорИзтриванеЧестит първи юни, на непорасналите деца у нас!
Та накрая исках да кажа, че ще си го приготвя при първа възможност! :)
ОтговорИзтриванеОх, ох, ох, болна тема:) Второто ми име е Вишничка:)
ОтговорИзтриванеОбожавам вишни и все като търся, все няма, а като нямам планове за тях ги има в изобилие:) Затова вече замразявам.:)
Тоя сладкиш е неустоим и ще го опитам.
Вишни в сладкиши и аз много обичам, но трудно намирам....:-((((
ОтговорИзтриванеТози сладкиш заслужава специално внимание: изглежда толкова фин, елегантен и без капка съмнение топящ се в устата.:-))))
А за фотосите: ах, снимките..........!
Браво, Ина!
поздрави!:-))
Ще имам гости и това ще ми бъде десерта. С топка сладолед просто ще има нокаут, усещам. Благодаря за убийствената рецепта отново.
ОтговорИзтриванеСладкиша е чудесен ! Правя го вече 3 пъти .Основата е много вкусна, впечатлена съм :))
ОтговорИзтриванеРадвам се, че Ви харесва :)
ИзтриванеА аз къде сбърах, че плънката стана толкова пухкава? Да не съм я пребъркала?
ОтговорИзтриванеВъзможно е да сте прекалили с времето за разбиване/пасиране, идеята е този процес да трае кратко, но достатъчно дълго, така че да се хомогенизират съставките.
ИзтриванеМммм просто страхотен сладкиш!
ОтговорИзтриване