Орехови пурички или Casadielles (Casadiellas)
Вчера започнах да обикалям по блоговете, тъй като отдавна не се бях отдавала на това занимание. В блога на Jose Manuel >> открих ето това нещо, което не знам как се превежда от испански, но като го видях отвътре колко апетитно изглежда, моментално си казах, че ще го приготвя, още повече, че всички продукти бяха налице и не се налагаше да правя списък, да обикалям по магазини и да мъкна продукти. Всичко това, гарнирано и с разправията с малкия в самия магазин, понякога ме кара да дам на "заден ход".
Това е един треволяк :)) за Евчик, нали иска снимки от почивката. Този бурен е от Вонеща вода. Личи си, нали? :))
Снимки от морето и планината ще има, разбира се, но тъй като съм се оляла, наистина съм се оляла, ми трябва доста време да прегледам какво става и какво не става за показване.
И да се върнем към темата, макар че тези сладости, много повече биха ми се усладили, ако ги бях хапнала в някой треволяк като горния :)
Продукти:
1 пакет напълно разбразено бутер тесто (ползвах на 7 days)
1 чаена чаша орехови ядки
3/4 чаена чаша захар, но търпи и по-малко количество
канела (в оригинала е анасон, но аз предпочитам канела)
малко вода, колкото да се получи гъста маса, лесно моделираща се (при мен количеството вода беше 5 чаени лъжичички)
яйце за намазване
пудра захар за поръсване (но може и без нея - и без това е сладичко )
олио за пържене
Размразеното бутер тесто разточваме с точилка на кора с дебелина около 1-2 милиметра. Режем правоъгълници с желаната от нас големина.
В блендера поставяме орехите и захарта и ги смиламе. Добавяме канелата и вода, колкото да получим лесно моделираща се маса. Късаме малко от сместа и я оформяме на фитилче, което поставяме в по-дългия край на всеки правоъгълник и завиваме. Прищипваме краищата с пръсти или с вилица, за да не се отворят при пърженето. Намазваме така получените пурички с леко разбитото яйце. Първите няколко пурички не намазах с яйце и те се "разкопчаха". Пържим в маслена баня по няколко наведнъж, но не препълваме тигана или съда, защото се надуват по време на топлинната обработка. Изваждаме ги, когато придобият приятен златист цвят. Не ги пържете много, защото няма никакъв смисъл, а и под въздействието на топлината вероятността да се отворят е много голяма.
Може да се хапнат топли, а може и студени. Много са вкусни! Тук привържениците на здравословното хранене ще ме линчуват :)))
Мислих по въпроса за заменка, вместо пържене - печене, но това вече няма да е Casadielles.
П.П. Извинявам се за правописните и граматическите грешки. По-късно ще прегледам какво съм "изяла" или "проспала" .
Чудни са, чудни!!! С последната снимка ме разби!Ах....:-)
ОтговорИзтриванеВлюбих се в ножа ти :)много е красив!
Сърдечни поздрави от мен!
Добре завърнала се :) ! Ще се върна да прочета в предната публикация къде сте скитали :) ,а сега ти казвам ,че са страхотни тези пурички или там каквото и да се казват :)...за снимките си знаеш ,че си майстор !
ОтговорИзтриванеЧао ,Инче и хубава нова седмица ! Прегръдки !
Виж сега, Инче...не може да изкушаваш народа с две поредни публикации за подобни сладости - коя от коя по-хубави...в крайна сметка трябва да запазим намек за някаква талия! Майтап (-: Давай в същия дух - ще я пробвам таз рецептичка в този й вид - и аз предпочитам канела. Много готино си ги докарала - направо ми иде да си хрусна!
ОтговорИзтриванеНаистина бързи, лесни и неустоими!А за снимките нямам думи!Ина,каква програма ползваш,за обработката?
ОтговорИзтриванеLos hojaldres están irresistible muy lindo todo todo y te felicito por las maravillosas fotos,abrazos mi querida Fedora.
ОтговорИзтриванеАз няма да съм от тези, дето ще те линчуват!
ОтговорИзтриванеГоляма вкусотия, ей!
Прибра се и ни заля с красота!
Целувки*)
тази последната е моята хапка, нали :))
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Иночка!
Хайде, чакаме си снимките от планината!
Рецептата си е супер и е лесна и бърза за приготвяне, изключая пърженето в маслената баня. Благодаря, че я сподели!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са! Приличат ми на баклавички:)
ОтговорИзтриванеGracias por la referencia, la verdad es que te han quedado estupendos.
ОтговорИзтриванеDe nuevo gracias.
Saludos
Сабина,
ОтговорИзтриванеВанче,
Диде,
Таня,
Rosita,
Кате,
Пепи,
Краси,
Траяна,
благодаря ви :)
Танче, за обработката ползвам PS CS2, но пипам леко само контраста и редактирам осветеността, защото при една и съща серия снимки, едни излизат няколко тона по-светли, други по-тъмни. Избирам един, най-реалистичниявариант, и спрямо него леко коригирам останалите. При кулинарната фотография аз не одобрявам прекаленото "изнасилване" или "затъпяване" на цветовете. Най-естествените са най-добрият "приятел" според мен. Е, ако имах професионално апаратче, сигурно по-добре щяха да ми се получават нещата, но както и преди съм казвала, вече ми мина големият ентусиазъм за щракане. Ама знае ли човек, може пък да ми се върне :))
Jose Manuel, thank you again for sharing this recipe :)
Супер са Инче.Много лесни и бързи за приготвяне.А снимките са както винаги прекрасни.Идва ми да излапам екрана като ги гледам тия вкусни пурички.Поздрави и успешна седмица ти желая Инче!!!
ОтговорИзтриванеФедорска, да ти изям снимките;)
ОтговорИзтриванеЧудесни пурички, и пак за снимките да кажа колко съм възхитена.
Ще порщааш, ма освен Ев и аз искам да гледам всичко нащракано, може и на порцийки;)
Треволяка е супер!!!!
Изглеждат главозамайващо! Толкова ми харесват, че ако предлагаше доставка по домовете веднага се записвах :) Ще ги пробвам с удоволствие. Приятна вечер и благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеТолкова харесвам като се развихриш и ми сложиш в едър план
ОтговорИзтриваненеустоим разрез :)
Другия път като ходиш в треволяка се сети за тях!
И не се карай с малчо в магазина :)
Прегръдка и хубава седмица!
Инче, пак си се развихрила :) И то как само!
ОтговорИзтриванеПоследната снимка направо ме довърши :)
Поздрав и чудесна нова седмица!
Сладичко и пърженко - там съм на първа линия! :D
ОтговорИзтриванеИна, "привържениците на здравословното хранене" да си гледат в чинийките и да не се занимават с нас чревуогодниците! :D
Очите ми останаха в тези пурички! Чудни са!
Поздрави!
Миро
assolutamente divine!!!
ОтговорИзтриванеЕто влюбих се !!!!!!!
ОтговорИзтриванеНевероятни снимки,толкова апетитни изглеждат пуричките ,че ми идва да се пресегна за едничка :)
хубава седмица от мен
поздрави
Танче,
ОтговорИзтриванеМъхче,
Elti,
Дани,
Лети,
Миро,
Lucy,
Miriams,
благодаря ви :)
Хубав ден ви желая :)
Ина,
ОтговорИзтриванечудни са тия ореховите!!!
Аз не обичам пържено, не щото съм на някаква диета или привърженик, просто не мога да ям по много от пържените неща, става ми зле, но тъй като те са с орехчета и канела, ще опитам и с анасон, харесвам го и него.
Хубав ден!
Инче!!!! нали искахте снимки от почивката - ето ви:):):) Ох разби ме!:) Давай и другите, ама да не забравиш, че аз още чакам едни средиземноморски:):):)пък дори и треволяк да ми покажеш, ама да е от там:):):)Рецептата ти е разкош, а снимките, ще почна и снимки да ям:):):)
ОтговорИзтриванеИнче и аз няма да те линчувам, в крайна сметка трябва и да си доставяме някакви удоволствия, неможа всичко да е само гърч !
ОтговорИзтриванеРазкошно изглежда и страшно вкусно, едва ли ще се захвана да ги приготвям обаче, защото нестига, че голямо пържене ще падне, ами накрая аз ще трябва и да ги изям:)))
Гуш и усмихната седмица сладур, оназ тревица е жестока, искаме още!
Мамо, това е някакъв афродизиак тип испанска муха. Те испанците много ги бива да готвят с двойно предназначение. Нищо чудно, че не си успяла да преведеш това, то тея думи ги няма в речниците, хихихиххихи XD
ОтговорИзтриванеВ испанската уикипедия пише, че е нещо като кнедли, направени от пшенично брашно, ароматизиран с анасон като цяло, пълно с черупкови плодове и/или лешници, захар и накрая се пържи . При сервиране поръсете повърхността със захар. Обикновено се сервира като десерт.
ОтговорИзтриванеЕто, нали ти казах! Докато го четях и ми се доправиха разни работи, ама може да е и от сезона ^^
Е браво бе! Ти осъзнаваш ли само колко не си права?!?! Такива работи като диета, жега и липса на желание за готвене не са ли ти минавали през главата, та така успешно саботираш тези процеси при другите хора:)
ОтговорИзтриванеДа, много апетитно изглеждат, Инче!
ОтговорИзтриванеАма и ти страхотни снимки си им направила!
Много е красива снимката от почивката, ще чакам и другите ;)
Прегръдки!
casa e къща, мамо, като бялата къща Казабланка, ама това dielles не мога да открия как се превежда ):
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета :)
ОтговорИзтриванеДръпи, касата е ясна. Както и да е, то май и испанците не знаят какво означава името на този десерт :))
Хубав уикенд на всички ви :)
Аууу,навремето като направих онези бутерки "да си глътнеш езика" и си казах,че мотото за тях е "Осмелете се да прекалите".Обаче с това пържено бутер тесто ще трябва да извадя още по-силно мото,за да си приспя съвестта :) .
ОтговорИзтриванеНай-интересното е,че никак не изглеждат тежки или мазни,напротив.
Страхотни са!Златни,хрупкави,ухаещи!
И аз чакам разказ в снимки от почивките!
Поздрави!
Теди бутерки изглеждат толкова примамливи...с такова блаженство бих си хапнала няколко -без угризение на съвеста.Страхотно изглеждат ,Инче!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Привет мила Ина, тези сладорийки бих ги хапнала с удоволствие след патладжана със спагети-божествени са! Чакам снимки от почивката ГУШ :)
ОтговорИзтриванеРоси,
ОтговорИзтриванеЖиве,
Усмивке,
благодаря ви :)
Не съм пържила бутер тесто все още. Но не смятам да оставам назад. И ти ще си виновна!!!
ОтговорИзтриванеМного прегръдки!
Ох че апетитно изглеждат, ама:) Да се почерпя виртуално викам аз:))) Докато има:)
ОтговорИзтриванеМамо, защо не сделаш нещо като това ^^
ОтговорИзтриване{Може да делнеш настоящето}
приятни сънища