Катлама - узбекски питки с лук и сирене в тесто
Това са едни узбекски питки, които се приготвят със стар лук, но аз го замених с пресен и така получих този резултат, който виждате на снимките. На малкия не му харесаха с лук и това беше причината едната част от тестото да използвам, за да обвия сирена.
Продукти:
250 грама брашно + още за измесване на нелепнещо тесто
1/2 чаена чаша вода
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица олио
плънка
4 стръка пресен лук (по 2 за всяка кора)
магзаноз или друга зеления (по желание)
1/2 чаена лъжичка сол
олио за пърнжене
От продуктите за тестото замесваме нелепнещо тесто, което поставяме в полиетиленов плик и оставяме за около 1 час да се отпусне.
Разделяме тестото на две части и от всяка част разточваме тънка кора (с дебелина около 2 милиметра). Намасляваме кората с олио и я навиваме на руло, което навиваме като охлюв. Разточваме получения охлюв на тънка кора (с дебелина около 2 милиметра) и разпределяме плънката, която при мен е само от пресен лук и сол. Навиваме на руло, което разряваме на парчета (пънчета). Всяко пънче приплескавме като диск първо с длан, а после и с точилката, като дебелината на получения диск не трябва да е много голяма.
В нагорещен тиган с олио пържим получените питки, като нивото на олиото трябва да достига половината от височината на питките. Обръщаме около 3 пъти питките от всяка страна, за да се изпържат равномено. Готови са, когато придобият приятен загар. Може да се консумират топли, а може и студени. Отвън са с много приятна хрупкава коричка, а отвътре по-меки.
Кухнята, както и преди съм ви казвала, ми е доста тъмна за снимки и трябва да прибегна до изкуствено осветление, та това е и причината, или една от причините :)) \другата е, че ме домързява\ да снимам процеса на приготвяне. В този случай малко изключение направих.
Аз от едната кора направих ето тази имишльотина - различни сирена завих в тестото, след което изпържих в тигана с олио. За едни използвах краве сирене, за други бри, а за трети - мини бейбибел на La Vache qui rit. Разпределих ги на разстояние едно от друго на половината от кората, а с другата полина ги захлупих. С малка чашка отрязах кръгчета, така че сиренето да е по средата и ги изпържих. Тези със саламуреното сирене и мини бейби бел станаха много приятни. Не мога да кажа същото за тези със сиренето бри с маслини, тъй като самото то не ми допада особено. Когато са топли, коричката им е много хрупкава, но като изстинат и тя става мека.
Разрез на тези с мини babybel на La Vache qui rit
Страхотни са!Направо ми се прииска да си взема една за обяд към салатата :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Марина :)
Изтриванеуауууу и всичките питки са страхотни!
ОтговорИзтриванеА тези с лук и много ароматни ,нали?
Благодаря и за поетапното снимане, знаеш, че е много полезно, нали :)
О, на мен тези с лук много ми допаднаха.
ОтговорИзтриванеДа, знам, особено, ако човек не може да обяснява или отсрещната страна не може да вдене :)))
Хубав уикенд, Пепи :)
Голяма вкусотийка са питките!
ОтговорИзтриванеНевероятно апетитни и пълнежите много ми допаднаха!
Магнетични снимки!
Сърдечни поздрави!
Страхотни питки.Така апетитно изглеждат на снимките,че как да не му се прияде на човек.:) :) :)Поздрави и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеМного обичам лук във всякакви плънки,сирена също,така че твоите питки ме спечелиха веднага.Отбелязвам си ги и ще ги пробвам!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд от мен!
Мира,
ОтговорИзтриванеТаня,
Натали,
благодаря ви :)
Merhabalar,Ellerinize; emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Thanks :)
ИзтриванеИнче, и на мен ми харесват с лук!
ОтговорИзтриванеИдеята за сиренцата е страхотна, а снимката в разрез е...
Трябва да предлагаш и салфетки :)
Точно пека твоят царевичен галет, но с бутер тесто!
Прегръдка и хубаво настроение!
Тези с лук малко наподобяват вкусово на лучник.
ИзтриванеБлагодаря ти :)
Прегръдки и от мен :)
Какъв вятър те завя до Узбекистан? Всъщност все едно какъв - резултатът изглежда мноого вкусничък! А измишльотините много ти ги харесвам - хубав тоалет си им спретнала на сиренцата (-:
ОтговорИзтриванеПриятна почивка, Инка!
Случаен :))
ИзтриванеБлагодаря, Ди! Изчезвам, че един малчо голям натиск ми прилага, за да освободя "неговия" компютър :))
Хубав уикенд от мен!
Невероятна вкусотия,Ина! И с лук, и със сирене няма да им простя:)
ОтговорИзтриванеТези с мини babybel на La Vache qui rit ме привличат като магнит. Мнооого вкусно изглеждат! Ако пред мен има десетина, ще искам да изям 20 :)
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта и добре, че си снимала процеса, защото това с навиването на охльов много много не го разбрах.
Поздрави :)
Una receta muy novedosa, me ha encantado como te queda.
ОтговорИзтриванеSaludos
fedora,фаворит ми стана последната снимка с бейби сиренцата!УНИКАЛНИ!А във вкуса нямам никакви съмнения!
ОтговорИзтриванеМамо, четох, че ако ядеш много моркови кожата ставала оранжева. Това напълно сирьозно. Та се питам, като се наливаш с толкова много млечни продукти, къде ти се лепва ^^
ОтговорИзтриванеЕ, къде, точно там, където трябва ;)))
ИзтриванеВсички варианти ми харесват! Благодаря за тази хубава идея, Ина! Прекрасен уикенд! :))
ОтговорИзтриванеТраяна,
ОтговорИзтриванеЛучия,
Хосе Мануел,
Таня,
Дани,
благодаря ви :)
Слънчев уикнед и на вас :)
Боже, Федорска,
ОтговорИзтриванетези лучените са страхотни! Не че бих пренебрегнала сиренцето, но някак с лука ме спечели завинаги;)
И със снимките, и със снимките;)))
Хубав уикенд!!!
non saprei decisamente scegliere tra le due varieta'i porri mi piacciono ma il formaggio fuso mi ispira!
ОтговорИзтриванеОх, момиче, какви апетитни снимки си направила!Ами то да стане човек и да ги направи веднага тези мини лучени хапки! Премаля ми от глад като ги гледах:)Чудесни са!
ОтговорИзтриванеИнтересно изглеждат с тези мехурчета, също като при мекиците!
ОтговорИзтриванеПриличат ми като на пържени мини банички! Вкусотия!
Инче, поздравления и прекрасни слънчеви почивни дни!
И аз като Мъхчето си паднах по лученките :) ...много вкусно изглеждат , а снимките -много красиви !
ОтговорИзтриванеХубава събота и неделя ,Ина !
При Мирето едни изкушения при тебе други!
ОтговорИзтриванеДнес ще направя тези на Мирето, а утре твоите.
Уникални са Инче, направо ми замириса на тези с лук!
Боже, боже, а как преглъщам само, а е само 9 часа!
Убих ви! Ще ми развалите фигурата:)))
Прегръдки изкусителко такава*)
О Инче прииска ми се да посегна и да ги налапам всичките питки :))), толкова апетитно изглеждат. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванехубава събота!
Тези малки балончета по кората ми подсказват за нещо много хрупкаво :) Изглеждат убийствено апетитни, fedora! Поздравления!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Мъхче,
ОтговорИзтриванеLucy,
Гоги,
Тили,
Ив,
Кате,
Ди,
Елти,
благодаря ви :)
Хубав следобед :)
Ох ох каква вкусотия, много ми харесват и плитките и бейбибелчетата фантастично просто! Инче да нямаш нова камера, разкошни снимки и хубава светлина, ако не си с нова камера, то тогава си много добра с обработката :)
ОтговорИзтриванеМного хубав уикенд ти пожелавам !
Благодаря, Евчик!
ИзтриванеНе, нямам нова камера, просто малко повече разучих настоящата ми :)) Макар че има още неща, които надали ще ги използвам някога :)
Хубав неделен следобед от мен :)
Прекрасно! Това е истинско изкушение и предизвикателство за всеки кулинар!
ОтговорИзтриванеОооо,тези с топеното сирене са смайващи!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица,Ина!
Инче,как съм пропуснала тази рецепта-много ми допаднаха тези лученки,но ще ги направя с праз,защото в къщи много се яде,особено в тесто.Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!
Много добре изглеждат и с лук, и със сирене!
ОтговорИзтриванеЗасърбяха ме ръчичките да ги направя.
Поздрави :)
Ооооо, това изглежда толкова вкусно! Снимките са чудесни!
ОтговорИзтриванеВещичке,
ОтговорИзтриванеРоси,
Живе,
Ели,
Гуинет,
благодаря ви :)
Тези питчици много ми допадат, съвсем по моя вкус са. Мммм, представям си ги топли с едно айранче за закуска. Поздрави.
ОтговорИзтриване