Карамелен чийзкейк
Продукти:
за карамеления сос
2 чаени чаши захар
1/2 чаена чаша вода
200 милилитра течна сладкарска сметана
45 грама краве масло
за основата
100 грама овесени бисквити
100 грама какаови бисквити от сорта на "Еверест"
1/2 чаена чаша орехи
120 грама краве масло
5 супени лъжици карамелен сос
за пълнежа
400 грама крема сирене тип Филаделфия
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша карамелен сос
1 ампула ванилия
1 яйце
4 равни супени лъжици брашно
орехи за поръсване
Първо приготвяме карамеления сос, като в тенджера сипваме захарта и водата. Варим на умерен огън. Разтопяваме кравето масло, а сметаната стопляме в микровълновата фурна или на котлон. Когато захарта се карамелизира приятно, добавяме сметаната, смесена с кравето масло. Тук трябва да сме внимателни да не се изгорим, защото сместа ще започне много бурно да бълбука и да изскачат едни горещи пари. Бъркаме до хомогенизиране.
Пристъпваме към приготвянето на бисквитената основа. Орехите и бисквитите смиламе в блендер. Към тях добавяме разтопеното краве масло и 5 супени лъжици от карамеления сос. Разбъркваме. От сместа отделяме около 1 чаена чаша за горен слой на сладкиша, а от останалата част оформяме блат в тава, покрита с хартия за печене, чийто диаметър е около 20 сантиметра. Желателно е хартията да излиза извън стените на формата, особено ако тя не е с махащо се дъно, тъй като така по-лесно ще извадим сладкиша от формата. Бисквитената основа печем за 10 минути в предварително загрята фурна на 180С. През това време приготвяме пълнежа, като всички посочени продукти пасираме. Изсипваме пълнежа върху запечения блат и връщаме сладкиша обратно във фурната за 20 минути. След като пълнежа се постегне, изваждаме го от фурната и поставяме останалата част от биквитената смес и поръсваме с нарязани орехи. Не се стряскайте, ако пълнежът се е надул много, като поръсите с бисквитената смес и орехите, всичко си идва на мястото. Връщаме сладкиша обратно във фурната за още 30 минути. Готовият сладкиш оставяме да се охлади, след което поливаме малко с останалия карамелен сос. Поставяме сладкиша в хладилник за поне два часа, за да се стегне много добре пълнежа.
Обичам чийзкейк :)
ОтговорИзтриванеТвоят е прекрасен!
И ако можех да придърпам чинийката от първата снимка....
Много усмивки, Принцесо и морски полъх...
Благодаря, Дани :) Морски полъх засега само от легена с чешмяната вода :))
ИзтриванеПрегръдки силни от мен :)
Инче,настанявам се без да чакам покана.........Чийзкейкът е повече от разкошен...(не знам коя е точната дума:)))Прекрасно си ни го сервирала,както винаги!Прегръдки и благодарност за рецептата:)!
ОтговорИзтриванеO_O mamma mia che delizia!! è sempre un piacere passare nel tuo bellissimo blog!! ciao!
ОтговорИзтриванеЕх, да му се не види и аз се разтекох! Много хубав! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеФантастичен чийзкейк, Инче! А орехи и карамел са неразделна комбинация, поне според мен! :) Снимките са много апетитни! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер! :)
На една вълна сме :) не се съмнявам за вкуса а снимките са ти приказни :)
ОтговорИзтриванеСолени прегръдки от мен :)
Инче, направо си ненадмината! Какво изкушение поднасяш, сигурна съм, че всички така гладно преглъщаме в момента...
ОтговорИзтриванеПоздравявам те за идеята, страхотна е!
Хубава вечер! :)
Удивителен! И снимките, и рецептата - разкошни! Ох, толкова обичам карамелени неща, Инче, че със сигурност ще сънувам това чудо :) Хубава вечер на теб!
ОтговорИзтриванеSimplemente magnífico, que fotos.
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки, Инче!!! Как само ги съчетаваш с носещи особен дух снимки от градчета, селца, кътчета, пейзажи, натюрморти... Направо ти се възхищавам! Десертът изглежда много апетитно!!! Сигурна съм, че моето пиле шарено много много ще я хареса! Ако слуша, ще му направя ;) Хубава вечер и да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеВинаги последната ти снимка е "очи в очи", Инче :) направо ми идва да си я придърпам :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен десерт!
Ох ... разкошно представен чийзкейк :) Усещам ароматът му ... и преглъщам пред вида му :)
ОтговорИзтриванеЩе се скрия там, зад онази врата и ще го излапам тайно:) и бурканчето ще придърпам на финал, нали вече си снимала:). Залепнах за екрана, Инче, ама то така се случва винаги като вляза тук! Страхотен е! Прегръдки, с пожелания за прекрасно лято, сбъднати мечти и много усмивки!
ОтговорИзтриванеОстанах без дъх, Ина - изглежда вълшебно...
ОтговорИзтриванеКарамеленото изкушение, снимките, подбора към него за презентацията,
сякаш съм попаднала на страниците на изискано гурме списание.
Поздравления и от мен,
преглъщам и ти желая едно прекрасно лято, Диана
Ай, как сладко ми започна петъкът! А през почивните дни ми се иска да се скрия зад тази прелестна врата и да си го хапвам дълго и лежерно! Усмивки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви :)
ОтговорИзтриванеЖелая ви слънчев и усмихнат петък :)
Разкошен чийзкейк! Поздравления! Направо да си оближеш пръстите! И на мен ми се ще придърпам едно голямо парче...Поздрави и хубав летен ден!
ОтговорИзтриванеИнче, голямо изкушение е този чийзкейк! Прекрасно и апетитно сервиран!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубаво лято!
Разкош!
ОтговорИзтриванеЛеле, мале, красота и вкусота! Дали не остана парченце за колет към у дома?:)
ОтговорИзтриванеУмопомрачително изкушение....така си прилягат карамел и орех, а снимките карат да поглеждам пак и пак, да преглъщам се боря със себе си- чийзкейк или просто суров плод.....Хубава неделя, Инче!
ОтговорИзтриванеЕ, браво на теб! Пак си спретнала нещо явно умопомрачително вкусно и "нискокалорично"! Ако знаеш как обичам карамел и ядки - това ми е една от любимите комбинации...То карамела от бурканчето нали и така може да се хапва, ама за мен трябва черпак, не супена лъжица...
ОтговорИзтриванеХубава семдица!
Върховен чийз,Инче!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица с повече усмивки!
Ин, това е изкусителна публикация!
ОтговорИзтриванеИ основата, и карамеления сос, и пълнежа са великолепни.
С пожелание за лятна свежест и усмивки!
Може ли да се използва готов дулче де лече.
ОтговорИзтриванеПредполагам, че може, не съм го правила с него.
Изтриване