Малиново-лимонова торта


Нямам време, а също така и желание, нека си го призная, да снимам кулинарните си приключения. Сега е момент, в който леко ме е ударила шайба, та публикувам тази вкусотия, която приготвих за 100 брой на списание GoodFood по покана на главния му редактор, за която много благодаря :) 



(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти за блатовете:
4 белтъка от яйца с размер M
1 и 1/2 чаени чаши захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 чаени чаши брашно
120 грама краве масло на стайна температура
1/2 чаена чаша кисело мляко
1/2 чаена чаша студена вода
1 ампула лимонова есенция или настърганата кора на един лимон
щипка сол


Крем:
1 чаена чаша пудра захар
100 грама краве масло
200 грама течна сладкарска сметана
200 грама крема сирене
2 супени лъжици лимонов сок
1 ампула лимонова есенция

250 грама сладко от малини

за поръсване
филирани бадеми

Приготвяне на блата:
В купа смесваме сухите съставки: брашното, бакпулвера и солта. В друга купа смесваме водата и киселото мляко и леко разбъркваме. Към тях добавяме белтъците и отново леко разбъркваме. В друга купа разбиваме с миксер на средна скорост  кравето масло със захарта до пухкава маса и добавяме към него, без да спираме да разбиваме с миксера, редувайки първо  половината от белтъчено-млечната смес, половината от сухите съставки, останалата половина от белтъчено-млечната смес и сухите съставки, есенцията.
Покриваме дъното на кръгла тава (с диаметър 21 сантиметра) с хартия за печене, намасляваме хартията и стените на формата и изсипваме в тавата получената смес. Печем в предварително загрята фурна на 170С  за около 50-55 минути или докато клечка за зъби излезе суха. Оставяме изпечения блат за около 5 минути в тавата, след което го охлаждаме върху решетка. Когато изстине напълно, го разрязваме на 3 равни части, така че да получим 3 блата.

Приготвяне на крема:
В купа разбиваме кравето масло със захарта до пухкава маса. Прибавяме крема сиренето, сметаната и есенцията и продължаваме да разбиваме. Когато сместа се сгъти, прибавяме лимоновия сок, но без да разбиваме с миксер, а само внимателно разбиръкваме с лъжица.

Съединяване на тортата:
Намазваме един от блатовете със сладко от малини (около 4 супени лъжици, но може и по-малко или повече, въпрос на вкус). Желателно е сладкото да е без семки или поне да е с по-малко. Отгоре разпределяме 1/3 от получения крем. Поставяме втория блат, мажем първо със сладко, после с крем. Накрая поставяме последния блат. Покриваме тортата с крем и поръсваме с бадеми.


Коментари

  1. Precioso pastel y por los ingredientes que lleva seguro que muy rico también.
    Feliz Navidad!!

    ОтговорИзтриване
  2. FELICES DÍAS NAVIDEÑOS FEDORA!!!
    Y mucha LUZ para el año 2014
    UN ABRAZO AMIGA :)))
    Conxita

    ОтговорИзтриване
  3. Снимай по-често кулинарните си приключения, Инче, защото тази торта е умопомрачителна! :)
    Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна .... и тортата и снимките и :) Поздравления за рецептата Ина!
    Весели, светли и споделени празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Инка,снимките са вълшебни,а тортата неустоима!
    Поздравления за усета,дизайна и стила!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Ето яяя! Най-сетне да видя и разрез. Браво, Инче, прекрасна е!
    Поздрави и вълешбни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Тортата е прекрасна, Инче!
    И тази шайба да те удря по-честичко!
    Прегръдка с пожелание за весели празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Инка, с-т-р-а-х-о-т-н-о торте си спретнала! А като те удря шайбата, можеш да си играеш на "Империята отвръща на удара", демек - удри я и ти!
    Пожелавам ти хубави празници!...И ако си на кеф - щракни някой друг кадър за радост на окото (-:

    ОтговорИзтриване
  9. Absolutely yummy and pretty cake, dear! MERRY christmas

    ОтговорИзтриване
  10. Толкова е апетитна, че съжалявам, че си далеко:)

    ОтговорИзтриване
  11. Тази си я имам на хартиен носител;) Весели празници, Федорска!

    ОтговорИзтриване
  12. ПРЕЛЕСТ*)
    Весели и светли празници Инче!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна, вълшебна, несравнима - твоята торта и твоите снимки, Инче!
    Комплименти, голяма прегръдка за теб,
    здраве и много любов, вдъхновение и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Приказна е, нежна, неустоима, съвършена! Прелестни снимки! Весели празници, Инче!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Ина,липсва присъствието ти сред кулинарното семейство,но пък винаги,когато се завърнеш е толкова въздействащо!
    Понякога блогването наистина дотежава,разбирам те,но съм сигурна,че ще ти се възвърне желанието и за снимки, и за споделяне!
    Тортата е много сочна ,а пък сервизчето и покривчицата как ме плениха не е истина!
    Пожелавам щастливи зимни празници!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации