Банички със зеле
Много обичам сготвено прясно зеле, не знам дали съм го споменавала. На обяд ядях всеки ден пиле със зеле по време на почивката ни на нашето моренце тази година. Сервитьорите след втория ден вече не ме питаха какво ще поръчам за себе си :)) Та реших да използвам това любимо зеленце за плънка тези банички, нещо като зелничета. Разкошни ми се получиха - леко хрупкави и приятно сладникави заради плънката. Ако престоят една нощ, баничките омекват и губят хрупкавостта си.
Продукти:
тънки кори за баница
нарязано на лентички прясно зеле
настъргани моркови
червен пипер
сол
слънчогледово олио
магданоз
В малко олио и вода задушаваме зелето с морковите, към които сме прибавили и сол. Когато зелето леко омекне, добавяме и червения пипер /може да добавите и червени домати/. Варим зелето до пълна готовност, като ако е необходимо добавяме и вода. След като сварим зелето, оставяме го да поизстине и отцеждаме излишната вода. Вземаме един или два листа /зависи дали искате да се усещат повече/ и го нарязваме на ленти с ширина около 7-8 см. или колкото решите. Леко намазваме всяка лента със слънчогледово олио. В единия край на всяка лента слагаме от изстиналото зеле /аз обичам с повече плънка и затова слагам повечко/ и завиваме банички с триъгълна форма.
Печем баничките в добре сгорещен тефлонов тиган до приятно зачервяване, обръщаме и печем баничките и от другата страна.
Много оригинална плънка за банички. Никога не би ми хрумнало и подозирам, че много съм изпуснала :))) Много вкусно изглеждат и схемата със сгъването ще бъде много полезна за читателите ти, сигурна съм. Прегръдки
ОтговорИзтриванеМного вкусни банички, Ина! Не си падам по прясно сготвено зеле, но съм сигурна, че тези банички много ще ми харесат.Снимките ти са изкушаващи!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
С кисело зеле съм правила,но с прясно ми се иска да направя.Изглеждат вкусни...
ОтговорИзтриванеВсе още не съм правила баница със зеле, въпреки, че преди като срещнех рецепта за зелник, мислех, че става на въпрос за зеле, пък то били "зеленийки":))) Но тези банички изглеждат много вкусно, хрупкави са, а и методът на котлон звучи интересно. Много са кокетни тези сладуранки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗнаеш ти какво да обичаш за красива кожа :)
ОтговорИзтриванеУ нас се правят баници с различна плънка, така че и зелето ще опитаме !
И обожавам да са хрупкави, а на теб и на снимките им личи :)
Прегръдка, Инче!
Аз пък също като теб си умирам за прясно готвено зеле и определено ще изпробвам тази вкусотия, благодаря много за хубавата идея, Инче. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни!
Ммм, не намерих къде да напиша коментара си, затова се лепвам в отговор към Усмишко (сещай се Гери) :)
ИзтриванеМного изкушаващи банички, Ина! Първата ми реакция беше: "Ай ай! Каква вкусотия!". Правила съм подобна баница преди мноооого години, но само аз си я харесвах :) Ама пък наистина ми беше много вкусна! Трябва да направя пак и да пробвам околните отново. Може вече да я одобрят, сега по-носят на новости :)
Хубава седмица ти желая, усмихната и вкусна :)
Благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеassolutamente molto sfiziose e invitanti!!
ОтговорИзтриванеMe encanta la pasta filo, estupenda receta
ОтговорИзтриванеИнче, грабнаха ме тези банички - изумителни са! Правила съм само с пържено прясно зеле, но не стои толкова сочна плънката, като при твоите банички. Непременно ще ги опитам. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеМ-м, мерси за подробната инструкция по сгъването (-: И аз обичам много прясно сготвено зелце, въпреки че изобщо не ми е минавало през главата да го пробвам в банички...С киселото зеле така и не се сприятелих през годините, но виж прясно зеле готвя доста често, така че най-вероятно ще метна и аз една тава банички (-:
ОтговорИзтриванеРазкошни са станали! И аз така ги пека в тиганчето, но със зеле не съм опитвала и е крайно време:) У дома ядат само прясно сготвено зеле, никак не вкусват киселото:)
ОтговорИзтриванеКакъв страхотен златист цвят имат! Страхотни са! Представям си колко са хрупкави и вкусни! :)
ОтговорИзтриванеСлънчева седмица, Инче! :)
Хрупкави отвън и мека плънка, невероятни са! И аз не съм опитвала с прясно зеле, така че предстои!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Леле,леле....каква красота,облечена в банички!
ОтговорИзтриванеИ аз много обичам прясно зеле,Инче.
Много,много запомнящи се банички!
С пожелание за релаксиращ уикенд!
Ще сменя плънката, но ще прегъвам-обещавам;) Велики са, Федорска!
ОтговорИзтриване