Шоколадови пасти
Много мекички, пухкави и топящи се в устата, с една дума - приказка!
Кате, благодарности огромни, слънчице :)
Кате, благодарности огромни, слънчице :)
Съжалявам, че направих половин доза от посочените по-долу продукти (затова и пастичките ми са малки - с малко завивки), но мисля да забъркам в скоро време пак и да занеса и на колегите, ако нещо остане :)))
Продукти:
4 жълтъка
50 грама прясно мляко
50 грама олио
50 грама олио
70 грама захар
80 грама брашно
4 белтъка
ванилия
За крема:
100 милилитра сладскарска течна сметана
100 милилитра подсладено кондензирано мляко
50 милилитра вода
5 грама (половин пакетче) желатин на д-р Йоткер
1 ампула ванилия на д-р Йоткер
Шоколадава глазура:
200 грама черен шоколад
50 грама вода
50 грама краве масло
Блат:
Разбийте белтъците на сняг. В друга купа разбийте жълтъците със захарта до побеляване, след което прибавете прясното мляко, брашното, ванилията и олиото, разбъркайте. Към получената смес добавете разбитите белтъци на няколко пъти, като след всяко добавяне разбъркайте внимателно до поемане им. Изсипете сместа в тава (тази от фурната), покрита с намаслена хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята фурна на 160С за 15-20 минути или до готовност. Извадете изпечения блат, поставете го върху навлажнена кърпа, но така че хартията да е отгоре и я отстранете внимателно от блата. Поставете я под блата и с нея завийте стегнато руло. Оставете блата да изстине напълно. През това време пригответе крема.
Крем:
Накиснете жалатина в 4-5 супени лъжица вода до набъбване, след което добавете 50 милилитра вода, разбъркайте и разтворете желатина на водна баня или в микровълновата фурна, но внимавайте да не загреете прекалено сместа, защото желатинът ще загуби желиращото си свойство. Оставете разтворения желатин за 1-2 минути да се охлади леко, след което към него добавете кондензираното мляко и ванилията. Разбъркайте. Получаната смес добавете към разбитата сметана и разбъркайте отново внимателно. Оставете сместа в хладилник до лекото й стягане, след което с лъжица вземайте от сместа и мажете върху развития блат (без хартията). Навийте руло и оставете в хладилник за 2-3 часа, след което нарежете рулото на парчета с дебелина 3-4 сантиметра или по ваш избор.
Шоколадова глазура:
Разтопете шоколада с маслото и водата, като бъркате сместа. Оставете леко да се охлади.
Оваляйте пастите в шоколадовата смес и поставате върху решетка за 5-10 минути. Махнете пастите от решетка и ги поставете върху поднос, съхранявайте в хладилник до пълното стягане на шоколада.
Вариант с повече крем (така се е случило с единия край на рулото)
Прекрасни са и при двете ви, поздрави, Инче! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери! Истината е, че чудни!!!
ИзтриванеИзкушаващо! А не трябва да ям сладко по здравословни причини. Но си взимам една от тези:)
ОтговорИзтриванеПоздрави
Много неприятно, дано не е нещо сериозно, Краси!
ИзтриванеХубава вечер от мен :)
Изкушавате ме с тези пасти и то много! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеНе се съпротивлявай, отдай се на изкушението, чедо :)))
ИзтриванеEstupendos.
ОтговорИзтриванеGracias :)
ИзтриванеСупер апетитни!!!
ОтговорИзтриванеИ вкусни, и вкусни :))
ИзтриванеАма те са точно за сутрешното ми кафе :)
ОтговорИзтриванеИзкусителки!
А, ти пък щото си по-малка :)))
Изтриванеdeliziosi peccati di gola!
ОтговорИзтриванеGracie, Lucy :)
ИзтриванеПерфектни, ммм само ако имаше едничка. Инче, страхотни са. Слънчев ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче :)
ИзтриванеОбичам ги, макар да избягвам да ги ям, но при теб са толкова изкусителни! Личи си колко са меки и топящи се!
ОтговорИзтриванеПриятен ден, Ина!
Така е, Тили :)
ИзтриванеХубава вечер :)
Ааааайде, па дано следващите пастички да си ги хапнем заедно на чаша кафенце! Прегръдки*)
ОтговорИзтриванеДано *)
ИзтриванеМного, много са хубавички-само за кафенце....
ОтговорИзтриванеИ без кафенце може да излапам няколко :))
ИзтриванеТолкова са сочни, че ти иде да грабнеш чинията:)
ОтговорИзтриванеО, моите вчера се скараха за една чиния от тия, та днес затова правих пак, какво да ги правя :))
ИзтриванеВидях вече, че си направила нова, двойна доза и някак си ща не ща, ще приема предизвикателството ( много популярна дума напоследък). Скоро ще го правя;) Страшни снимки! С новия апарат си неотразима ( както и със стария;))
ОтговорИзтриванеНяма да сгрешиш :))
ИзтриванеС новия апарат съм на Вие, карам на автоматик :)), щото на ръчни много ме дразни - ще си купувам друг обектив, че този не приближава достатъчно, а на мен не ми се занимава с кропване. Пък аз нали съм си кьорава, та искам по-отбилизко да ги виждам нещицата :))
Благодаря ви и макар да ставам досадна, чудесни са!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, бих искала да ви попитам, кога се добавя брашното при приготвянето на блата: накрая или в сместа с жълтъците, преди белтъците? Благодаря
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ИзтриванеБрашното се добавя към сместа с жълтъците, преди да се добавят белтъците. Благодаря, че ми обърнахте внимание, пропуснала съм да напиша къде се добавя брашното.
Хубав ден :)