Медовик с маскарпоне / Френска селска торта с маскарпоне
Досега все приготвях тази торта само със заквасена сметана, но този път реших да добавя и маскарпоне - нещо по-различно за рождения ден на половинката. С украсата не съм се отплесвала, щото и без друго няма кой да я оцени :))), та нацвъках на бърза ръка едни цветлета, колкото да не е без хич :)))
(1 чаена чаша = 240 милилитра)
Продукти:
Продукти:
3 яйца
1 чаена чаша захар
2 супени лъжици мед
100 грама краве масло
1 ампула ванилия
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
4 супени лъжици какао на прах
1/2 чаена чаша счуканди на дребно орехови ядки
4 супени лъжици какао на прах
1/2 чаена чаша счуканди на дребно орехови ядки
3 чаени чаши брашно
за крема
1 кг заквасена сметана
500 грама маскарпоне
500 грама маскарпоне
1 и 1/2 чаени чаши захар
1 ампула ванилия на д-р Йоткер
1/2 ампула есенция ром на д-р Йоткер
1 ампула ванилия на д-р Йоткер
1/2 ампула есенция ром на д-р Йоткер
Приговяне на блатовете
В тенждера поставяме кравето масло, захарта и меда. На слаб огън ги разтопяваме (не е нужно захарта съвсем да се разтопи, а маслото). Добавяме какаото и варим още около 3-4 минути. Сваляме от котлона и оставяме за около 3-4 минути да се охлади. Към охладената смес прибавяме леко разбитите яйца с 1 чаена лъжичка сол. Разбъркваме до хомогенизиране. Прибавяме содата и ванилията, разбъркваме. Накрая добавяме брашното и ореховите ядки. Изсипваме тестото върху много добре набрашнена повърхност. То е много лепкаво, но това да не ви притеснява. Оставяме да поизситине леко за около 3-4 минути и го разделяме на 6 равни части. Всяка част разточваме върху добре набрашнена повърхност, като отгоре пак набрашняваме, за да не залепва точиката. Трябва да се разточи тънко, но не чак прозрачно. Слагаме първата кора в тава, покрита с хартия за печене и изрязваме от кората кръг с диаметър около 20 сантиметра. Излишните краища отстраняваме. Печем в предварително загрята фурна на 200С за около 3-4 минути. Внимаваме да не изгорим блата, защото много бързо става готов. По същия начин изпичаме и останалите 5 кори.
Приготвяне на крема
Смесваме 400 грама от заквасената сметана с маскарпонето, 1 чаена чаша захар и есенциите. Разбиваме за кратко с миксера. Отделяме половината от сместа, нея ще използваме за украса на тортата. Към останалата смес добавяме останалата захар и останалото количество заквасена сметана (600 грама). Разбъркваме и съединяваме корите с него, редейки ги в ринг за торта - блат, крем, блат, крем и т.н. Оставяме тортата в ринга за поне 4 часа, за да попие част от крема в блатовете, след което отстраняваме ринга и със заделения крем украсяваме отстрани и отгоре тортата. Съхраняваме тортата в хладилник. Най-добре да се консумира на следващия ден, за да се напоят добре блатовете.
Може и набързо да си ги нацвъкала, но тортата изглежда превъзходно! Да ти е жив и здрав рожденикът!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори :)
ИзтриванеБъдете здрави и вие :)
Инче, не вярвам да няма... И да не го показва, отвътре със сигурност е много радостен, че те има до себе си и му приготвяш такива красоти.
ОтговорИзтриванеДа ти е жив и здрав! :)
Прекрасна е тортата!
Аз защо не мога да цвъкам така :D Страхотна торта, страхотна комбинация от цветове и вкусове! Да ти е жив и здрав рожденика, сигурна съм, че е оценил тортата! Поздрави :)
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав рожденика! Весел празник!
ОтговорИзтриванеЩо не мога и аз така набързо да ги врътвам тези цветчета :)
Тортата е прекрасна!
Жив и здрав да ти е рожденика! Щастие, късмет, успехи му желая от сърце! А ти недей да скромничиш, защото аз дори и в най-смелите си опити не бих могла да докарам такива цветчета. Страхотна торта, снимки, ти си страхотна и рожденика е голям късметлия с теб:)! Прегръдки, Инче!
ОтговорИзтриванеВпечатлява твойта торта! Весел и щастлив праздник!
ОтговорИзтриванекрасивый торт !! и С Днем Рождения !!
ОтговорИзтриванеНацвъкала си ги чудесно!
ОтговорИзтриванеДа ти е жива и здрава половинката, Инче и много да те слуша!
Царица си на тази торта, която аз още не съм правила :)
Прохладна сряда от мен!
Живи и здрави да сте,Инче!
ОтговорИзтриванеТортата изглежда чудесно,а за вкусът въобще нямам съмнения!
Поздрави!
che bella delicata e raffinata!complimenti sembra un sogno
ОтговорИзтриванеДа сте живи и здрави! Превъзходна е тортата! Прегръдки*)
ОтговорИзтриванеАко тази красота става с бързо нацвъкване..............:)))),прелест е тази торта,Инче!Жив и здрав да е виновникът за нея:)!
ОтговорИзтриванеЖив и здрав да ти е рожденника!
ОтговорИзтриванеТортата изглежда ослепително, поздрави за което!
Страхотна торта! Да е жив и здрав рожденикът!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта за хубав повод! Нека е жив и здрав рожденикът, а ти с все такива хубавини да му подслаждаш живота!
ОтговорИзтриванеКрасива е ,Инче!А с маскарпоне вкуса е превъзходен.И аз правя кремове със заквасена сметана,но с мекия вкус на маскарпонето си е друго нещо.
ОтговорИзтриванеЖив и здрав да е рожденика!
Много ви благодаря, момичета!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави и обичани :)
Тортата е и много ефектно украсена,и несъмнено много вкусна,Инче,поздрави на рожденика и наздраве!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси :)
ИзтриванеИнче, поздрави на рожденика! Да е здрав и да те радва и ти да го усмихваш!
ОтговорИзтриванеМного хубава украса си направила-изглежда свежа и в никакъв случай нацвъкана, както си писала, усмихваш ме!
Тази торта много ми прилича на руския Медовик - една от тортите, които много обичам-и си представям вкуса на твоята.
Снимките ти отново са страхотни, има толкова романтика...
Сърдечен поздрав, за теб!
Благодаря, Бети :)
ИзтриванеЧестит рожденик, Инче,
ОтговорИзтриванепрекрасна торта и страхотни нови предложения -
много ефектни, красиви и безспорно неустоимо вкусни!
Сърдечни поздрави и хубаво лято!
Честито ти рожденик и от мен, Инче! да е жив и здрав! Тортата ти е прекрасна, както и всичките ти предложения до сега. Веднага се влюбих в свежарската и нежна украса! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеИ тук, да ти е жив и здрав рожденика. Инче, страхотна е тортата, една от най-любимите ми на вкус. Аз я правя с цедено кисело мляко и сметана. Много красива си я направила. Прегръдки
ОтговорИзтриванеИна, честит да ви е рожденика! И все такива "нацвъкани" торти да му приготвяш! Изглежда вкусна розова градина!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Здравейте, чудесна торта! Опитвам се да я правя , но ми се струва, че 3-4 мин. За блат е малко . Съвсем мек е на 5тата минута. Дали просто фурната ми е по-слаба?
ОтговорИзтриванеБлатовете като изстинат стават твърди, най-добре се ориентирайте по краищата на блата, трябва да станат леко по-кафеви от останалата част.
ИзтриванеУникална торта.
ОтговорИзтриване