Картофен сладкиш
Сладкишът се отличава с много мека и сочна основа.
Продукти:
1 и 3/4 чаени чаши картофена смес*
1 средно голяма ябълка
2 чаени лъжички ванилия екстракт
4 яйца
1/2 чаена чаша какао
1 чаена чаша смлени сурови бадеми, може и други несолени ядки
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена чаша захар
Глазура:
100 грама млечен шоколад
50 грама краве масло
* Посоченото в рецептата количество картофена смес е част от приготвената по следния начин:
Към 3 чаени чаши смачкани с вилица сварени и все още топли лилави картофи прибавих
3/4 чаени чаши захар + 1 ампула ванилия + 70 грама меко краве масло + 70 грама крема сирене
Тази смес приготвих предния ден, защото ми трябваше за друга рецепта, но ми останаха 1 и 3/4 чаени чаши и реших да ги оползотворя, влагайки ги в тази рецепта. Можете да ползвате обикновени картофи, не е проблем.
-----------------------------------------------------------
В купа смесваме картофената смес, нарязанат на парченца обелена ябълка и захарта. Пасираме с пасатор. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко добавяне пасираме за кратко - до поемане на яйцето от сместа. Прибавяме какаото и набухвателя, разбъркваме. Накря добавяме и смлените бадеми - ако предпочитате да ги усещате, най-добре е да ги счукате или с блендер да ги смелете на по-едро, както е при мен.
Изсипваме сместа в квадратна силиконова тава 20см х 20 см, предварително добре намаслена. Можете да позвате и друг съд, покрит с хартия за печене, но с посоченото лице на основата. Добре е да имате височина на тавата поне 10 сантиметра. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 25 минути (проверяваме с клечка, която трябва да излиза чиста). Оставяме сладкиша да се охлади за около 20 минути в тавата, в която е печен, след което го прехвърляме в подходящ поднос и го покриваме с глазурата.
Изсипваме сместа в квадратна силиконова тава 20см х 20 см, предварително добре намаслена. Можете да позвате и друг съд, покрит с хартия за печене, но с посоченото лице на основата. Добре е да имате височина на тавата поне 10 сантиметра. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 25 минути (проверяваме с клечка, която трябва да излиза чиста). Оставяме сладкиша да се охлади за около 20 минути в тавата, в която е печен, след което го прехвърляме в подходящ поднос и го покриваме с глазурата.
Хапва се охладен, най-добре напълно охладен със стегната глазура.
Приготвяне на глазурата:
Начупваме шоколада на парчета и заедно с кравето масло, нарязано на кубчета, разтопяваме на слаб огън или в микровълновата.
Много влажен сладкиш, Инче!
ОтговорИзтриванеИ колкото и да не ти се снима, снимките са много апетитни :)
сочен... изглежда божествено :)
ОтговорИзтриванеВеднага го подуших:)))) Поднасяш ни го по много изкушаващ начин, Инче! Наистина неустоим с влажна текстура и този шоколад... Поздрави!
ОтговорИзтриванеИзкушение във всяка хапка!
ОтговорИзтриванеqunado c'è di mezzo il cioccolato nons i scherza, super cioccolatoso!!
ОтговорИзтриванеНяма как да не го направя:)
ОтговорИзтриванеНаистина много сочен и шоколадов сладкиш! Прекрасен е, Инче!
ОтговорИзтриванеПоредното шоколадово изкушение, Инче, умора нямаш. :)
ОтговорИзтриванеТолкова изкушаващи снимки, че чак не се издържа пред монитора:)
ОтговорИзтриванеИнче, а този червен картоф от тези сладките батати ли е, или просто от червените за пържене. Задължително ще пробвам рецептата, точно по мой вкус!
Прегръдки!
Картофите за мен на цвят са лилави, нюанс на лилавото, де. На опаковката пише, че са по-сладки от класическите картофи, но ние разлика в сладостно отношение не намираме. Не съм пържила никога такива картофи, обикновено ги варя и правя на пюре. Както написах и в рецептата, ползвах такива картофи, защото имах останала смес от предходния ден, а не е особено евтин този сорт - води се с много антиоксиданти, но колко е вярно... никой не знае :)))
ИзтриванеДани, Зори, Кате, Натали, Люси, Траянче, Гери, Петя, благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеОт доста време ми се ще опитам сладкиш, в който има като съставка картоф, но така и не съм стигнала до него. Но твоят наистина е Картофен! И много изкушаващ от снимките изглежда! Така, че определих твоето предложение за стартиране на този опит :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за хубав следобед!