Галет със сини сливи
Галетът със сини сливи е много приятен, с кисела нотка и хрупкава маслена кора.
С плодове и зеленчуци може да се снабдите и от онлайн фермерския пазар https://farmhopping.com/
С плодове и зеленчуци може да се снабдите и от онлайн фермерския пазар https://farmhopping.com/
1 чаена чаша = 240 милилитра
Продукти за 1 галет с диаметър около 20 сантиметра:
тесто:
1 и 1/4 чаени чаши брашно
100 грама краве масло, нарязано на парченца
щипка сол
1 чаена лъжичка захар
3-4 супени лъжици студена вода
1 прах ванилия (по желание)
пълнеж:
около 10-12 узрели сини сливи
8 равни супени лъжици захар
1 равна супена лъжица брашно
2 равни супени лъжици пшеничен грис
канела
1 супена лъжица заквасена сметана за намазване на тестото
2 супени лъжици захар за поръсване на тестото
В купа смесваме продуктите за тестото и нелепнещо тесто, което поставяме в полиетиленов плик и оставяме в хладилник за поне 1 час. Аз го замесих предишната вечер и сутринта го извадих от хладилника и използвах. Тестото е доста твърдо, което е от хладилника, но с малко усилие са разточва върху хартия за печене на кора с дебелина около 3 милиметра. Прехвърляме хартията за печене с кората върху тавата, в която ще печем. Поставяме по средата на тесто брашното, гриса, 4 супени лъжици захар, оставяйки борд от около 5-6 сантиметра. Отгоре върху брашняната смес нареждаме нарязаните на филийки сини сливи (без костилките, разбира се). Поръсваме ги с останалите 4 супени лъжици захар и малко канела. Тестото, непокрито със сливи, завиваме към центъра, така че да покрие част от пълнежа. Намазваме тестото със сметаната и поръсваме със захарта. Печем в предварително загрята фурна на 175С за около 40 минути. Готовия галет изваждаме от фурната и оставяме да изстине. Консумираме топъл или напълно изстинал, може и с топка сладолед, но аз предпочитам без.
Доста предизвикателна и апетитна последна хапчица!
ОтговорИзтриванеОбичам тези плодови галети.
Хубава нова седмица, Инче!
Благодаря, Ина :)
ИзтриванеХубава и на теб :)
Очарователен галет! Много красиви и нежни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и красива седмица!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеХубава седмица и на теб :)
Страхотен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Краси :)
ИзтриванеПрекрасен сладкиш! Обичам сладко-киселия вкус на запечените сини сливи! Представям си го в комбинация с ароматното тесто..мммм! Поздрави, Ине!
ОтговорИзтриванеЧудесен е, но аз обичам сини сливи, не случайно най-любимият ми мармалад е от сливи, домашен, разбира се :)
ИзтриванеНе се спря, Инче! То понички, то пирожки, то торти, а ето сега и този галет, който като го погледна и ми прималява направо! Уж сме диетични вкъщи и се зарекох скоро сладкиш да не похващам, ама пак ме изкуши и ей на забърках и аз един бърз с кайсии. Заканила съм се обаче и на този галет. Виля ли сега, какво направи с диетичния ми режим :-)
ОтговорИзтриванеПрелестен е, огладнях!
ОтговорИзтриванеПрипадам! ЖЕСТОКО!
ОтговорИзтриване