Пестил от сливи и ябълки
Продукти:
300 грама сини сливи без костилките
300 грама обелени и изчистени от сърцевината ябълки
270 грама захар
1 чаена лъжичка ябълков пектин
канела и ванилия от шушулка по желание
краме масло за намазване на съда
Нарязваме плодовете и ги поставяме в тенджера заедно със захарта на среден огън до омекване, след което ги пасираме много добре с пасатор. Ако искате може да прецедите сместа, но може и да пропуснете тази стъпка. Отново връщаме сместа на котлона и бъркаме от време на време до сгъстяване. Малко преди да стане готов пестила, прибавяме пектина и ароматите. Пестилът е готов, когато при разбъркване се отделя от стените на съда, не се стича като течност от лъжичата, а пада на части.
В добре намазнен съд изсипваме сместа и я оставяме да изстине, след което я покриваме добре с хартия за печене. Оставяме да се стегне в хладилник за денонощие, но аз нарязах доста по-рано, от нетъпрение. Можете да нарежете на кубчета и да оваляте в захар, кокосови стърготини, ядки, каквота решите, или пък да си хапнете с филийка масълце :)
Страхотен, страхотен, страхотен!
ОтговорИзтриванеun po' come i lokum, dolcezza infinita
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви :)
ОтговорИзтриванеА колко време отнема това "докато почне да се отделя от стените"?
ОтговорИзтриванеПонеже количеството е малко и с него се работи много по-бързо за разлика от огромно количество като няколко килограма плодове. Не съм засичала точно време, но е бързо, някъде около 10 минути при второто слагане на котлона, може и по-малко.
Изтриване