Кюфтенца... почти по шведски
500 грама кайма смес - телешка и свинска, но аз понякога ползвам само телешка
1 малка глава нарязан на дребно и задушен с малко мазнина и вода кромид лук
около 3/4 до 1 чаена чаша трохти от сухари
прясно мляко - около 1/2 до 3/4 чаена чаша
прясно мляко - около 1/2 до 3/4 чаена чаша
1 яйце
сол
черен пипер
подправки по вкус - индийско орехче, кардамон, но аз единствено слагам малко червен пипер и чубрица
сос
2 пълни с връх супени лъжици брашно
2 чаени чаши говежди бульон, но може да го замените с друг, но не инстантен, в краен случай може да го замените със смес от вода и прясно мляко
1/4 чаена чаша готварска сметана
60 грама краве масло
сол
В купа поставяме сухарите и ги заливаме с малко прясно мляко и изчакваме да омекнат. Ако е нужно добавяме още прясно мляко, но не прекалявайте, трябва да се получи гъста каша. Прибавяме задушения лук, каймата, яйцето и подправките. Разбъркваме, покриваме каймата и я оставяме за около час в хладилник, след което от сместа оформяме малки кюфтенца с размерите на орех. Ако сместа е много течна, не се притеснявайте да добавите още малко сухари, но изчакайте, за да поемат излишната влага. Може да ги изпържите, но аз предпочитам да ги наредя върху хартия за печене в тава и да ги изпека във фурната на 170С за около 20-25 минути, не ги обръщам!
Докато се пекат кюфтенцата, приготвяме соса - в дълбок съд разтопяваме кравето масло, добавяме брашното и запържваме. Прибавяме бульона, разбъркваме непрекъснато. След около 5-6 минути добавяме и сметаната, малко сол. Гъстотата на соса може да коригирате, ако ви се струва много гъст, просто добавете малко бульон. Към соса добавяме и кюфтенцата, намаляваме огъня, оставяме да къкри за около 5-10 минути. Накрая добавяме и соевия сос (по желание), поръсваме с магданоз.
Que estupenda receta de albóndigas, con su cremosa salsa de nata.
ОтговорИзтриванеFelicidades de nuevo.
Gracias :)
Изтриванеvisto l'abbassamento delle temperature direi che questo piatto è molto confortante!!
ОтговорИзтриванеGrazie, Lucy :)
ИзтриванеАх, че хубаво, ако знаеш само синът ми откога мрънка за "кюфтенца като в Икеа" или поне подобни!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглеждат, обезателно ще пробвам рецептата, но ще прескоча соевия сос, че ще ме разконспирират,ако не са съвсем шведски :D
С поздрав! :)
Надявам се, че ще ви харесат :)
ИзтриванеХубав петъчен следобед от мен :)
Най-якит екюфтенца на всички времена!
ОтговорИзтриванеСухара може ли да се замени с галета
ОтговорИзтриване