Торта Спартак
- При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!
Адаптирано оттук >>
1 чаена чаша = 240 милилитра
Продукти:
крем
4 яйца
700 милилитра прясно мляко
4 супени лъжици с връх брашно
2 супена лъжица с връх нишесте
1 и 1/3 чаени чаша захар
250 грама краве масло
ванилия
тесто:
1 яйце
1 чаена чаша захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
3 супени лъжици мед
70 грама краве масло
2 супени лъжици тъмно какао на прах
350 грама брашно
350 грама брашно
сироп:
3/4 чаена чаша вода
4 супени лъжици захар
по принцип тортата не се сиропира, но ние обичаме по-влажнички, та затова преди да сложа крема, всеки от блатовете леко сиропирах
глазура:
200 грама натурален шоколад
100 грама краве масло
Имаше двама фотографи :)) Малкият умираше от радост да ми пречи да снимам, навирайки непрекъснато своето фотоапаратче в моя кадър :))
Крем, първа част:
Първо приготвяме крема, за да се охлади добре. В тенджера поставете всички продукти, без маслото и ванилията, като брашното и нишестете предварително сте разтворили в част от студеното мляко. Разбийте продуктите с пасатор. Загрейте сместа, бъркайки непрекъснато. Бъркането продължава до сгъстяване на крема. Ако случайно ви се появят топчета или така нареченети "вълци" в крема, няма страшо - позвайте отново пасатора. Оставете крема да се охлади, а през това време ще направим блатовете.
Блатове:
Блатовете са много приличащи на тези на Медовик или френска селска торта. В тенджера поставяме всички продукти, без какаото и брашното. Леко разбъркваме, колкото да се съединят жълтъкът и белтъкът. Оставяме сместа на умерен огън до надигането й или до двойно увеличаване на обема й. Сваляме от огъня и прибавяме какаото, разбъркваме, прибавяме и брашното на няколко части. Замесваме меко тесто, което оставяме да се охлади за около 20 минути. Разделяме тестото на 4 или 5 части, зависи колко висока искате да бъде тортата. Аз разделих на 4. Всяко парче разточваме на много тънка кора върху хартия за печене - кръгла или правоъгълна - въпрос на избор. Аз разточвах с размери 30 см. х 25 см. Всяка кора се разточва на отделен лист хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 200С за 5 минути. Оставяме да се охладят корите, след което отделяме хартията от тях.
Сироп:
Сироп:
Сваряваме водата със захарта до разтварянето на захарта и оставяме да се охлади, а през това време ще довършим крема.
Крем, втора част:
Разбиваме кравето масло, прибавяйки на порции от изстиналия яйчен крем и ванилията.
Разделете крема на 3 равни части
Разделете крема на 3 равни части
Сглобяване:
Слагаме една кора, леко сиропираме, отгоре мажем с едната част от крема. Поставяме следващия блат, леко притискаме, отново леко сиропираме, крем, блат, сиропираме. Накрая покриваме с разтопения с кравето масло шоколад.
Тортата трябва да престои едно денонощие в хладилник.
Страхотни снимки Инче. Облизвам се само като ги гледам, подредени като войничета. А за подноса ти нямам думи ;) Искам такъв отдавна :) Ще пиша на Дядо Коледа :) Прегръдки
ОтговорИзтриванеСочна и ароматна!
ОтговорИзтриванеИмаш си достоен последовател! Можеш вече само да готвиш, друг ще снима! :)
Успешна седмица, Ина!
super cioccolatosa e coccolosa.stupenda!
ОтговорИзтриванеВълшебница си! Изглеждат екстра!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Un pastel delicioso, se ve estupendo.
ОтговорИзтриванеUn saludo.
Прекрасно изглежда.....иии вкусно!Поздрави!
ОтговорИзтриванеТортата изглежда страхотна, особено с този прекрасен слой от шоколад отгоре! :)
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица!
За пореден път се опитвам да я направя и нито крема се получава нито блатовете.......
ОтговорИзтриванеМного съжалявам, но се получава! Хубава седмица :)
Изтриване