Пастички Руски шапки
Не очаквах да са толкова вкусни - имах опасения, че ще са сухи, но не са - идеални са!
Очаквах и че ще са по-пипкави, но не са чак толкова :))
Продукти:
блат:
5 яйца
150 грама захар
150 грама краве масло на стайна температура
2 супени лъжици тъмно какао
1 супена лъжица с връх брашно
100 грама смлени орехи
ванилия
крем:
100 грама останали изрезки от рязането на кръгчета от блата
100 грама останали изрезки от рязането на кръгчета от блата
1/3 чаена чаша прясно мляко
100 грама меко краве масло
100 грама пудра захар
50 грама смлени орехи
есенция ром
есенция ванилия
за овалване:
смлени орехи около 70-80 грама
глазура:
70 грама тъмен шоколад
40 грама краве масло
Приготвяне на блата
Разбиваме маслото със захарта, добавяме жълтъците един по един, продължавайки да разбиваме с миксер, добавяме и ванилията. Прибавяме какаото, брашното и ядките. Накрая добавяме и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената смес в голяма правоъгълна тава, аз изполвам за тази цел тавата на фурната, предварително постлана с хартия за печене. Заравняваме внимателно. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 20 минути. Изваждаме тавата от фурна и оставяме да се охлади. Махаме хартията за печене от блата. Режем кръгове с диаметър около 5 см. Може и по-големи или по-малки, въпрос на предпочитание, но с по-големи няма да получим ефекта "руска шапка", освен ако не слепим няколко кръгчета.
Приготвяне на крема
В купа смесваме всички изброени продукти и разбъркваме до хомогенизиране.
Сглобяване
Вземаме кръгче блат и го намазваме с около 1 чаена лъжичка от крема, покриваме с друго кръгче блат. Намазваме и отстрани с крема. Така процедираме и с останалите кръгчета. Овалваме намазаната с крем странична повърхност на пастичките в смлени орехи. Накрая поставяме от шоколадовата глазура (разтопяваме кравето масло и шоколада) върху всяка пастичка, но внимаваме да не се разтече по стените. Оставяме на хладно, за да се стегне глазурата и това е... :)
Изглежда лесно и вкусно :)
ОтговорИзтриванеThey look so good and with Lana's recipes there are no mistakes. Happy New Year!!
ОтговорИзтриванеОооо и аз от кога им се каня Инче!Твоите изглеждат убийствено!
ОтговорИзтриванеИ аз им хвърлих око като ги видях, но отложих за момента! При теб изглеждат още по впечатляващо :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Разкошни са. Престраших се да погледна рецептата :D Мисля, че ще ми харесат много на вкус.
ОтговорИзтриванеИнче, тези пастички май не са се задържали много след като са били направени! Много добре изглеждат и изобщо не изглеждат сухички, а страшно апетитни, да знаеш :)
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година от мен с пожелания за много творческо вдъхновение!
Усмивки :)
Prelest.
ОтговорИзтриванеОригинално, ефектно и красиво!И какво винаги - поднесени с много естетика!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ина!
Spettacolari e golosissimi!
ОтговорИзтриванеЧестита нова година и от мен, Инче! Бъди все така оригинална, изкушаваща ни с невероятния си кулинарен талант и неспирен извор на идеи! Тази рецепта ме съблазнява и мен от доста време, но сега, когато гледам тези кадри, няма да мога да я отлагам повече! Благодаря, че я сподели! Усмихнат януари!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен :)
ей тия са ми в спешната туду-листа;)
ОтговорИзтриванеВелики!
Ина, и на тези шапчици се насладих...за жалост само виртуално...
ОтговорИзтриванеТолкова добре изглеждат! Ще ги пробвам скоро.
ОтговорИзтриванеПрекрастна рецепта! Лесна за следване с точни пропорций до милилитър и до грам!!!Благодаря,че споделихте!
ОтговорИзтриванеИ аз ви благодаря за хубавите думи, момичета :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен :)
Нямаше как да погледна тази красота и да остана равнодушна.Нежни,изкушаващи снимки!Направих моите руски шапки (http://dor4eto.blogspot.bg/2016/07/blog-post_32.html)и сърдечно благодаря за рецептата !
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ина,
ОтговорИзтриванеискам да направя шапчиците във вид на цяла торта с диаметър 24см.
Една или две дози ще трябва? Не мога да преценя, защото не знам колко пастички излизат.
Благодаря ти.
Здравей, Нели,
ИзтриванеСпоред мен трябва да удвоиш дозата, за да получиш 2 блата, от всеки от които да изрежеш два кръга, при това няма да са много големи. Изрезките ще трябва да използваш за крема, т.е. да получиш четири кръгли блата, които да поставиш един върху друг, намазвайки с крема.
Ако ползваш единична доза, тортата ще стане много ниска.
Благодаря ти, днес ще я направя и после ще споделя.
ИзтриванеЗдравейте, Ина!
ОтговорИзтриванеНе съм сигурна дали нямате информация за това, но понеже намирам плагиатството за (меко казано) некоректно, искам да Ви информирам, че в dir.bg е публикувана снимка към тази рецепта, като източникът е изрязан грижливо преди това.
http://vkusotii.dir.bg/recipe.php?id=5625
P.S. Комплименти за блога Ви! Един от любимите ми, тъй като успешно съм изпробвала рецепти от него.
Благодаря за инфото и одобрението, Ив :)
ИзтриванеТоку-що писах на редакторите, дано да реагират адекватно на това нечестно участие от страна на въпросната госпожа.
Хубав уикенд от мен :)
Здравейте! Пастичките колко излизат като брайка долу-горе от продуктите за една доза? И другият ми въпрос е: как се съхраняват, ако ще се консумират след 2-3 дни?
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително!
Здравейте,
ИзтриванеЗависи колко е диаметърът на формата, с която ще режете блатовете. Но при диаметър около 5 см излизат някъде около 20 броя.