Шведски кюфтенца
- При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!
Кюфтенцата са много сочни и са ни едно от любимите ястия.
Обикновено се сервират с варени или пържени картофи и боровинково сладко.
1 чаена чаша е с вместимост 240 милилитра
Продукти:
400 грама телешка кайма
400 грама свинска кайма
1 яйце
1/2 чаена чаша сметана за готвене (може да я замените с прясно мляко)
1/3 чаена чаша вода
1 глава лук, нарязана на дребно и изпържена до омекване
3-4 супени лъжици галета с връх
1 глава лук, нарязана на дребно и изпържена до омекване
3-4 супени лъжици галета с връх
1 средно голям сварен и смачкан картоф
сол
черен пипер
олио за пържене на маслена баня
сос за 3 порции
(ако искате увеличете количеството, но е добре да се приготвя преди сервиране)
(ако искате увеличете количеството, но е добре да се приготвя преди сервиране)
1/2 чаена чаша сметана за готвене
1 и 1/2 чаени чаши телешки бульон, ако нямате може и друг, в краен случай с вода
2 чаени лъжички соев сос
1 супена лъжица брашно
30 грама краве масло
20 грама слънчогледово олио
сол
около 30 грама краве масло за монтиране на соса
около 30 грама краве масло за монтиране на соса
В купа смесваме всички продукти за кюфтенцата. Оставяме каймата да почива поне един час. Оформяме малки кюфтенца колкото топка за пинг-понг. Загрява около 700 милилитра олио в дълбок съд. Пускаме няколко кюфтенца в олиото да се изпържат - аз ги разбърквам с решетъчна лъжица от време на време. Пържете на слаб до умерен огън. При мен на котлон с девет степени, пържа първоначално за около 10-12 минути на 5 степен, после усилвам на 7, за да се зачервят леко. Е, някои ги изпускам, щото се заплесвам някъде, но ако не го направите, ще имате мноооого сочни кюфтенца като на тези в ИКЕА. Аз в България не съм яла кюфтенцата в ИКЕА, но предполагам са също толкова вкусни, както и тези в Швеция и Германия. На партида ми отнема около 15-20 минути. Прехвърляме ги в тенджера и веднага захлупваме с капак. При следващата партида отново намалям котлона на 5 и процедурата се повтаря. Когато сложите първите кюфтенца, след около 1 минута с решетъчна лъжица ги разбъркайте, за да не залепнат за дъното на съда. Не препълвайте с кюфтенца съда, в който пържите, нека имат свобода.
Приготвяне на соса
В тенджера сгряваме мазнините, запържваме брашното. Добавяме бульона и сметаната, разбъркваме до сгъстяване. Накрая добавяме и соевия сос. Овкусяваме със сол, ако има нужда. Отстраняваме от котлона и добавяме кравето масло. Бъркаме до разтопяването му. Ако искате, можете да добавите някакви зелении в соса.
Сервираме кюфтенцата със соса.
Ще ги правя!Само да ми дойде муза!😂😂😂
ОтговорИзтриванеНаправих си ги, получиха се супер! Аз по принцип не си падам по месо но тези кюфтенца ги хапнах :)
ОтговорИзтриванеНе съм правила, но и тях си набелязвам за проба, поне трима у дома ще одобрят!
ОтговорИзтриванеИ аз ги направих и станаха страхотни! Щом дъщеря ми(5г) , която не вкусва никакви сосове ги хареса и поиска допълнително, значи са се получили! В къщи тя е най- големият кулинарен критик! ;)
ОтговорИзтриване