Кафеено-шоколадова торта
- При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!
Продукти:
блат
1 яйце
100 грама варена или печена пасирана тиква
4 супени лъжици захар
20 грама какао
60 грама смлени орехи
1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат
шоколадов слой
200 грама подсладено кондензирано мляко
4 жълтъка
2 супени лъжици какао
400 грама шоколад Милка екстра какао
400 грама сладскарска сметана
200 грама краве масло
ванилия
кафеен слой
300 милилтра сладкарска сметана
5 супени лъжици захар
5 чаени лъжчки нес кафе безкофеиново
1 чаена лъжичка желатин
50 милилитра вода
Смесваме продуктите за блата. Изсипваме сместа в тава с диаметър 20 см, покрита с хартия за печене. Изпичаме в предварително загрята фурна на 170С за 20-25 минути или до готовност.
Готовия блат изваждаме от тавата, след като се е охладил.
Смесваме кондензирато мляко с разбитите жълтъци. Варим на много слаб огън сместа, към която сме прибавили разтвореното какао в 4 супени лъжици вода, до сгъстяване на сместа. Сваляме от огъня и веднага добавяме нарязаното на парчета краве масло и предваритално разтопения на водна баня шоколад. Разбъркваме до хомогенизиране на сместа - тя е доста лъскава и гъста, не се притеснявайте. Към охладената смес добавяме разбитата на сняг сметана. Разбъркваме.
Поставяме блата в ринг за торта. Отгоре изсипваме шоколадовия крем, заравняваме. Оставяме за час на хладно място. През това време приготвяме кафеения крем.
Разбиваме сметаната със захарта. Добавяме разтвореното в 2 супени лъжици вода нес кафе. Накисваме желатина в 50 мл вода до набъбване. Разтваряме го на водна баня и го охлаждаме. Добавяме разтвореното кафе към сметаната. Разбъркваме. Вземаме малко от сметаната и я смесваме с желатина, бързо разбъркваме, добавяме към сметаната. Отново разбъркваме с миксер кратко. Поставяме кафеения крем върху шоколадовия. Оставяме тортата за една нощ в хладилник. На следващия ден освобождаме тортата от ринга. Украсата е по желание.
Убийствен разрез и интересен вкус ще да има с тази тиква в блата.
ОтговорИзтриване