Соленки с куркума
Соленките са много приятни, меки и вкусни. Всъщност претърпяха промяна спрямо оригинала >>, който също пробвах, но с краве масло вместо с мас, които също са много вкусни, когато са топли, после някак стават хлебни. Не знам как са с мас, сигурно резултатът не е такъв. Реших да експериментирам и стигнах до този вариант :)
1 чаена чаша е с вместимост 240 милилитра
Продукти:
1/2 чаена чаша смачкани с вилица сварени картофи, може и печени (аз отделих картофи от тези, които пекох с пиле)
1 жълтък
100 грама меко краве масло
3/4 чаена чаша натрошено сирене
1/2 чаена чаша настърган кашкавал
1/3 чаена лъжичка куркума
1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат
50 милилитра прясно мляко
1 и 1/2 чаени чаши брашно
за намазване
за намазване
белтък
В купа смесваме всички продукти. Замесваме меко и нелепнещо тесто. Ако има нужда, добавете малко брашно до получаване на меко, съвсем леко лепнещо тесто. Не месим много, само калкото да се смесят. От тестото оформяме топчета с тегло 16-17 грама. Всяко топче правим на фитилче с дължина около 4 сантиметра. Подреждаме ги на разстояние едно от друго върху тава, покрита с хартия за печене. Намазваме ги с белтък и поръсваме със сусамовото семе. Печем в предварително загрята фурна на 200С на вентилатор или 220С без вентилатор. Печем до зачервяване, някъде около 13-16 минути, просто следете. Изваждаме от фурната и леко оставяме да се охладят. Конумираме ги. Хубавато им е, че и след като изстинат не са прекалено хлебни, а са и мекички. Съхранявайте в полетиленов плик.
Идвам...,само кажи че има още от тези сладурчета!!!! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са :) Днес ги направих на малките бръмбари за следобедна закуска :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, радвам се, че са ви харесали :)
ИзтриванеЗдравейте, искам да попитам дали мога да приготвя тестото от вечерта и да изпека соленките на сутринта?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
Изтриваненай-верятно ще можете, но не гарантирам за резултата.