Кафеена панакота



адаптирано оттук >> и тук >>

Продукти за 6 броя:
200 милилитра течна сметана
250 милилитра прясно мляко
100 грама шоколад Милка екстра какао
2 супени лъжици захар
2 чаени лъжички безкофеиново инстантно кафе
1 чаена лъжичка с връх желатин

кафеен сироп:
100 грама захар
100 грама вода
3 чаени лъжички безкофеиново инстантно кафе, разтворено в 1 супена лъжица гореща вода



Приготвяне
В 30 милилитра вода накисваме желатина, за да набъбне.
В тенджера смесваме сметаната и захарта. Когато леко се загрее, добавяме начупения шоколад и разбъркваме до разтопяването му. Добавяме топлото прясно мляко, в което сме разторили кафето. Сместа трябва да заври, след което я отстраняваме от огъня. След като се охлади леко, добавяме разтворения на водна баня желатин. Разбъркваме. Разпределяме сместа в силиконови форми с лека длъбнатина отгоре, за да поставим после в нея кафеения сироп, в чашки или каквото прецените за добре. Ако използваме силиконови форми, поставяме ги във фризера за една нощ, като на следващия ден освобождаваме панакотата от силиконовите форми. Оставяме ги да се размразят. Сервираме с ИЗСТУДЕН кафеен сироп, приготвен от завирането на захарта и водата. Варим около 3 минути, след което добавяме разтворетото в горещата вода кафе. 
Ако ще сервираме в чашки, сипете малко от изстудения сироп върху желирания в хладилника крем - не е нужно да се замразява във фризер в този случай.



Коментари

  1. Благодаря за чудесната рецепта!Получи се много нежен и лек десерт.Интересува ме къде мога да намеря тази силиконова форма?Мисля,че е много подходяща за този тип десерт и честно казано моята панакота ми изглеждаше доста ...елементарна,след прекрасната визия на вашия десерт.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харасала :)
      Силиконовата форма я купих доста отдавна от ebay, заедно с много други, които седяха в килера, забравени от мен :))) Ползата от преподреждането е голяма :)))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации