Сладки праскови
Продукти за тестото:
500 грама брашно
125 грама краве масло
200 грама пудра захар
2 яйца
ванилия
10 грама бакпулвер
щипка сол
пълнеж
200 грама смлени орехи
75 грама захар
10 грама какао
60 грама масло
100 мл прясно мляко
½ чаена лъжичка канела
трохите от издълбаните праскови
За оцветяване
жълта и червена сладкарски бои
екстракт от ягода или малина, може и просто ванилия
захар за овалване
около 200 милилитра вода за потапяне
Смесваме изброените продукти за тестото, като прибавяме
брашното на порции. Замесваме тесто. Късаме топчета с еднакви размери, може да
ги теглите, но аз карам на око. Размерът на топчетата зависи от желанието ни,
но нека не са прекалено големи, а някъде колкото малък орех. Нареждаме
топчетата на разстояние едно от друго. Печем в предварително загрята фурна на
170 С, като внимаваме да не ги изгорим – отгоре трябва да са съвсем леко
зачервени. Изваждаме тавата, прехвърляме топчетата в друг съд и ги издълбаваме
с остро ножче внимателно. Трохите ги събираме, не ги изхвърляме, защото ще ни
трябват за пълнежа на прасковите.
Пълнеж
Загряваме млякото с маслото и захарта. Трябва да се разтопи
маслото. Прибавяме орехите и трохите. Сваляме от огъня. Добавяме малко канела и
какаото. Оставяме сместа малко да престои. Ако сместа е гъста, добавете малко
вода или мляко.
Сглобяване
Пълним издълбаните сладки с пълнежа. Слепваме ги две по две.
Разтваряме във вода червената боя в една купичка, а в друга разтваряме жълтата
боя. Потапяме една сладка първо жълтата боя от едната страна, после в червената
боя от другата й страна или както ви харесва. Овалваме ги в захар. Ако имате
чимшир, може да им сложите, за да наподобява на листенце. Аз нямах, затова ползвах
непосредствено преди сервиране мента, а не вечерта, когато ги правих, защото
за цяла нощ тя ще изсъхне.
Оставяме сладките да престоят една нощ.
Както винаги - чудесни, като истински, и с носталгия по миналото...
ОтговорИзтриване