Кокосово-къпинова панакота
1 чаена чаша е с вместимост 240 милилитра
Продукти:
1 чаена чаша течна сметана
1/2 чаена чаша прясно мляко
1/2 чаена чаша кокосов крем, продава се на био щандовете
7 супени лъжици захар
2 чаени чаши къпини
1/2 ампула ванилия на д-р Йоткер
2 равни чаени лъжички желатин
6 супени лъжици студена вода
йогурт слой
5 супени лъжици йогурт, но можете да го замените с кисело мляко
1 супена лъжица захар или на вкус
ванилия
Загряваме до кипване всички продукти без ванилията, желатина и водата. Прецеждаме сместа през цедка, за да отстраним семките от къпините. Накисваме желатина в студената вода за 5 минути, за да набъбне, след което го разтваряме в леко охладената кокосово-къпинова смес. Сместа не трябва да е много гореща, а да е приятно топла, защото в противен случай желатинът ще загуби желиращото си свойство. Прибавяме ванилията. Разбъркваме. Разпределяме в подходящи форми за сервиране. Охлаждаме в хладилник за 3-4 часа.
След като слеста се е желирала, можете да поставите върху нея тънък млечен слой, приготвен от йогурта или киселото мляко, захарта и ванилията, разбъркани до разтваряне на захарта.
Преди сервиране извадете панакотата от хладилника за 1 час, за да се отпусне.
Преди сервиране извадете панакотата от хладилника за 1 час, за да се отпусне.
Коментари
Публикуване на коментар