Питки със сирене / тутманик със сирене




Продукти:
200 милилитра топло прясно мляко
100 милилитра топла вода
1 яйце
6 супени лъжици слънчогледово олио
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
50 грама сухо мляко - може да го пропуснете, аз го слагам, за по-млечен вкус
600 грама бяло брашно
7 грама суха мая

за намазване
100 грама меко краве масло
15 супени лъжици слънчогледово олио
250 грама натрошено краве сирене

заливка
2 големи яйца
2 супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко
2 супени лъжици слънчогледово олио
1/2 чаена лъжичка сол


В хлебопекарната се поставят продуктите в изброената последователност. Включва се на програма месене и втасване.
След като тестото втаса, изважда се от контейнера и се изсипва върху набрашнена повърхност. Разделя се на 8 еднакви парчета, но имайте предвид, че после стават големи, затова може да ги направите повече бройки, за да са по-малки питките.
Разточваме всяко парче тесто върху набрашнена повърхност на тънка кора - дебелина около 1-2 милиметра. Намасляваме с олиото и малко от мекото краве масло, но то не трябва да е разтопено, а просто меко. Наръсваме и малко сирене, завиваве на руло, но не много стегнато, засукваме го, след което навиваве на охлюв. Поставяме върху тава, покрита с хартия за печене. Леко притискаме охлювчето леко с длан, за да слепне. Така процедираме и с останалите парчета тесто.
Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса - да увеличи двойно обема си.
Малко преди да са втасали питките, може и тутманици да ги наречем, загряваме фурната на 200С.
Заливаме питките с леко разбитите до еднородна смес яйца, сметана, олио и сол. Аз пека на вентилатор, затова фурната ми е загрята на 180С. След като се зачервят добре питките - някъде след около 20-25 минути, покривам с хартия за печене или фолио и пека още 20 минути, но на 160С без вентилатор, или 140С с вентилатор.
Изваждаме питката и я завиваме с кърпа, за да омекне кората. 


4 коментара:

 

Конкурси

Ossigeno НЕ участва в никакви конкурси, без изключения!

Find us on Facebook

Последователи

Follow by Email/Следене по имейл

Translate

Моят списък с блогове