Питки със сирене / тутманик със сирене




Продукти:
200 милилитра топло прясно мляко
100 милилитра топла вода
1 яйце
6 супени лъжици слънчогледово олио
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
50 грама сухо мляко - може да го пропуснете, аз го слагам, за по-млечен вкус
600 грама бяло брашно
7 грама суха мая

за намазване
100 грама меко краве масло
15 супени лъжици слънчогледово олио
250 грама натрошено краве сирене

заливка
2 големи яйца
2 супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко
2 супени лъжици слънчогледово олио
1/2 чаена лъжичка сол


В хлебопекарната се поставят продуктите в изброената последователност. Включва се на програма месене и втасване.
След като тестото втаса, изважда се от контейнера и се изсипва върху набрашнена повърхност. Разделя се на 8 еднакви парчета, но имайте предвид, че после стават големи, затова може да ги направите повече бройки, за да са по-малки питките.
Разточваме всяко парче тесто върху набрашнена повърхност на тънка кора - дебелина около 1-2 милиметра. Намасляваме с олиото и малко от мекото краве масло, но то не трябва да е разтопено, а просто меко. Наръсваме и малко сирене, завиваве на руло, но не много стегнато, засукваме го, след което навиваве на охлюв. Поставяме върху тава, покрита с хартия за печене. Леко притискаме охлювчето леко с длан, за да слепне. Така процедираме и с останалите парчета тесто.
Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса - да увеличи двойно обема си.
Малко преди да са втасали питките, може и тутманици да ги наречем, загряваме фурната на 200С.
Заливаме питките с леко разбитите до еднородна смес яйца, сметана, олио и сол. Аз пека на вентилатор, затова фурната ми е загрята на 180С. След като се зачервят добре питките - някъде след около 20-25 минути, покривам с хартия за печене или фолио и пека още 20 минути, но на 160С без вентилатор, или 140С с вентилатор.
Изваждаме питката и я завиваме с кърпа, за да омекне кората. 


5 коментара:

  1. Ох, направо изяждам екрана! Страхотни питки! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. ОМГ! Да не беше чупила залче, щях да го преживея. Великолепни са, Инче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятно вкусни питки. Сърдечно благодаря за рецептата. Вече два пъти ги правя и стават чудесни.

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Follow by Email/Следене по имейл

Translate

Моят списък с блогове