Орехово-шамфъстъчен карамелен сладкиш
Сладкишът е много вкусен.
Продукти:
2 големи яйца
100 грама захар
100 мл прясно мляко
4 супени лъжици слънчогледово олио
120 грама брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 ампула есенция ванилия
1/4 чаена лъжичка сол
за намазване на тавата
около 10-15 грама меко краве масло за намазване на тавата
1-2 супени лъжици брашно, отново за тавата
карамелено-ядков слой
1/2 чаена чаша кафява захар
100 мл готварска сметана
70 грама краве масло
1/2 ампула есенция ванилия
1 чаена чаша смлени печени орехи и шамфъстък, но не прекалено на ситно, може да използвате и само един вид ядки, каквито обичате или каквито ви се намират в момента
В купа разбиваме яйцата със захарта по побеляване. Прибавяме млякото, олиото и ванилията. Разбъркваме леко. Прибавяме брашното с бакпулвера и солта. Разбъркваме внимателно до хомогенизиране на сместа. Изсипваме в тава с падащо дъно и намаслена с кравето масло, после поръсена с брашното за тази цел. Излишното количество брашно отстраняваме. Аз използвам тавичката на Джейми Оливър с падащо дъно, която е с квадратна основа – 20 на 20 см. Ако нямате тава с падащо дъно, а и формата не е с незалепващо покритие, най-добре поставете хартия за печене. Заравняваме. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 20-25 минути до приятен златист загар. Изваждаме от фурната.
Докато се пече основата, най-добре през последните 5 минути някъде, поставете в тенджера всички продукти за карамеления слой, но без ядките. Варете до получаване на приятен карамелен цвят, но не прекалявайте, за да не стане горчиво. Отстранете от огъня и добавете смлените изпечени ядки. Разбъркайте и нанесете върху топлия сладкиш, както е все още във формата. Оставате да се охлади на стайна температура. След няколко часа горния слой ще се повтвърдил, но няма да е като на камък, за да не се реже. Извадете сладкиша от формата, нарежете го сервирайте!
Забележка! Можете да увеличите количеството на ядково-карамеления слой, но така на вкус е перфектно, нищо че изглежда, че слоят не е голям.
Коментари
Публикуване на коментар