Маслено-лешников браунис
От доста време мислех да приготвя брауни с тесто за бисквитки, но тъй като вкусът на сурово брашно на мен не ми допада, затова модифицирах доста тази рецепта. Шоколадов чипс имам, но нещо ми се струва стар, един такъв побелял е, а и на опаковката не намирам никакъв срок на годност, та затова заложих на бисквитки, в които има такъв. Мислех да нарежа шоколад, но ме домързя (случва се).
(1 чаена чаша = 240 милилитра)
Продукти за брауни основата:
4 яйца
1 чаена чаша брашно
180 грама краве масло
180 грама натурален шоколад
3/4 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша кафява захар
щипка сол
ванилия
Продукти за маслено-лешниковия слой:
180 грама краве масло
1/2 чаена чаша пудра захар
1/2 чаена чаша пудра кафява захар
150 грама шоколадови бисквити с шоколадов чипс
щипка сол
160 грама смлени лешници
ванилия
Разстопяваме маслото и шоколада. Към тях прибавяме останалите продукти и хомогенизириме с пасатор. Намасляваме тава с размери 30х20 см. и я покриваме с хартия за печене, така че да излиза извън стените на тавата. Изсипваме сместа в тавата и печем в предварително загрята фурна на 180С за 25 минути. Готовият блат изваждаме от фурната и оставяме напълно да изстине в тавата.
Пристъпваме към приготвянето на маслено-лешниковия слой. В купа слагаме маслото, което трябва да е на стайна температура, прибавяме захарта и разбиваме с миксер. Добавяме смелните лешници (в блендер), ванилията, солта и шоколадовите бисквитки с шоколадов чипс, които предварително сме начупили на парченца. Разбъркваме внимателно.
Напълно изстиналата брауни основа покриваме с маслено-лешниковия слой и изравняваме. Оставяме сладкиша за една нощ в хладилника (желателно да е покрит с полиетилен).
Изваждаме от хладилника сладкиша преди сервиране и го нарязваме.
Десертът за мен е много тежък, така че внимавайте с порциона :)
Количеството е доста предвид негова тежест, което ще рече, че следващата му направа ще бъде половин доза.
Както винаги страхотно попадение. Така като го гледам на прекрасните ти снимки на мен въобще няма да ми е тежък и затова си измъквам едно парче. Пролетен и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче :)
ИзтриванеУсмихнат ден и на теб :)
Инче, уникални снимки и десерта е много красив, но съм на диета ще му се полюбувам малко :)Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Усмивке :)
ИзтриванеХубаво е, че все повече български жени се грижат за здравето и външния си вид :)
Прегръдки и от мен :)
Mamma mia che meraviglia!!!!! complimenti!! ciaooooooooo
ОтговорИзтриванеThanks, Fed :)
ИзтриванеАу, Инче, страхотни снимки, тази с каната ми е любима, дали ще издадеш?:) Брауниса е разкош, не съм правила с нещо различно от брашно. А за шоколадовият чипс, не знам защо и моите побеляват, отворени, затворени, дори и така както съм ги купила все се променят. Странна работа. Но и аз не смея да го ползвам като побелее, знам ли го какво му е. За снимките казах ли, че са уникални?! Липсваше, да знаеш! Прегръдки!
ОтговорИзтриване..., че е от баня ли? :))
ИзтриванеБлагодаря ти, Катюшке :)
Прегръдки и много слънчев уикенд :)
С една дума, Прелест!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Инче, както винаги страхотни снимки, толкова прелестни и създаващи атмосфера, прегръдки! А за брауниса - перфектен....
ОтговорИзтриванеТъкмо надниквам тук за ягодовото ти парфе и какво виждам - друго изкушение :) Чудесен е, Инче! Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеUnos cuadrados deliciosos que han quedado.
ОтговорИзтриванеSaludos
Wow!!! Una bontà stratosferica!!! :-)
ОтговорИзтриванеЗвучи много вкусно!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки! Десертът ме грабна още със заглавието - невероятен! Сърдечни поздрави, Инче! Усмивки и слънчев уикенд! :)
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеХа, добре завърнала се. Да знаеш, че не беше хубаво това, дето направи- изчезна, а после се появяваш с това чудо и аз сега какво да правя?;)Ами ще го правя;)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд, Федорска, и не забягвай за дълго, освен ако после няма да ни покажеш разкоша, в който си тънала докато те е липсвало;)
Грабващо представяне, Ина! :) Страхотен сладкиш, лесен за правене и несъмнено ароматен концентрат :)
ОтговорИзтриванеСпоред мен пък си е чудесно предложенито. Всичко си му е на място, направо приканва а да си открадна парченце.
ОтговорИзтриванеЧуден е, Инче, чуден! А снимките са много красиви.
Сърдечни поздрави!
Неустоимо изглежда браунито! От снимките блика финес и невероятна атмосфера!
ОтговорИзтриванеАха кой се появил ... Инче чудех се вече дали и ти не заряза блога :) Радвам се, че отново си тук и то с такова красиво и вкусно изкушение! Страхотни снимки и стайлинг ала Федора :)
ОтговорИзтриванеХубав и спокоен уикенд и сърдечни поздрави :)
О-о-о, Инка, бая време те беше хванала липсата! Добре, че си дойде! Тежък, казваш е туй десертче...Тежко, тежко, колко да е тежко? Виж, лешници не ми се намират, обаче имам орехи и май почти всички продукти, та ще взема да го пробвам.
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Ина, ако знаеш какъв съм звяр на Браунис, унищожавам го от всякакъв вид...но виж като твоя не съм опитвала. Значи може и да пробвам, или по-скоро дъщеря ми да пробва, че мен по правене на сладкиши не ме бива, силна съм само в яденето....
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Впечатляващо завръщане, Ина -
ОтговорИзтриванеароматно, вкусно, стилно и ефектно!
Красива презентация и разкошни снимки!
Сърдечни поздрави и хубави майски празници, Диана
За мен не е тежък...обичам засищащите десерти.Прекрасни снимки,Инче!
ОтговорИзтриванеРазкошен десерт и разкошни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Инче, този сладкиш е страхотно попадение! Снимките, както винаги са пленителни :) Ще му се полюбувам отдалеч:)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ина, страхотен сладкиш! Много обичам браунис и от доста отдавна се каня да пробвам няко с повече вкусове (като този с тесто за бисквити)... но все не набирах смелост :)
ОтговорИзтриванеТвоят изглежда супер! Чудни снимки!
Поздрави и хубава нова седмица!
" Десертът за мен е много тежък, така че внимавайте с порциона :)
ОтговорИзтриванеКоличеството е доста предвид негова тежест, което ще рече, че следващата му направа ще бъде половин доза. "
Сериозно и отговорно ли заявяваш тези неща, м?
Я пак си помисли!
Прекрасен сладкиш с прекрасни снимки.
Винаги е удоволствие за душата и окото да чета и разглеждам тук. :)