Маслено-лешников браунис


От доста време мислех да приготвя брауни с тесто за бисквитки, но тъй като вкусът на сурово брашно на мен не ми допада, затова модифицирах доста тази рецепта. Шоколадов чипс имам, но нещо ми се струва стар, един такъв побелял е, а и на опаковката не намирам никакъв срок на годност, та затова заложих на бисквитки, в които има такъв. Мислех да нарежа шоколад, но ме домързя (случва се).



(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти за брауни основата:
4 яйца
1 чаена чаша брашно
180 грама краве масло
180 грама натурален шоколад
3/4 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша кафява захар
щипка сол
ванилия

Продукти за маслено-лешниковия слой:
180 грама краве масло
1/2 чаена чаша пудра захар
1/2 чаена чаша пудра кафява захар
150 грама шоколадови бисквити с шоколадов чипс
щипка сол
160 грама смлени лешници
ванилия


Разстопяваме маслото и шоколада. Към тях прибавяме останалите продукти и хомогенизириме с пасатор. Намасляваме тава с размери 30х20 см. и я покриваме с хартия за печене, така че да излиза извън стените на тавата. Изсипваме сместа в тавата и печем в предварително загрята фурна на 180С за 25 минути. Готовият блат изваждаме от фурната и оставяме напълно да изстине в тавата.

Пристъпваме към приготвянето на маслено-лешниковия слой. В купа слагаме маслото, което трябва да е на стайна температура, прибавяме захарта и разбиваме с миксер. Добавяме смелните лешници (в блендер), ванилията, солта и шоколадовите бисквитки с шоколадов чипс, които предварително сме начупили на парченца. Разбъркваме внимателно. 

Напълно изстиналата брауни основа покриваме с маслено-лешниковия слой и изравняваме. Оставяме сладкиша за една нощ в хладилника (желателно да е покрит с полиетилен).

Изваждаме от хладилника сладкиша преди сервиране и го нарязваме.

Десертът за мен е много тежък, така че внимавайте с порциона :)
Количеството е доста предвид негова тежест, което ще рече, че следващата му направа ще бъде половин доза.







30 коментара:

  1. Както винаги страхотно попадение. Така като го гледам на прекрасните ти снимки на мен въобще няма да ми е тежък и затова си измъквам едно парче. Пролетен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче :)
      Усмихнат ден и на теб :)

      Изтриване
  2. Инче, уникални снимки и десерта е много красив, но съм на диета ще му се полюбувам малко :)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Усмивке :)
      Хубаво е, че все повече български жени се грижат за здравето и външния си вид :)

      Прегръдки и от мен :)

      Изтриване
  3. Mamma mia che meraviglia!!!!! complimenti!! ciaooooooooo

    ОтговорИзтриване
  4. Ау, Инче, страхотни снимки, тази с каната ми е любима, дали ще издадеш?:) Брауниса е разкош, не съм правила с нещо различно от брашно. А за шоколадовият чипс, не знам защо и моите побеляват, отворени, затворени, дори и така както съм ги купила все се променят. Странна работа. Но и аз не смея да го ползвам като побелее, знам ли го какво му е. За снимките казах ли, че са уникални?! Липсваше, да знаеш! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ..., че е от баня ли? :))
      Благодаря ти, Катюшке :)
      Прегръдки и много слънчев уикенд :)

      Изтриване
  5. С една дума, Прелест!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Инче, както винаги страхотни снимки, толкова прелестни и създаващи атмосфера, прегръдки! А за брауниса - перфектен....

    ОтговорИзтриване
  7. Тъкмо надниквам тук за ягодовото ти парфе и какво виждам - друго изкушение :) Чудесен е, Инче! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Unos cuadrados deliciosos que han quedado.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни снимки! Десертът ме грабна още със заглавието - невероятен! Сърдечни поздрави, Инче! Усмивки и слънчев уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ха, добре завърнала се. Да знаеш, че не беше хубаво това, дето направи- изчезна, а после се появяваш с това чудо и аз сега какво да правя?;)Ами ще го правя;)
    Хубав уикенд, Федорска, и не забягвай за дълго, освен ако после няма да ни покажеш разкоша, в който си тънала докато те е липсвало;)

    ОтговорИзтриване
  11. Грабващо представяне, Ина! :) Страхотен сладкиш, лесен за правене и несъмнено ароматен концентрат :)

    ОтговорИзтриване
  12. Според мен пък си е чудесно предложенито. Всичко си му е на място, направо приканва а да си открадна парченце.
    Чуден е, Инче, чуден! А снимките са много красиви.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Неустоимо изглежда браунито! От снимките блика финес и невероятна атмосфера!

    ОтговорИзтриване
  14. Аха кой се появил ... Инче чудех се вече дали и ти не заряза блога :) Радвам се, че отново си тук и то с такова красиво и вкусно изкушение! Страхотни снимки и стайлинг ала Федора :)
    Хубав и спокоен уикенд и сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  15. О-о-о, Инка, бая време те беше хванала липсата! Добре, че си дойде! Тежък, казваш е туй десертче...Тежко, тежко, колко да е тежко? Виж, лешници не ми се намират, обаче имам орехи и май почти всички продукти, та ще взема да го пробвам.
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Ина, ако знаеш какъв съм звяр на Браунис, унищожавам го от всякакъв вид...но виж като твоя не съм опитвала. Значи може и да пробвам, или по-скоро дъщеря ми да пробва, че мен по правене на сладкиши не ме бива, силна съм само в яденето....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  17. Впечатляващо завръщане, Ина -
    ароматно, вкусно, стилно и ефектно!
    Красива презентация и разкошни снимки!
    Сърдечни поздрави и хубави майски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. За мен не е тежък...обичам засищащите десерти.Прекрасни снимки,Инче!

    ОтговорИзтриване
  19. Разкошен десерт и разкошни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Инче, този сладкиш е страхотно попадение! Снимките, както винаги са пленителни :) Ще му се полюбувам отдалеч:)

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Ина, страхотен сладкиш! Много обичам браунис и от доста отдавна се каня да пробвам няко с повече вкусове (като този с тесто за бисквити)... но все не набирах смелост :)
    Твоят изглежда супер! Чудни снимки!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. " Десертът за мен е много тежък, така че внимавайте с порциона :)
    Количеството е доста предвид негова тежест, което ще рече, че следващата му направа ще бъде половин доза. "

    Сериозно и отговорно ли заявяваш тези неща, м?
    Я пак си помисли!

    Прекрасен сладкиш с прекрасни снимки.
    Винаги е удоволствие за душата и окото да чета и разглеждам тук. :)

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове