Картофени питки
Тези картофени питки на Дани са страхотни - много меки и въздушни. Направо ще изкопирам рецепатата, посочвайки направените от мен промени.
Продукти:
4 1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар
1 1/2 ч.л. суха мая
2 1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. сварени и намачкани картофи
1 яйце, леко разбито
65 г меко масло
270 мл. вода от картофите*
брашно за поръсване
Картофите се сваряват до омекване, отцеждат се и водата се запазва. В купа се смесват брашното, захарта, солта и маята. Картофите се пюрират добре и се добавят към брашното, заедно с маслото. Водата се разбива с яйцето и се добавя към тестото. Омесва се тесто, което е лепкаво. Поставя се в купа, намазана с мазнина, покрива се с фолио и се оставя за една нощ в хладилник.
На другия ден продължавате :)
Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност и се разделя на 12 части. С пръстите на ръцете се разтегля всяка топка на кръг около 12 см. Поставят се върху намазана с мазнина хартия в тава, покриват се с кърпа и се оставят за 2 часа.
Фурната се загрява до 220 градуса. Пекат се за 13-15 минути.
При мен промените: забърках всичко в хлебопекарната на програма месене и втасване, но използвах обикновена вода, а не тази от варенето на картофите. Водата ми беше около 230 милилитра. Вместо краве масло - олио. След втасването директно продължих с процедурата по приготвянето, описана в рецептата, т.е. тестото не втасва в хладилника, а в хлебопекарната и в същия ден оформих питки, които при мен втасваха много по-малко от посоченото време 2 часа, защото тестото не е от хладилника извадено. Поръсих леко с брашно питките. Пекох само 10 минути, защото бяха готови. Покрих с тънка кърпа, за да омекне леко кората.
И аз замразих половината. След като ги извадих от фризера и се размразиха, бяха също толкова вкусни, меки и въздушни!
И аз замразих половината. След като ги извадих от фризера и се размразиха, бяха също толкова вкусни, меки и въздушни!
И тук да пиша, че много се радвам :)
ОтговорИзтриванеИ аз ги правя с вода, защото ги варя необелени и
както и да са измити ми се струва, че водата не бива :)
Макар,че ще е по-различна от обикновената :)
Хубав уикенд, Инче:)
О, тази рецепта ми е любимата вече за питки! Моите често ме карат да готвя картофи, та ще си заделям малко за направата на тези пухени възглавнички :)
ИзтриванеПрегръдки силни от мен, Дани!
Инче, точно като пухени възглавнички са! Чудесни и неустоими!
ОтговорИзтриванеQue lujo, vaya miga.
ОтговорИзтриванеФантастични са...
ОтговорИзтриване