Пилешко ала Гундел
Казвала съм и преди, че една книжка с рецепти от света много често отварям в своята кухня, още повече, че има и интересни кулинарни истории. Днес отворих на раздел маджарско, а при споменаването на последното какво друго да му дойде наум на човек освен червен пипер, вкусен гулаш, много хубави моми и чувствена унгарска музика.
Една легенда разказва, че по времето на турското владичество в харема на пашата на град Буда била и една унгарка - хубавата Илонка. Когато унгарските воини превзели крепостта на Буда, в знак на благодарност Илонка им подарила семена от удивително растение - червен пипер. Оттогава богът на огъня се вселил в устата на унгарските девойки :)))
E, не ги знам колко огън и жупел хвърлят ;), но затова пък знам, че едно друго унгарско творение наистина доставя удоволствие на езика, било то мъжки или женски.
Една легенда разказва, че по времето на турското владичество в харема на пашата на град Буда била и една унгарка - хубавата Илонка. Когато унгарските воини превзели крепостта на Буда, в знак на благодарност Илонка им подарила семена от удивително растение - червен пипер. Оттогава богът на огъня се вселил в устата на унгарските девойки :)))
E, не ги знам колко огън и жупел хвърлят ;), но затова пък знам, че едно друго унгарско творение наистина доставя удоволствие на езика, било то мъжки или женски.
Всъщност, оригиналната рецепта на известния унгарски кулинар Карой Гундел се приготвя с телешки котлети, но телешкото, ако се приготви по рецептата, ще бъде или сурово, за да се дъвче що-годе (бррр, не обичам кървави меса) или ще стане като гума. Вариантът, при който съм установила, че телешкото, което продават по нашите земи, става доста крехко е този >>, но пък става много дълга и широка, а после и панировка... и то се стъмни :))) Затова заложих на пилешките пържоли от бут.
Продукти за 4 порции:
4 големи пилешки пържоли от бут
140 г печурки
250 грама спанак
150 грама настъргана гауда или кашкавал
1 яйце
3 супени лъжици краве масло + още 2 супени лъжици за спанака
2 супени лъжици брашно
2-3 чаени чаши прясно мляко (според това каква каква гъстота на бешамела предпочитате)
сол
галета
мазнина за пържене
Пилешките пържоли се поставят в намаслена тава, посоляват се и се поливат леко с олио. Изпичат се в предварително загрята фурна при 200 С за около 30 минути, за да останата сочни и в същото време изпечени. През това време сваряваме в подсолена вода спанака (може и замразен), задушаваме гъбите и приготвяме соса Бешамел като запържваме в кравето масло брашното, прибавяме млякото и бъркаме до готовност. Посоляваме на вкус.
Изпечените пържоли потапяме в леко разбитото яйце, после в галетата и изпържваме и от двете страни за кратко(тази стъпка може и да се пропусне, за да стане малко по-леко ястието).
Отцеждаме от водата спанака и прибавяме кравето масло.
Дъното на дълбока чиния покриваме със спаначената смес, отгоре поставяме пилешка пържола, покриваме с гъбите и заливаме с бешамела. Поръсваме с кашкавала или друго твърдо сирене и сервираме.
Изпечените пържоли потапяме в леко разбитото яйце, после в галетата и изпържваме и от двете страни за кратко(тази стъпка може и да се пропусне, за да стане малко по-леко ястието).
Отцеждаме от водата спанака и прибавяме кравето масло.
Дъното на дълбока чиния покриваме със спаначената смес, отгоре поставяме пилешка пържола, покриваме с гъбите и заливаме с бешамела. Поръсваме с кашкавала или друго твърдо сирене и сервираме.
Да се готви националната гордост на унгарската кухня - кокошка с червен пипер, пък дано и в моята уста се всели богът на огъня :)))
Може ли малко от моето срещу малко от твоето ? :))
ОтговорИзтриванеИзглежда пръстооблизващо , Инче , мммм , много ми харесва ! :))
Хубави почивни дни ! :))
Que gran plato!...lo voy ha hacer YA!!!
ОтговорИзтриванеMIl BESOS!
Ох, Инче, навя ми спомени :)
ОтговорИзтриванеКато студенти умирахме да отидем в "Унгарския" срещу НАТФИЗ и да си поръчаме "Добра жена" - шницел и да ни свирят на ухо!
Приказно беше!
А предложението ти е прекрасно /няма да ги панирам, че не обичам вкус на пържено яйце върху прекрасните пържолки/, ще взема чашата от първата снимка, която ме плени и ще ти кажа :наздраве!
И да свири чардаш!
Изглежда много апетитно. :) Ще го пробвам непременно, но пропускайки спанака. :)
ОтговорИзтриванеОоо, Ина, това ястие ме грабна от първо...ох, преглъщане :)))и спанак има, и кашкамалче, ммммм, ще го пробвам задължително!
ОтговорИзтриванеQue plato tan estupendo. Y las fotos maravillosas.
ОтговорИзтриванеsaludos
Рони, мне, може много от твоето срещу малко от моето :))) Шегувам се, естествено :)
ОтговорИзтриванеХубави и на теб! :)
Juana, thanks :)
I hope you will like it!
Regards
Дани, наздраве :)
Радвам се, че те върнах назад във времето с хубави спомени :)
Аз пък обичах да ходя на представленията на студентите и минавайки през района все се сещам за овесена каша :))) (Татяна Лолова в Сатиричния така гощаваше от въпросната, че почвам да пелтеча :))) Оттогава заобичах овесени ядки... :)))
Точице, благодаря :)
Признавам, че се чудих дали да сложа спанак, но заради малчо го набутах, както си му е реда. Е, на неговата порция разкарах гъбите, на бащата спанака, май само аз ядох от всичко :)))
Иве, това ще ти хареса (сетих се за ястието на Попай или нещо такова, което предлагаш на синчето. Даже сега ще надникна да видя какво беше точно. Мда, ще ти хареса, даже много си приличат като съставки манджичките :)
jose manuel, thanks a lot!
Have a nice weekend :)
У-хаха :) Интересно пилешко за предстоящите почивни дни :)
ОтговорИзтриванеХубава почивка и на теб, Инче!
Beautiful photographs, and delicious food.
ОтговорИзтриванеCiao Fedora anche a me piace provare ricette di altri paesi questa è sicuramente gustosa e gli ungheresi ..ringraziano :) ciao
ОтговорИзтриванеБързо, лесно, вкусно! Страхотно предложение за обичащи да готвят, но нямащи толкова време дами :)
ОтговорИзтриванеИ аз ще разделям спанака и гъбите - на някой със спанак, на други само с гъби, а на мен с всичко :D
Вкусен, слънчев и много забавен уикенд, Ина :-)
п.п. И в моята уста искам да се всели богът на огъня. Чакам рецептата :)
Ина,
ОтговорИзтриванечудесно предложение -
много вкусна и ароматна комбинация.
За снимките, поднасянето и представянето -
знаеш, че са невероятни!
Поздрав, прегръдка и слънчев уикенд, Диана
Това е по-добри снимки! Това пинта съда и може да се намокри хляб! Besitos!
ОтговорИзтриване(Que fotos más buenas!!!!
Que pinta de plato y se puede mojar pan!
Besitos!)
Пепи, Тони, Ди, благодаря ви момичета :)
ОтговорИзтриванеПрегръщам ви и ви желая много слънчеви усмивки :)
elra, stefania, Fuat Gencal, María Alonso, thank you :)
All the best!
Ина, пиленцето изглежда много вкусно и ефектно! Само не знам дали ще се справя с бешамела. Май съм пишман готвач, защото последните ми опити не бяха особено успешни, но няма да се предавам. Ето ми причина да се пробвам пак ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятни почивни дни :))
Аз като му разказвам на мъжа ми,че си е сбъркал с мен/на тема кулинарстване/...страшна си!;)Изглежда умопомрачаващо вкусно!
ОтговорИзтриванеune assiette très appétissante et remplie de bonnes saveurs, j'aime beaucoup
ОтговорИзтриванеbonne soirée
une assiette bien gourmande.
ОтговорИзтриванеI have an award for you.Имам подарък за теб
Bon dimanche.
много ми харесва рецептата, а и тази година има много гъби.
ОтговорИзтриванемога ли да се направя на многознайка и да кажа, че млечните телета нямат червено, а бяло месо (но в БГ не се продава такова месо) и според мен е идеална замяната на телешкото с пилешки или пуешки гърди.
Ели, ти такива торти въртиш, един бешамел надали ще ти се опре :)
ОтговорИзтриванеОнди, ммм, позволи ми да не се съглася с теб (видях аз какви ги майсториш в кухнята аз :)))
Райна, многознайке такава :))), благодаря ти за инфото, не знаех този факт за телешкото.
Благодаря ви момичета :)
Прегръдки :)
Fimère, Nadji, thanks a lot :)
Have a nice week :)
it looks so delicious ! :)
ОтговорИзтриванеYour recipes and pics are great..
CAFE PEPELA