Кокошка с червен пипер по унгарски
Миналата седмица предупредих кокошката да се подготвя, че ще бъде "нагиздена" по унгарски... и ей я на в цялата си прелест :)
Ястието е не само вкусно, но и много бързо се приготвя, така че оттук насетне става част от менюто ни. Ако въпросната кокошка или пиле имат възражения, оплаквания не се приемат никакви... по никое време!
Така... да запретваме ръкави и да започваме суетнята в кухнята по маджарски, следвайки инструкциите в книжката.
Това съм аз :)))
Е, добре, де - това е хубавата Илонка, в която се е вселил богът на огъня (червеното пиперче) и с чиято помощ приготвих това наистина много вкусно унгарско традиционно ястие.
Ястието е не само вкусно, но и много бързо се приготвя, така че оттук насетне става част от менюто ни. Ако въпросната кокошка или пиле имат възражения, оплаквания не се приемат никакви... по никое време!
Така... да запретваме ръкави и да започваме суетнята в кухнята по маджарски, следвайки инструкциите в книжката.
Това съм аз :)))
Е, добре, де - това е хубавата Илонка, в която се е вселил богът на огъня (червеното пиперче) и с чиято помощ приготвих това наистина много вкусно унгарско традиционно ястие.
Продукти за 3 порции:
1 кокошка (750 грама) или пиле
1 глава кромид лук
2-3 супени лъжици топена мас или кубчета сланина (в краен случай олио)
1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
сол
2-3 супени лъжици заквасена сметана
1 чушка
1 домат
1/2 чаена лъжичка брашно
Кокошката се нарязва на 8-12 порции (ако се ползва пилешко филе, то на хапки е най-добре). Ситно нарязаният лук се запържва до златисто. Тенджерата се снема от огъня, слага се червеният пипер, добавя се 1 супена лъжица вода и се поставя отново на огъня. Нарязаното и посолено месо се поставя в тенджерата, всичките парчета се запържват от двете страни, след което се задушава похлупено, докато стане готово. От време на време се долива малко вода, за да не загори пиперът. Нарязаните на дребно чушка и обеленият домат се прибавят малко преди месото да е омекнало напълно. След 10 минути тенджерата се отхлупва, за да се изпари водата, 1/2 чаена лъжичка брашно се разбърква в сметана, изсипва се в соса и се оставя да заври. Кокошката с червен пипер се сервира с варена юфка, варен ориз или варени картофи и прясна салата от краставици, но много повече си пасва салатката от домати, просто осолени.
Поръсих с копър пиленцето, понеже ми е слабост тази зеления, а и друго си е малко зеленичко в чинията, нали? :)))
Поръсих с копър пиленцето, понеже ми е слабост тази зеления, а и друго си е малко зеленичко в чинията, нали? :)))
Единственото, което много не ми допадна, е че люспите на чушката се мотаят из ястието... колкото и да са дребни и малобройни.
Ама тъй е, то лесно с боговете не може да се разбере човек :))
Хахахах, Илонка, каква трапеза си спретнала за бога на огъня, сега разбирам защо си имате и елфчо :)))
ОтговорИзтриванеВкусна, вкусна рецепта, ще я пробвам!
Прегръдка, Ина :*
Ама не е ли красавица тази Илонка :)) Нослето й е веднъж :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Иве :)
Хубав и усмихнат ден :)
Бузките и са очарователни, със сърчицата, виж само по усмивката може да се направи да не е толкова на точки, но и така си е красавица :)))
ОтговорИзтриванеЛеле, представям си кокошката как е тръпнела в очакване, без да знае
ОтговорИзтриванекак добре ще е нагиздена в...чинията :)
Прекрасно и апетитно си я докарала, но
Илонка ми взе акъла - толкова е готина, с тези розови бузки, а
за устата нямам думи :)
Сега виждам, че и Самодивка се е впечатлила от усмивката :)
Прегръдки и усмивка с точки, които клонят към безкрайност :)
Хахах, Иве, подозирам, че точките са й зъбките (e, малко почернели, ама много е папала :)))
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти :)
Жалко, че не можахме да отидем до Швейцария, иначе все й взех някой тамошен жених на Илонка :))) Хм, сега се сещам... що не й взех български момък от пиринско :x
Дали да не организирам някой конкурс за достоен кандидат за нейно величество Илонка :)))
Прегръдки и от мен, Дани :)
Слънчев уикенд :)
Ина, пак много атрактивно си поднесла рецептата. Кокошката трябва да е щастлива, много добре изглежда на снимките ;)) И Илонка е много чаровна.
ОтговорИзтриванеДнес тъкмо се чудех каква нова манджичка да измисля, но да не е нещо прекалено екзотично. Твоята ми харесва. Предполагам ще стане и без да слагам домат.
Приятни почивни дни :))
The sauce look so delicious and tempting !
ОтговорИзтриванеEllerinize, emeğinize sağlık. çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılarımla.
Ина,
ОтговорИзтриванемного хубави са новите ти предложения -
харесвам идеите, снимките и чудесния начин, по който ги представяш.
Гладна съм и преглъщам, а за поничките - мечтая.
Поздрав и усмихнати почивни дни, Диана
Хе, Инче, кокошка :) Не съм хапвала домашно птиче месо, не помня от кога. Чак устата ми се напълни :), но щом казваш че може и само с филе или пиле :) И Илончето е симпатяжка :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд от мен :)
Esta receta es como a mi me gusta!!, deliciosa Fedora, de verdad!
ОтговорИзтриванеA mi tambien me gusta salpicar de verde! ;)
besitos!
Ина,
ОтговорИзтриванемного вкусна и гиздава кокошка!
И Илонка не и отстъпва!
Колко ме развеселяват твоите публикации!
Винаги излъчват лек хумор и ведро настроение!
Поздрави и хубава вечер на теб и на Илонка!
Tout simplement délicieux.
ОтговорИзтриванеJ'aime beaucoup.
Bon week-end et à bientôt.
Ина, много хубаво и оригинално представяне;))) и рецептата привлече вниманието ми.
ОтговорИзтриванеХубава вечер
La presentación del plato es de lujo y la receta se ve muy sabrosa.
ОтговорИзтриванеsaludos
un parfait mélange de saveurs, on ne peut qu'adorer
ОтговорИзтриванеbonne soirée
Ина, чудесно си ги нагиздила, и Илонка, и кокошката :) Ястието изглежда много ароматно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеПрегръщам ви, макар и премръзнала :)))
Hola Fedora, un plato Húngaro, seguro que muy rico con esta combinación del pimiento. Las fotos son excelentes.
ОтговорИзтриванеUn beso.
Hola Fedora, me hago seguidora, tienes un blog encantador.
ОтговорИзтриванеBesotes
Irmina Díaz-Frois Martín, kesito, thanks a lot :)
ОтговорИзтриванеHave a nice week :)
Ина, не знам защо останах с впечатлението, че кокошката трябва да е лютива. Може би заради богът на огъня :) Но и така е достатъчно примамлива :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и на двете ви с Илонка :-)
Благодаря, Тони :)
ОтговорИзтриванеСигурно може и с лютив пипер да се приготви, но нали знаеш - една люта чушка да има в торбата и всичките се олютивят :)))
Хубава вечер :)