Mini Napoleons with yogurt and caramelized pears
След панаира, златните ябълки и рецептата за крем карамел :))) на Дръпи, ред е да похапнем нещо сладичко и божествено вкусничко, с което нашата духовита Самодивка >> ще ни нагости. Няма какво да ви я представям, вие си я знаете – умна, скромна, закачлива, талантлива – туй е българската самодива :) Само че днес малко е на френска вълна. Всъщност, не е ясно дали вълнАта е френска, името е малко подвеждащо, а като се разрови човек тук-там из нета за произхода и за името на този десерт, и както е и с повечето ястия, не можеш им хвана следата :)))
Та, няколко версии за произхода на името на сладкиша се носят, някои от които са леко забавни. Така например, според една от тях, десертът дължи името си, благодарение на пристрастеността на Бонапарт към него. Вечерта преди битката при Ватерлоо така яко се натумбачил със сладкишчетата, че на следващия ден не бил адекватен и командването на войската било пълен провал... както знаем днес, а също тъй и тогава. Ще да е било наистина голямо плюскане :)))
Според друга версия, при гостуването си в Дания, Бонапарт бил нагостен с въпросния сладкиш и толкова му харесал, че отнесъл със себе си рецептата, която готвачът му всеки ден приготвял.
Трета версия обяснява името, под което е известен десертът у нас, с това, че с течение на времето хората са променили произношението и от "по неаполитански" (ala napolitain), някак си се преобърнало и се пръкнал Наполеон.
Във Франция го наричат Mille-feuille, в Италия -Mille foglie.
E, сладкишчетата са мънички, 'щото кой не е чувал за категорията "мъничко, сладичко, соленичко, по самодивски вкусничко"?! :)))
Та, няколко версии за произхода на името на сладкиша се носят, някои от които са леко забавни. Така например, според една от тях, десертът дължи името си, благодарение на пристрастеността на Бонапарт към него. Вечерта преди битката при Ватерлоо така яко се натумбачил със сладкишчетата, че на следващия ден не бил адекватен и командването на войската било пълен провал... както знаем днес, а също тъй и тогава. Ще да е било наистина голямо плюскане :)))
Според друга версия, при гостуването си в Дания, Бонапарт бил нагостен с въпросния сладкиш и толкова му харесал, че отнесъл със себе си рецептата, която готвачът му всеки ден приготвял.
Трета версия обяснява името, под което е известен десертът у нас, с това, че с течение на времето хората са променили произношението и от "по неаполитански" (ala napolitain), някак си се преобърнало и се пръкнал Наполеон.
Във Франция го наричат Mille-feuille, в Италия -Mille foglie.
E, сладкишчетата са мънички, 'щото кой не е чувал за категорията "мъничко, сладичко, соленичко, по самодивски вкусничко"?! :)))
Да, мъничко и сипматичничко, освен всичко друго.
Така е то на гости се не ходи само със един фасон,
а и с пълна кошница вкусотии плюс тежък поклон!
Когато домакинята е Ина, познавайки пищността на трапезата и необятния набор от рецепти, направо си е предизвикателство да избереш с какво да и гостуваш :)))
Тя ми даде избор: "Може и да не е на кулинарна тема".
Да, можех и да избягам от кулинарията, но къде е тръпката в бягството? Точно така, няма такава!
И разравяйки книги и кулинарни сайтове се спрях на мини Наполеон, но не с типичната мраморна глазура, и с още по нетипичния йогурт крем.
Необходими продукти:
- лист многолистно тесто;
- 150 гр йогурт аз избирам този;
- една круша, около 200 гр;
- 100 гр мусковадо;
- 1 пакетче желатин;
- 30 мл ром;
- бял шоколад за гарниране.
От многолистното тесто се изрязват с помощта на чаша рингове, овалват се в мусковадо и се пекат в предварително загрята фурна 220 градуса за около 15 минути. Когато са готови се оставят да се охладят.
Кремът се приготвя на два етапа. Първият етап е карамелизиране в мусковадо и ром на крушата и последващото и пасиране. Още докато е топла се смесва с предварително накиснат в студена вода, а после разтопен на водна баня желатин. Към така приготвения плодов крем се оставя да се охлади поне за 1 час. Ако е започнал да се стяга, разбива се с миксер и към него се прибавя йогурта. Млечно-плодовата смес също е желателно да се охлади добре и стегне, преди да се шприцова в охладените многолистни сладкишчета.Аранжира се с настърган бял шоколад
Добър апетит и не забравяйте да навестявате домакинята, когато се чудите къде да пътешествате или с какво да изкушите себе си или вашите гости!
Когато Инчето и Самодивчето решат да "спретнат" нещо,
ОтговорИзтриваненяма начин да не въздишаш и преглъщаш пред него :)
Така е и сега : приемам първата версия за името, защото седнал пред това изкушение, няма начин да не се "изтумбачиш ":)
Сърдечни прегръдки и на двечките палавници и топъл ароматен уикенд, от мен!
Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz, güzel ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Страхотно дуо формирате- духовити, креативни и много стилни!
ОтговорИзтриванеА този десерт ще го сънувам! Вълшебно изглеждат тия Наполеонки!
Хубав уикенд :-)
Хубав уикенд и на вас, приятели :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Прекрасен тандем -
ОтговорИзтриванестил, елегантност, иновативност.
Благодаря за удоволствието,
моите прегръдки и адмирации, Диана
Un dolce delizioso come sempre mi piace ! un buon fine settimana Fedora con un abbraccio
ОтговорИзтриванеOпасни сте двете :) Много изкушаващо предложение!
ОтговорИзтриванеБлагодарим (ох, аз и от името на Ивето) :)
ОтговорИзтриванеДръпи, писах ти като коментар защо, тъй като ЛС не мога да ти пратя, чедо мое :) Споко, чернова е, обаче ме застреля с тези яйца, е няма да ги сготвя :)))
Esto es una tentación de las buenas. Saludos
ОтговорИзтриванеМоже ли такова нещо! Добре, че има кафе пред мен...Последната снимка ми легна много на сърце и на душа...:)
ОтговорИзтриванеСупер тандем сте! Изкушаващо вкусно и хубави снимки. Поздрави и на двете ви и хубава почивка!
ОтговорИзтриванеС вас човек спокойно може да си опази линията ... на окръжността. :)))
ОтговорИзтриванеХей, благодарности на всички :)
ОтговорИзтриванеТочице, нали знаеш, че всъщност мъжете харесват сферични форми, таман три броя ще станат :)))
Ох, страшно съм раздразнена, болят ме всички кокали, всичко ми е криво, май отивам към трета възраст вече :х
Хубави почивни дни, за тези които почиват, ако въобще жените почиват :х
Анонимен мъдрец беше казал, че мъжете са два типа: такива, които харесват изобилните жени и такива, които не си го признават. :)
ОтговорИзтриванеОстави кухнята и специалитетите, налей си кафе или питие и си почини. Или излез на разходка, времето е разкошно и ще се заредиш. Женският слугинаж няма свършване, зарежи го и се поглези малко. :)
Хм, омайницата приложи номер - малко призказки и мини-сладости :)
ОтговорИзтриванеИ въпреки това ме омагьоса.
Точице, то хубаво звучи да зарежа всичко, ама ако бях излязла вчера на разхода, гаранция, че щяха да ми бият дузпата от работа.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за съвета, де :)
Ивейн, тя Самодивката сега е в предстартова треска - нали трябва да бъде страшна довечера :)))
Ехааа, супер, адски много се радвам, че сте харесали тези мини-вкуснотийки :D
ОтговорИзтриванеИна,благодаря ти :*