Говеждо по шотландски



Тайлеран казал, че във Великобритания има поне 30 секти, но всичко на всичко един сос. Е, това е малко преувеличено, сосове да искаш... конячен, винен, хлебен, ментов, Къмбърланд, както и този с тъмна бира. При това учудващо вкусен за славата на островната кухня :))

А след едно тичане след говедата из полята :)) още по-вкусно става :))



Източник >>
(малко промених пропорциите, защото 1,5 кг месо за нас е много нещо)

Продукти:
500 грама говеждо месо, нарязано тънко
1 дафинов лист
300 милилитра тъмна бира
50 грама бекон
2 глави кромид лук
1 скилидка чесън
50 грама краве масло
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица брашно
100 грама орехови ядки
сол
черен пипер
магданоз


Месото поставяме в купа заедно с пресования чесън, дафиновия лист и го заливаме с бирата. Покриваме го и го оставяме в хладилник за една нощ. На следващия ден отцеждаме месото от маринатата, но не я изхвърляме, а я запазваме. Попиваме месото и го поставяме в част от нагорещено олио и краве масло, докато се запържи добре.
В друг съд поставяме останалата част от мазнината, нагорещевяме я и в нея запържваме нарязания на кубчета лук и бекон. След като лукът стане готов, добавяме брашното, подправките и маринатата и оставяме да се посгъсти. Ако е нужно добавяме и малко вода. Към получения сос прибавяме месото и тази смес изсипваме в огнеупорна или друга тавичка, посипваме с ореховите ядки и печем покрито с алуминиево фолио в предварително загрята фурна на 160С за около 2 часа - 2 часа и 15 минути.
Сервираме със сварен ориз или каквото ви харесва. С ориз определено се връзва много добре.


Коментари

  1. Инче, на това му се казва да ти започне денят с широка усмивка :-) Това говеждно изглежда фантастично!

    Спорна седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ина, предполагам и с телешко ще става,доста изкусително изглежда, а и с тъмна бира...ммммм, доообре :Р

    Хубава седмица от мен, прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет Ина, много вкусно предложение и прекрасни снимки! Поздрави и лекичък ден! :)
    Маги

    ОтговорИзтриване
  4. Инче, при теб месото винаги е много сочно и много апетитно! Убиваш с тия близки планове, няма как на човек като мен да не му се прииска да си дръпне чинията :i

    ОтговорИзтриване
  5. Миленка, Иве, Маги, Пепи, благодаря ви, момичета :)

    Останах без дъх да надувам балони :)))

    Хубав ден и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  6. Оххххх :r много те бива с говеждото :j

    ОтговорИзтриване
  7. ПП: Интересно, че си пропуснала морковчета... :l ... и банани, ама това е друга рецепта :a

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна рецепта, и както винаги снимките ти са супер :) Убедена съм, че след търчане след говедата ... много се изгладнява :)) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Дръпи, така е, бива ме, 'щото сме от една порода, чедо :)))
    Драсни едно писмо за ябълковия кекс - рецепта искам, че с това нишесте, дето се пече ме шашардиса :))

    Ева, благодаря :)
    Мда, много се изгладнява, особено говедата, ако си знаят тяхното си и не слушат :)

    ОтговорИзтриване
  10. Инче, добавянето на орехи ми хареса :)
    И изкусителната снимка, разбира се:)
    ПОздравления за хлебопекарната !!!
    Чакам резултат!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Thanks, Stefania :)

    Дани, резултат има, ама ме мързи много, но ще пусна какво съм направила :))

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  12. It makes me laugh your change of proportions in the flesh, half a kilo and half kilo! .. I think I could eat the whole kilo, for me your recipe looks delicious!
    Fedora thousand kisses.
    I have hunger! Mala !!:))))

    ОтговорИзтриване
  13. Инче, голям фен съм на говеждото, когато е добре приготвено :) Чудесна рецепта!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Пооблизах се и си тръгвам гладна и гневна!Искам и за такваз пържола....
    Спорна седмица,Ина!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  15. Ина,
    обичам твоите предложения -
    неустоимо приготвени и поднесени ...
    дори и за недолюбващите месо.
    Поздрави и за прекрасните снимки,Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Мамо, мен ме бива да омитам порции, не да готвя :o

    ОтговорИзтриване
  17. Майчице, каква вкусотия!
    Просто усетих миризмата от стотици километри и през монитора :))
    Рецептата е направо фантастична за любителите на телешко и говеждо (предполагам, че и с телешко ще стане), като мен и половинката :))
    Хубаво настроение през утрешния ден, Инче!

    ОтговорИзтриване
  18. jose manuel, Juana, thanks :)

    Зори, Мери, Ди, Лети, благодаря ви, момичета :)

    Дръпи, не те карам да готвиш, а да попиташ маминка или сестирчката за този сладкиш с ябълки, че някак не ми се връзва печено нишесте, мушмулке :))

    Хубав ден ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  19. Ина , много вкусно предложение и много апетитни снимки !
    Поздрави и хубав и усмихнат ден . :)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря, Сабина :)

    Хубав ден и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  21. Ами, аз това правя. Питам те XD
    Разковничето е в баланса между препечените бискитки и сочният пълнеж :i

    ОтговорИзтриване
  22. Е, идея си нямам какво ще е това нещо с печено нишесте :)))
    Друго ще измисля :P

    ОтговорИзтриване
  23. Бе, може и две рецепти да са, а аз съм ги омешал в глада :e

    ОтговорИзтриване
  24. ПП: Но апълките с бескитите са си на калъп :m

    ОтговорИзтриване
  25. Que plato más rico ,especial pra el invierno que están pasando,me encanta los platos que contengan carne,se ve muy tentador,lindas foto Fedora,eres una fotógrafa,abrazos y cariños.

    ОтговорИзтриване
  26. Ле-леееее, че готина рецепта!!! И аз се надявам, че ще се получи и с телешко :)... Много ми харесва идеята с тъмната бира! Страхотна е рецептата и снимките са невероятни!

    ОтговорИзтриване
  27. Дръпи, Вили ми даде рецептата. Направих го веднъж сладкишът, но пак ще го правя, че нещо не съм го доизкусурила :)))

    Rosita, thanks :)

    Angellove's Cooking, благодаря :)

    Хубав и много слънчев ден ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  28. Абе мамо, не звучи добре това "кралицата на говедата" :h Га ще ми правиш бананово бискитената торта, да си хапна на корем :q и те коронясам :e

    ОтговорИзтриване
  29. Що, бе?! Много добре звучи :))
    Чекай, че станаха страшно много поръчките, пък я съм едно софийско говедо само :))

    ОтговорИзтриване
  30. Que plato más rico y además una receta Escocesa que no había visto ninguna.
    Besos.
    Alicia.

    ОтговорИзтриване
  31. http://www.lubopiten.com/uploads/posts/2010-10/1286386233_ideas-17.jpg XD

    ОтговорИзтриване
  32. Alicia, thanks :)

    Дръпи, какво е туй чудо, бре хахаха

    ОтговорИзтриване
  33. Тънък намек за предстоящата ми тортичка :r

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации