Зеленчуци в беконова обвивка


Не знам как да квалифицирам тази измишльотина - мисля, че става и за предястие и за основно ястие, както бе в нашия случай. От много време насам подхвърлям от рафт на рафт един бекон, който купих, за да правя едни много бързи и много вкусни "пръчици" с него (ще ви ги покажа), но все нещо друго ги изместваше. Ето че и сега пак така стана, но не защото ми липсваха част от другите продуките, ами защото трябваше в най-скоро време да сготвя тиквичките, които купих за супа :)) (миналата седмица изхвърлих предишните, които пак бяха планирани за супа :))) , щото изневиделица се оказа, че най-големият консуматор трябва да пътува спешно за чужбина за няколко дни и малко се озорихме с манджората :))
Всичко, с изключение на морковите, се пече, т.е. пърженото е сведено до минимум.



Продукти:
2 малки тиквички
3 средно големи картофа
250 грама моцарела 
150 грама тънки ивици бекон
олио
сол

за зеленчуковата паста
2 малки настъргани и запържени в малко олио моркова
1/3 от изпечените зеленчуци, изброени по-горе
50 грама моцарела


На дъното на малка тавичка изсипваме малко олио, отгоре подреждаме кръгчета обелени и измити картофи. Посоляваме леко. Отгоре редим кръгчета тиквички, като може на някои от местата да сложим по 2 кръгчета. Поливаме с олио и посоляваме. Покриваме с алуминиево фолио и поставяме да се пекат в предварително загрята фурна на 200С за около 1 час или до готовност. Вземаме едно парче бекон и поставяме едно тънко кръгче моцарела в средата му, а отгоре една от зеленчуковите купчинки, като аз ги обърнах, т.е. тиквичките първо, а после картофите (обратно на реда на печене в тавата). Завиваме продуктите с беконовата ивица и поставяме полученото пакетче с шева надолу в леко намаслена тава. Печем на горен реотан или на инфраред на 200С докато се зачервят (това става доста бързо - за няколко минути).


С една трета от изпечените зеленчуците приготвяме зеленчуковата паста, като към тях прибавяме запържените моркови (запържени, защото каротинът се разтваря най-добре в мазнина, макар че аз като приготвям супи нищо не запържвам - а на почти всички супи салгам моркови) и моцарелата. От топлината моцарелата започва да се разтапя. Пасираме всичко с пасатор или блендер и сервираме патекчетата с така получената паста. Аз си намазах и върху едно сухарче - муцка е :)) Тази дума ми е много смешна.


Върху всяко беконово "пакетче" поставяме малко от зеленчуковата паста и сервираме.


Може да се заменят зеленчуците, както и вместо бекон да се ползва прошуто, хамон или друго подобно месце :))

Коментари

  1. Много апетитно и цветно!
    Не спирам да се възхищавам на снимките. Страхотни са!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, това е моята гозба!!! Завинаги!!! Не може да ми омръзне и всеки ден и за закуска, обед, вечеря,десерт...поръчвам си го! Страхотия е!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Хлъц, много добре изглежда тази "измишльотина". Записвам си го за по-късно, че имам чести срещи със зъболекаря и съм на крем супи :)
    Поздрави, Инче и хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, благодаря ти :)

    Иве, дай по-кротко :)) Зеленчуковата паста или не знам как да я нарека е трепач, наистина. То и другото е вкусно, но не очаквах, че пастата ще се получи толкова добре (как я хваля :))
    Благодаря ти :)

    Зори, бързо и безболезнено ремонтиране на зъбките! Благодаря ти :)

    Хубави празници, момичета :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна рецепта, а за снимките нямам думи, направо ще загрижа монитора :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Eл, благодаря ти за експресивните думи :))

    ОтговорИзтриване
  7. Измишльотина ли? - това е едно великолепно предложение, Ина.
    Много вкусна и ароматна комбинация, поднесена стилно и елегантно.
    Благодаря за чудесната рецепта и прекрасни снимки,
    поздрави и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно !!!
    Много вкусни , цветни и свежи снимки Инче .:)
    Сърдечни поздрави !

    ОтговорИзтриване
  9. Въх, мамо, ще ти изям картинките XD
    Мамо... прияде ми се нещо като пържени тиквички и картофки и яйца... с шунка... и в чушки... топлички...

    ОтговорИзтриване
  10. Ди, Сабина, Дръпи, благодаря ви :)
    Хубави празнични дни :)

    ОтговорИзтриване
  11. Инче,
    много свежо, цветно и вкусно предложение!
    А и прекрасно поднесено, с невероятни снимки и аранжировка!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Е, след това последното отивам да се поизпера, че мнооого се покапах :)
    Царица си на тези фантастични снимки в едър план!
    А и на вилицата тази прекрасна "измишльотина"
    а-ха да падне и аз се накапах!!!!!
    Преръдки и хубави почивни дни!!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Забравих да кажа за моркова : нали е мастно разтворим вит, А в него изследванията показват, че най-добре се усвоява витамина, ако морковът е настърган и то по-ситно и "врътнат" в мазнина :)
    Иначе нищо не усвояваш!
    Само хрупаш като заек!:i

    ОтговорИзтриване
  14. последната снимка, пардон хапка някой взе ли ми я вече?!
    Не ми я давай, Инче, моя е :)))

    Мнооооооого апетитно!

    ОтговорИзтриване
  15. Federica, thanks :)

    Роси, благодаря! Хубави и на теб :)

    Дани, май много приказки си чела на малчо напоследък с царски особи :))
    Значи, много добре съм направила като настъргах морковчетата преди да ги запържа. Обаче ще трябва сега и в супите така да правя - що моркови съм опропастила досега :)))
    Благодаря ти :)

    Пепи, твоя е :)) Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  16. Още от заглавието усетих, че ще е нещо супер вкусно, мда... не се излъгах! Браво на теб, снимките ме карат не да преглъщам, а монитор да поглъщам.:) Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. И сега какво?От сутринта се смазах от часове,работих,работих и накрая...Пепи взе последната хапка:)
    Инче,невероятно вкусно и красиво,преливаща от цветове и свежест "измишльотина":)
    И аз ще я пробвам катовсичкиостанали,които са преди мен на опашката:)
    Прегръдки и хубави почивни дни;)

    ОтговорИзтриване
  18. На последната снимка не се издържа.
    Инче, много ама много ми харесва тази идея.
    За мен е страхотна лека вечеря.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Que maravilla de receta especial para celebrar,luce espectacular,por fin volví de mi viaje,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  20. Уааааау!Инчееее,каква красота намират очите ми отново тук!Колкото е лесно за приготвяне,толкова е цветно,омайващо и безобразно вкусно,убедена съм!Разтопена моцарела е балсам за небцето ми!
    Страхотийка!

    Приятни празнични дни пожелавам,мила!:)

    ОтговорИзтриване
  21. Траяна, Кате, Мариянче, Еликсирче, благодаря ви! С пожелание за хубави празнични дни :)

    Jose Manuel, Mari Carmen, Rosita, thank you :)
    Have a nice day :)

    ОтговорИзтриване
  22. Аз съм без думи....
    Пред тази красота!
    Жестоки снимки,а колкото до рецептата- няма начин да не ми хареса- благодаря, Федора!

    ОтговорИзтриване
  23. Ама Инче, слушай сега, ако всичките ти "измишльотини" са такива, давай ги насам до едно и то час по-скоро.
    Как го измъдри това невероятно вкусно нещо, бе жена! А и какви снимки само, особено последната - тя тази хапчица от монитора и хоп, право в моята чинийка ще скокне.
    Да знаеш, възхитена съм!
    Поздрав и хубави почивни дни, а че ще са вкусни не се и съмнявам! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Мъхч, Лети, благодаря ви :)
    Хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  25. ciao! CHe bello questo piatto ,e che bellissime foto.. anch'io ti seguirò, molto volentieri ;)

    ОтговорИзтриване
  26. Чудесна идея! Сега остава да видя дали домашните ще се излъжат да хапнат зеленчуците :-) За бекон няма нужда да ги подкавам, но виж всичко дето е расло на корен трудно минава номера при тях :-(

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Cinzia, thanks :)

    Теди, благодаря :)

    Благодаря, Миленка :)
    И ние обичаме месце, но и на зеленчуци съм ги тренирала моите мъже - иначе да се оправят сами :))

    ОтговорИзтриване
  28. Очень уютный и вкусный рецепт. Обязательно приготовлю!

    ОтговорИзтриване
  29. Надеюсь, Юлия, тебе понравится - рецепт очень простой :)

    ОтговорИзтриване
  30. Рецептата е много идейна и със сигурност много вкусна!Снимките са не само вкусни ,но и ароматни!
    Благодаря и със сигурност ще я приготвя.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации