Сладки с круши


Отдавна ми се щеше да направя някакви сладки с плодов пълнеж и то точно от круши. Голяма бе дилемата дали да са шоколадови или не, защото моите си падат по шоколадовите истории, но този път реших, че ще ги направя така, както аз искам :)) Не ми се наложи много дълго да търся рецепта, която да задоволи изискването ми за нещо различно, бързо, лесно, крушово и надявах се вкусно. Не сгреших в изобра си.


Адаптирано оттук >>

Продукти:
100 грама краве масло
100 захар
2 жълтъка
2 супени лъжици ракия или друг твърд алкохол
2 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
ванилия

Пълнеж:
3 средно големи круши
4 супени лъжици захар
1/3 чаена лъжичка канела

За намазване и декорация:
белтък
бадем, орехова ядка или други ядки (може и смлени, но да не са солени)


Възможно е брашното да ми бе по-малко или пък набухвателят повече, защото сладките, както виждате, са ми леко напукани отгоре, но пък станаха изкючително меки и приятни. В пълнежа на оригиналната рецепта присъства джинджър, но аз го игнорирах, защото моите не го харесват. Вместо него просто използвах канела за аромат.


Начин на приготвяне:
Нарязваме маслото и оставяме да се отпусне леко, добавяме продуктите в реда, в който са изброени. Замесваме тесто, което разточваме на дебелина около 3-4 милиметра. Изрязваме с чаша или просто квадрати, правоъгълници, ромбове - каквито форми искаме. По средатата поставяме малко от пълнежа, аз на някои добавих и вътре бадем. 


Сгъваме на две и внимателно притискаме краищата, за да не излезе пълнежа. Не се впрягайте много, достатъчно е просто леко и тук-там, а не на всякъде краищата да плътно съединени. Поставяме ги върху тава, покрита с хартия за печене. Намазваме ги отгоре с белтък и поставяме някаква ядка (добре е да не е солена) и печем в предварително загрята фурна на 170С. 


При мен печенето отне 20 минути, но зависи от фурната, така че трябва да следите леко да покафенеят. Готовите сладки отстраняваме от тавата и изчакваме леко да изстинат, а може и още докато са топли да се посипят с пудра захар, но стават много сладки (за моя вкус).  


Пълнежът се приготвя много лесно. Обелваме крушите и ги нарязваме на малки кубчета. Добавяме към тях захарта и ги варим на умерено силен огън, докато захарта се разтопи и крушите омекнат, но не да се разкашкат и да станат на пюре. При мен това стана за около 10 минути. Изцеждаме крушите от сиропа и добавяме малко канела. Оставяме крушите да изстинат, след което пълнежът е готов за употреба.


Пълнежът може да бъда с всякакъв плод, приготвен по указания начин
(не прекалявайте с варенето,  целта не е да получим плодово сладко!!!)



Коментари

  1. che bella idea questi biscottini con la pera!!! complimenti!!:i

    ОтговорИзтриване
  2. Знаех си, че последната ще ми бъде поднесена......... към устата :s

    Чудни са, Инче!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни, вълшебни, точно по мои вкус! Стига с този шоколад :))), и аз като теб го правя заради домашните.
    Поздрави, хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Приказни, страхотни снимки ... бърша лигички :))
    Прегръдки и усмивки от мен и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Инче,блазе ти!
    Че имаш време да си врътнеш нещо сладко,и най-вече да го снимаш през деня.
    Аз тези дни не мога да се доредя нито до едното,нито до другото.
    Взимам си виртуално няколко сладки от твоите,супер вкусни са станали!Круша и канела-истинска фантазия!Снимките са както винаги страхотни,много уютно ми стоят с кошничката,покривката,цветенцата...

    Хубава вечер ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Мамо, грехота е да се ядат такива красиви неща XD

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, нали знаеш, последната винаги я снимам заради теб :)))
    Благодаря ти :)

    Мариянче, благодаря ти :)
    Наистина са много вкусни, щом и като шокоманите вкъщи си хапнаха здраво оттях :)

    Eвчик, много ме радва, че точно ти одобряваш снимките ми - при все, че нито терен за снимане имам, нито ме бива с фотото.
    Благодаря ти :)

    Eликсирче, нямам кой знае колко време - както виждаш всичко е скалъпено бързо - малко ме удари шайбата да снимам и тестото, но на всекиго се случва :)) Сега като почне да се стъмва рано, ще бера пак ядове със светлината, но това да ми е проблемът...
    Благодаря ти :)

    Дръпи, красиви неща? Сладките не са красиви, а домашни, бих казала без почти никаква украса :))) Виж, ако замесиш едно фонданче и ми го пратиш, както и себе си, за да участваш в творческия процес на форматиране, то тогава може и наистина да станат красиви :))

    Хубав следебед на всички :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ина, зашеметяващо вкусни изглеждат тия сладки!! Идеята ти за плодовия пълнеж от круши е просто гениална :) да знаеш само как бих си придърпала нЕкоя и друга сладка през монитора...

    Поздрави и приятна вечер!!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни изкушения :)
    Вкуснотийки с круши, намигайки ми много
    приканващо, както само ти си можеш!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Мина, благодаря :) Аз идея имах, но рецепта нямах :)) И както и предполагах, вече някой я бе измислил, че и споделил.
    Приятна вечер и на теб :)

    Дани, благодаря ти :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  11. Инче... голяма изкусителка си, ей :) а снимките ти могат да "разядат" и най-злоядите хора :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  12. Мамо, Pro ще го вземат в казармата. Освен това при него е Нова Година. Иди да му съчувстваш...

    ОтговорИзтриване
  13. Фантастични са сладките, точно по мой вкус! С удоволствие си записвам рецептата и се надявам скоро да имам възможност и време да я реализирам :)
    Приятна вечер и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, благодаря ти :) И аз те прегръщам :)

    Jose Manuel, thanks :)

    Дръпи, да му съчувствам за Новата година ли? :))
    Ще го навестя, обаче се опасявам да не му стане още по-гадно от моето присъствие, асоциирайки го с ресторантите, които в казармата няма как да посещава :j

    Мария, благодаря! Надявам се, че ще ти харесат :)
    Лека вечер :)

    ОтговорИзтриване
  15. Пиша за втори път коментара, Ина.
    Първият се изгуби, но не съжалявам - така имам двойна възможност да им се насладя. Чудесна рецепта за плодови сладки. Великолепни снимки с усещане за красота и уют, вкус и аромат на домашно печиво. Несравнимо вълшебство...
    Сърдечен поздрав и прегръдка, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. И аз тези дни съм на крушова вълна, ма по-грозни неща творя;-) Твоите са чудни, а от снимките както обикновено съм силно впечатлена.
    Вълшебница си ти, Федора;-)!

    ОтговорИзтриване
  17. Ина, много харесвам круши. Предполагам колко са ароматни тези сладки. Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  18. Muy hermosa y exquisitas galletas deben tener un aroma especial,me encanta la pera en dulces,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  19. Инче сладките са превъзходни!
    На мен лично,също биха ми харесали повече по този начин без шоколад и с канела ммммм....
    Снимките няма смисъл да ги коментирам,просто трябва да мина един курс при теб!
    Прегръщам те и ти пожелавам един страхотен ден!

    ОтговорИзтриване
  20. Ди, и на мен ми се случва понякога да пиша по няколко пъти :(
    Благодаря ти за хубавите думи :)
    Прегръдки :)

    Хаха, Мъхче, ще ме убиеш с твоя хумор :)) Най-добре е да има баланс между вкусно и красиво, но понякога е трудно постижимо, затова предпочитам вкусно, отколкото красиво :)))
    Благодаря ти :)

    The witch, и са вкусни, освен ароматни - ама че реклама им ударих :))
    Благодаря ти :)

    Rosita Vargas, thanks :)
    Have a nice day :)

    Кате, не ме разсмивай :)) Курс трябва да посетим заедно при Евчик, Лулу, Ирка и още една сурия майстори на фотото :)
    Благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
  21. Федора, очень красиво и очень интересный рецепт!ТАк интересно читать, и понимать, что ты не зная языка понимаешь о чем речь:)Обязательно попробую такую красоту.

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотни!!! Страхотни!!! Страхотни!!!

    Леле Инче, това ще да е голяма вкуснотиа!!!

    Много ме изкушиха - веднага си ги записвам!

    ОтговорИзтриване
  23. Бе мамо, търся ти муцунката да видя къде си писала, а ти си си сменила аватара XD
    Пише, че го хранели като в ресторант в казармата, можело да ходи с хипи прическа и май си спи вкъщи. Май влачи самолети, диря няма. Аз пък в казармата отбивах танковете.
    ПП: Мира не ми дава, къФ е тоя троскот от тебе XD
    ППП: Апропо, споделих му моя изстрадал опит дал ми досег до уникално ГМО свинско състоящо се от кокал закрепен плътно към парче сланина. Виждала ли си такова XD
    ПППП: Често с четинка, та му излезе име като какво обръснато нещо мяза XD

    ОтговорИзтриване
  24. Много апетитно изглежда!
    Поздравления! :q

    ОтговорИзтриване
  25. Инче, бисквитките са много интригуващи! Не мога да ти се нагледам на снимките! Страхотни са! Толкова са слънчеви!
    Аз никога не мога да преценя количеството на светлината.
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  26. А, тези са с изненадка и то уханна :-) Прекрасни са, Инче! На мен така ли ми се струва, или в последно време наистина си се развихрила в кухнята :-) Няма лошо, особено като вдъхновението води до подобни неустоими резултати!

    Хубав и усмихнат уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Мери, благодаря :)

    Дръпи, каква е тази казарма, да взема и аз да се запиша :)))

    Веси, благодаря :)

    Eли, нищо не преценявам - снимам при първа възможност до прозореца на обзаведаната ми тераса :))) Много не робувам на снимките, но си мисля дали да не заформя една серия с фотошопа - да не остана по-назад :)) Ама нямам много време и май и желание - много съм уморена след работа, а и са ме налегнали яко :))

    Миленче, благодаря :) Не знам, може и да съм се развихрила публицистично - иначе готвя, но не винаги снимам (както предполагам и доста други хора).

    Хубав уикенд и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  28. Превъзходни!!!!!!!!Много уютно се почувствах.
    И щом послдната е за Пепчо, пред пред последната е ...пу за мен!
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  29. Аа, мамо, там май и жени вземаха XD Сакън!! Кой ще ми манджи готвено да слюноотделям по цял ден, м??
    По-гадно от кокалестата сланина в казармата ми беше закуската. Тя се състоеше от три неща измежду прясно мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал и невероятно уханна юфка... наблъскана със сирене. На моята маса винаги имаше блъскане кой да се присламчи, защото намазваше всичко що гледах с болен поглед... И често старшините ни крадяха безалкохолното за обяд, бая пара направиха, а каквото пише за грамажа, делиш на 2-3 и получаваш реалното гореописано ГМО свинско... ако не е и нов биологичен вид трупащ зле опърлена сланина върху кокал...

    ОтговорИзтриване
  30. Досега никога не съм си представяла сладкиш с круши, но тези снимкиииии......... Едва ли мястото е точно тук , но не намерих как да се свържа по друг начин с вас. По погрешка изтрих един ваш коментар (за панираните колелца от чушки) и съжалявам за което. Беше много хубав, и смятах да ви благодаря за него, но отговорът ми не ми хареса исках да го променя, но по погрешка вместо него изтрих вашия. Съжалявам :(

    ОтговорИзтриване
  31. Бе мамо... скоро имам ръ-дъ. Какво ще ми сготвиш?? Прасковена торта правила ли си? Оцапай си престилката с един желиран компот, м?

    ОтговорИзтриване
  32. Вили, благодаря :)

    Теди, няма страшно, важното е, че си прочела, че много ми хареса идеята и смятам да се възползвам от рецептата ти в най-скоро време :)

    Дръпи, правила съм, ама сега и компот ли трябва да правя :)) Кога ти е РД-то?

    ОтговорИзтриване
  33. Coming soon... скоро и във твоя град, според часовата разлика XD

    ОтговорИзтриване
  34. Ххихи, ама да не изпусна фанфарите :))

    ОтговорИзтриване
  35. Прекрасни сладки си направила! Пълнежът от круши сигурно е много ароматен.:-))
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  36. Прекрасни сладки си направила! Пълнежът от круши сигурно е много ароматен.:-))
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  37. Fedora,
    Que bonitos que ficaram esses biscoitos... Devem ser uma delicia :i Então aquele creme por dentro esta uma tentacao.

    Catarina

    ОтговорИзтриване
  38. Не знам колко са ароматни сладките, мога само да предполагам, но тези снимки в розово-лилави нюанси направо ме заковаха! :)))
    Прегръдка, Ина :*

    ОтговорИзтриване
  39. Честит празник XD
    Днес е празник и на СЗ-то ^^

    ОтговорИзтриване
  40. Федора, би ли ми пратила мейла си? L.Slokoski@goodfood.bg

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации