Тиквени сладки или тиквени тарталетки
Сезонът е такъв, че сега започват да валят тиквените предложения. Е, аз обичам тиква, така че няма как да не се причисля към групата на тикварите :) В процеса на приготвянето на тези сладки изпаднах в състояние на шах, а не след дълго търсене и се матирах от удивление. Обикновено слагам на едно и също място посудатата си, но тия дни съм толкова заета и мислите ми са някъде другаде, че правя страшно нелогични неща, обаче то все бива, все може, но сякаш формите ми за мъфини са потънали вдън земя - голямо търсене му уарих, но без резултат. Понеже всичко ми бе готово и трябваше само да оформя сладките чрез помощта на тези форми, а не можех да ги отрия, се наложи да използвам няколко тимбала (форми за крем-карамел) и форми за крем брюле.
Продукти:
120 грама краве масло (на стайна температура)
90 грама крема сирене
3 супени лъжици пудра захар
1 и 1/4 чаена чаша брашно
1/4 чаена чаша какао
ванилия
За пълнежа:
2/3 чаена чаша кафява захар
1/3 - 1/2 чаена чаша сварена и пюрирана тиква
1 супена лъжица краве масло
1 голямо яйце
1 супена лъжица заквасена сметана
ванилия
канела
Топинг:
1/2 чаена чаша счукани орехови ядки
1/4 чаена чаша кафява захар
1 супена лъжица масло
В купа смесваме мекото краве масло, кремата сирене и пудрата захар и разбъркваме добре, докато всичко се хомогенизира. Добавяме към сместа брашното, какаото и ванилията, и замесваме тесто, което покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилник за около 30 минути.
През това време приготвяме пълнежа и топинга.
В една купа смесваме всички продукти за пълнежа, а в друга - продуктите за топинга.
След като тестото отпочине в хладилника, го разточваме на кора с дебелина около 4-5 милиметра и изрязваме от него с помощта на водна чаша кръгчета, които разточваме после допълнително, ако ще правим тарталетки, или кората трябва да е около 3 милиметра дебела, ако няма допълнително да разточваме изрязаните кръгове и ще правим сладки. С изрязаните форми покриваме дъното и стените на намаслени с олио форми за мъфини, за крем-карамел или крем брюле. Ако бордът е по-висок, то ще получим нещо като тарталетки с повече плънка, ако е по-нисък - нещо като сладки. И двата варианта са хубави.
Пълним с тиквената смес, но не догоре, а някъде около 2/3. Отгоре слагаме от топинга (както се досещата именно заради него не пълним догоре с пълнежа сладките, защото обемът ще се увеличи). Печем в предварително загрята фурна на 170С за около 25-30 минути. Готовите сладки изваждаме от фурната и ги оставяме около 5 минути да се охладят леко. С остър нож минаваме по края, ако е необходимо, за да отлепим тестото от стените на формите и да ги извадим по-лесно. При мен това стана без никакъв проблем.
Такива изумителни снимки правиш Федоркааа!Знам,че пак ще кажеш,че те разсмивам,нооо...вече не ти се връзвам!
ОтговорИзтриванеИ рецептата и снимките много,много ми харесват!
Аз също съм тикволюбител:)))
Ще ги пробвам задължително:)
Прегръдки и сладичко похапване на тиквените вкусотийки!
Хоп и аз при тикварите :)) Много апетитни и с много плънка :) Супер! Като ми пратят от домашните тикви, ще ги пробвам :))
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубава и спокойна вечер!
Ммммного ми хареса твоето тиквено предложение Инче! Докато търсеше мъфинските форми не намерили нещо, което си търсила отдавна? :)) На мен все така ми се случва:)
ОтговорИзтриванеТарталетките са прекрасни! Кате е права за снимките - невероятни са :)
ОтговорИзтриванеГледката ме накара да грухтя от кеф.От малка съм си прасенце- тикволюбител, но толкова деликатна рецепта с тиква не съм срещала.
ОтговорИзтриванеБраво!
Мммм... божествени са, Инче :) Нямам тиква иначе още сега щях да ги направя :)
ОтговорИзтриванеМамо, утре съм осиновен. Изчегъртай орехите и сервирай XD
ОтговорИзтриванеEstas tartaletas se ven deliciosas. Debeb estar riquísimas. Un espectáculo para la vista y un gusto para el paladar.
ОтговорИзтриванеUn besito,
Тарталетки ли каза, мммм, звучи ми вълшебно, каквото си е! :)
ОтговорИзтриванеКате, на мен страшно много ми харесаха, на малчо също, само баща му каза, че не са нищо особено, но то за него особеното е ако има много шоколад. Надявам се, че ще ти харесат. Пък може и като се видим да спретна някоя и друга :))
ОтговорИзтриванеТанче, благодаря ти! Ти си връзкарче с тези домашни тикви, но и от пазара не са зле - особено ако някой ги е обелил и нарязал :))
Хахах, Мариянче, това се случва на мъжа ми, макар да е много организиран или има претенциите за това :)) Но все още не съм ги намерила, просто съм изумена къде съм ги бутнала?! Ще се купуват нови. Благодаря ти :)
Зорница, Вили, Зори, благодаря ви :)
Дръпи, утре ти е РД-то ли? Щото, ако е, то сте на една дата със свекито :))
Suny, thanks :)
Вкусни са, Иве. Много ми харесват орехчетата и леко карамеленият привкус от разтопената кафява захар, а и тестото не е съвсем маслено, заради сиренето.
Хубава вечер на всички ви :)
Много апетитни и ароматни тарталети, Инче! А това, че са с различна форма е просто подробност, дори ги прави още по- очарователни :-) Тия снимки как примамват само :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Опа, и аз попадам в графа "тиквари" :)
ОтговорИзтриванеИ е чудесно без значение в какви форми са!!!!!
И не е само с твоята глава!
Аз вече взех да се оглеждам за втора :c
Всъщност влязох при теб, защото си спомних, че съм виждала щрудел!
Е, на мястото си е/купих едни нови кори за щрудел :)/
А тиквеното ще го направя непременно, ама не съм открила тикви :i
Прегръдки, принцесо!
che meraviglia!:i,:i è sempre un piacere passare nel tuo blog!
ОтговорИзтриванеТова последното кой ми го ръбна :j ?
ОтговорИзтриванеТъкмо щях да го придърпам :)) !
Обожавам тиква,а да му се не види,още не съм я употребила за новия сезон.Щото гледам да си отям на смокини,круши и праскови дорде още стават и за ядене,и за купуване.
Стига толкова приказки ,да си дойдем на думата за тези умопомрачителни кошнички!
Това прилагателно го употребявам само по изключителност и при огромна доза впечатлителност от моя страна!То ми се явява висш израз на възхита!
Панимаеш колко много ми въздействат бисквитко-мъфинките ти ?!Мноооооооооооооооого!
Сърдечен поздрав и хубав нов ден!
Роси
Страхотни са , Инче ! А за снимките ...нямам думи ...много апетитни и красиви , особено последната :) Имам същите оранжеви салфетки и вчера снимах върху тях сладкиш с тиква :)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав утрешен ден !
Охх пак ли дойде сезона на тиквите :f
ОтговорИзтриванеМай най-много обичам печена тиква. Но на такава тарталетка не бих отказала - тиква, канела, орехи..... :n неустоимо!
Не знам къде ще отиваш, ти сама ще си кажеш после, но лек път и хубаво да си иззкараш, където и да е!
Ина, красота! Дори и нестандартните формички :). И аз спадам към любителите на тиквата, затова си копирам рецептата за сгоден случай :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчеви есенни дни!
Que pinta tiene esto.
ОтговорИзтриванеestupendo
Страхотни са тези тиквени тарталетни! Последните две снимки са толкова изкушаващи!
ОтговорИзтриванеФантастично изглеждат! Много хубава рецепта, запазих си я за приготвяне този сезон:)
ОтговорИзтриванеИ аз да се причисля към групата на тикварите :),
ОтговорИзтриванеи да ти благодаря за това вълшебно предложение -
много есенно и много ароматно.Изглежда неустоимо, така, както само ти можеш да презентираш.
Поздрави и усмихнат ден, Диана
Ина, никак не им личи да знаеш на тези тарталетки, че са спали в леглото на крем карамела:-)Изглеждат красиви, а няма как да не са и вкусни, щом има намесена тиква:-)
ОтговорИзтриванеДОбавих си рецептата във фаворити, но още не съм превключила на тиква!
Чудесна вечер ти желая!
Снимките са много хубави!
Ох ох как обичам десерти с тиква, само дето в къщи само аз си ги обичам :))) Федорка грабвам си една от твоите чудни тарталетки :) Чудни снимки както винаги (и недей да скромничиш, много хубаво снимаш)!!!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и пожелания за слънчев и усмихнат уикен :)
Лелеееее! Инче, каква е тази нова вкусотия, пък и с тиква? Снимката с разрезчето е направо неустоима!
ОтговорИзтриванеИ аз си заплювам местенце в клубчето на тикволюбителите :) И си грабвам веднага една тарталетка:)
Прегръдка и пожелание за хубави есенни пичивни дни!
Чудни са Инче. Едновременно сладко като бисквитка, сочно от тиквата и с хрупкави орехи, чудесна комбинация.
ОтговорИзтриванеПриятен почивен ден!!!
Ммммм буоно! :d
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички ви за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеС пожелание за приятни почивни дни :)
Леле, колко мекички, сочнички и сладички изглеждат, Федорита! И двата "формата" ми харесват, особено тарталетките (умирам за тарталетки). Супер предложение! А сега ще видя какви чудеса си сътворила през последния месец! :))) Целувки.
ОтговорИзтриванеUn aspetto meraviglioso
ОтговорИзтриванеciao
Мамо, имам хипотеза, че първите думи на бебешоците са ам-ам, ама маминките чуват това което искат XD
ОтговорИзтриванеВили, Стефания, благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеДръпи, нтц, не е ам-ам, а па-па :c