Бирена яхния


Този тип яхнии с тъмна бира са ми любими. За пръв път приготвих такава, само че с телешко, бира Гинес и към зеленчуците добавих и грах, преди време, тъй като в един форум, един човек бе пуснал снимка на ирландска яхния и аз като човек, обичащ яхниестите нещица, нямаше как да я пропусна. Оттогава насам с какво ли не съм я приготвяла. Сега ви предлагам вариант със свинско, по-евтинка тъмна бира и повечко пресен лук, в комбинация с оризено-лападни топчета, че сега е сезонът на тази зеления. Получава се много вкусно ястие.


Продукти:
1 килограм свинско месо от бут
5 средно големи моркова
2 средно големи картофа
1 глава стар лук
5 стръка пресен лук
250 мл тъмна бира
250-400 мл телешки бульон или вода
1/2 чаена чаша доматен сок
прясна мащерка
магданоз
1 супена лъжица брашно
черен пипер
сол
олио



Почистваме от излишната сланина свинското месо и го нарязваме на кубчета, които запържваме в много добре сгорещено олио, докато се "запечата" месото. 


Прибавяме бирата и оставяме на умерен огън да поври около 40-50 минути. От време на време добавяме малко от  телешкия бульон. Добавяме нарязания стар и пресен лук, морковите и картофите, като последните трябва да са на по-едри парчета. Добавяме и листата от 2-3 стръка прясна мащерка, малко сол и черен пипер. Оставяме сместа да се вари още около 50 минути, като от време на време добавяме малко бульон или вода, ако течността се изпари. 


Когато месото и зеленчуците са напълно готови, добавяме 1 супена лъжица брашно, разтворено в малко вода и оставяме за около 5 минути на умерен огън. Добавяме и доматения сок, както и  нарязан магданоз. Разбъркваме. Сместа прехвърляме в тавичка и печем в загрята фурна на 200С докато отгоре се зачерви месцето и хване приятна коричка. Сервираме със стрък пряна мащерка.


Може да поднесем яхнията с оризови топчета с лапад, приготвени от ориз :)), моркови, смлени орехи, лапад, пресен лук, по възможност повечко, сол, олио, черен пипер.

Коментари

  1. Какво добре изглеждащ! Тя трябва да бъде много богат!
    Виждам само дойде да се знае, както вече ви обяснихме, mmmmmm
    Целувка.

    ОтговорИзтриване
  2. Любима яхнийка с тъмно пиво :))))
    И както току-що извадих едни питки от фурната....
    Сядам с лъжицата, че това сосче...ухае чудесно!
    Снимките са трепач, но ти си го знаеш!!!!
    Прегръдки и усмихната съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Donibaneko Buscando Umami, thanks :)

    Дани, завидях ти за питките. Дай да направим една бартерна сделка, че моите питки са от Билла :))
    Много я обичам тази яхнийка, а и не само тази :))
    Отивам да гаврътна едно аспиринче, че нещо ме втриса.
    Хубава съботна вечер ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  4. ИНЧЕ, занемях пред яхнийката и прекрасните снимки.
    Чак уханието и усетих така хубаво си я поднесла.
    Прекрасна си мила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Не трябваше да гледам преди да вечерям. Уникални и много апетитни снимки! Не се издържа ще бягам от тук, уж се опитвам да се ограничавам,а и Дани с нейните топли питки........
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда прекрасно! Не съм правила такава яхния с бира, непременно ще пробвам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Добре, добре, а къде е допълнителният прибор...не я разбирам тая работа, сега кого да наръфам с настървение и неистов глад, питам?

    ОтговорИзтриване
  8. Инче твоят блог е един от малкото където мога да се възхитя от приготвено месо!!! Не съм голям фен на всякакви месца, но като видя твоите снимки и лигите ми потичат, уникално, толкова си добра ... браво! Това свинско не бих пропуснала да опитам :)
    Та за снимките ... още веднъж страхотни!!!
    Гуш и много хубава съботна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  9. Зиче, такива думи, изречени от кулинар като теб, наистина много ме радват :)
    Благодаря ти :)

    Усмивке, благодаря ти :)
    Не изглежда кой знае какво, но пък наистина е много, много вкусно!
    Хубава вечер :)

    Траяна, пробвай, няма да съжаляваш :))
    С пожелание за спокойна и усмихната вечер :)

    Диве, щом е само тая работа, то ти си лесна :))
    Пък и съм убедена, че нещо адски вкусничко се намира на вашата трапеза :)

    Eвчик, поруменях :)))
    Ние обичаме месце, еле пък половинът, за когото всеки ден трябва да има нещо месно. С малкия зор виждам, защото го мързи да дъвчи :)) и предпочита почти всичко да му е смляно.
    И от мен прегръдки сърдечни и много усмихната вечер :)

    П.П. Ааа и днес като видях ягодите и се сетих за теб и муса ти... и разбира се, взех една тарелка и добре си хапнах :))

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятно съблазнителна е!!! Започнах да слюноотделям..
    Лека вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, има сделка!
    И да не се разболяваш :)

    ОтговорИзтриване
  12. Аз освен всичко друго си харесах чинията!

    ОтговорИзтриване
  13. Инче,безобразно вкусна гозбица поднасяш и то баш като ще се оттеглям за сън-ще я сънувам сигурно,толкова е примамваща!С тъмна бира и аз нянам спомен да съм пробвала,обезателно си отмятам наум да се поправя!
    Сърдечни прегръдки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  14. Инче,това ме изненада,но съм сигурна за вкуса.Снимките ми харесват още повече...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудна яхнийка, Ина! И аз сипадам по такива манджички :)
    Ще направя, но без моркови, че много им се чумерят удома, като са сготвени. А гарнитутата е задължителна - щом е с ориз и орехи, ммм...!

    Слънчев и усмихнат неделен ден :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ох, то тук имало и още снимки, защо ли ми трябваше да се отбивам. Инче, казах вече, но пак ще повторя: много вкусна яхния, много. И за чинийката ще повторя, че много ми харесва! А снимките ти са страхотни, и винаги завършваш с близкия план, направо да си хапне човек. Поздравявам те! Вълшебница!

    ОтговорИзтриване
  17. Ооо, това свинско със сигурност ще опитам! Никога не съм правила яхния с бира. Голям пропуск, нали? Ще се поправя, прекалено добре изглежда тази чиния, за да я подмина равнодушно.
    Хубав почивен ден, Инче!

    ОтговорИзтриване
  18. Зори, благодаря :)

    Дани, да се надяваме, че ще ми се размине... :))

    Танче,
    Роси,
    Живе,
    Тони,
    Бонбончо,
    Пепи,
    благодаря ви :)
    Желая ви усмихната неделя :)

    Olguichi1970, thanks :)
    Have a nice day :)

    ОтговорИзтриване
  19. Федорска,
    като видя месо в твоето меню, повярвай ми, готвя го почти незабавно!
    Много те бива за такива ( и не само, разбира се) манджички.
    Снимките са убиец!

    ОтговорИзтриване
  20. Magnifico plato, de los buenos para comer con mucho pan.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  21. И аз много обичам такъв тип яхнии, бирата си придава много хубав аромат наистина. Става супер вкусно, а и твоите снимки са ужасно апетитини- макар че преди малко хапнах, ми се прияде отново :)

    ОтговорИзтриване
  22. Много вкусно звучи, Инче! А и толкова красиво си я поднесла!
    Никога не съм пробвала свинско с бира, но комбинацията ми звучи много обещаващо.
    Прегръдки и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. ммммм... вкусно! У дома ще се котира много добре :) ще се прави!
    Прегръдка, Инче и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. Точно това ми се хапва и ще се възползвам от идеята щото точно с такива продукти разполагам! Чудно! Поздрави! ... и усмихнат ден, утре и вдругиден...

    ОтговорИзтриване
  25. mi immagino il profumo di questo bellissimo piatto1

    ОтговорИзтриване
  26. Ohhh...que tentación es un plato sabroso y contundente totalmente magnífico ,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  27. Ина, божествено изглежда това нещо, на което ние вкъщи не му казваме точно яхния, но много обичаме!! А снимките ти са уникални!!

    Прекрасна седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  28. Ох, вкусотийка. Мазничко с чубрица с моркови, мм... онова на ориз мяза... и биричка, мм... охх, дояде ми се ):
    Мамо, два дена оцелях без нет. Това трябва да се преподава в училище, наред с откриването на вода и яденето на гъсеници в пустошта!

    ОтговорИзтриване
  29. Вкуснотийка! И в комбинация с бира! Записах си я.


    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  30. Ина, ястието е неустоимо. Задължително ще го пробваме у дома. Благодаря за споделената идея.
    Често съм ползвала твои рецепти и винаги съм оставала доволна. Сега се обръщам с въпрос. Надникни в кулата. Запитала съм нещо и ще се радвам, ако ми помогнеш.
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  31. Мъхче,
    Мария,
    Ели,
    Зори,
    Лина,
    Мина,
    Дръпи,
    Краси,
    Вещичке,
    благодаря ви :)

    Jose Manuel, Lusy, Rosita, thanks!

    ОтговорИзтриване
  32. Ина, невероятно вкусно и сготвено и поднесено и снимано!
    Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  33. Никога не съм правила яхния с бира, но тази непременно ще пробвам. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации