Бирена яхния
Този тип яхнии с тъмна бира са ми любими. За пръв път приготвих такава, само че с телешко, бира Гинес и към зеленчуците добавих и грах, преди време, тъй като в един форум, един човек бе пуснал снимка на ирландска яхния и аз като човек, обичащ яхниестите нещица, нямаше как да я пропусна. Оттогава насам с какво ли не съм я приготвяла. Сега ви предлагам вариант със свинско, по-евтинка тъмна бира и повечко пресен лук, в комбинация с оризено-лападни топчета, че сега е сезонът на тази зеления. Получава се много вкусно ястие.
Продукти:
1 килограм свинско месо от бут
5 средно големи моркова
2 средно големи картофа
1 глава стар лук
5 стръка пресен лук
250 мл тъмна бира
250-400 мл телешки бульон или вода
1/2 чаена чаша доматен сок
прясна мащерка
магданоз
1 супена лъжица брашно
черен пипер
сол
олио
Почистваме от излишната сланина свинското месо и го нарязваме на кубчета, които запържваме в много добре сгорещено олио, докато се "запечата" месото.
Прибавяме бирата и оставяме на умерен огън да поври около 40-50 минути. От време на време добавяме малко от телешкия бульон. Добавяме нарязания стар и пресен лук, морковите и картофите, като последните трябва да са на по-едри парчета. Добавяме и листата от 2-3 стръка прясна мащерка, малко сол и черен пипер. Оставяме сместа да се вари още около 50 минути, като от време на време добавяме малко бульон или вода, ако течността се изпари.
Когато месото и зеленчуците са напълно готови, добавяме 1 супена лъжица брашно, разтворено в малко вода и оставяме за около 5 минути на умерен огън. Добавяме и доматения сок, както и нарязан магданоз. Разбъркваме. Сместа прехвърляме в тавичка и печем в загрята фурна на 200С докато отгоре се зачерви месцето и хване приятна коричка. Сервираме със стрък пряна мащерка.
Може да поднесем яхнията с оризови топчета с лапад, приготвени от ориз :)), моркови, смлени орехи, лапад, пресен лук, по възможност повечко, сол, олио, черен пипер.
Какво добре изглеждащ! Тя трябва да бъде много богат!
ОтговорИзтриванеВиждам само дойде да се знае, както вече ви обяснихме, mmmmmm
Целувка.
Любима яхнийка с тъмно пиво :))))
ОтговорИзтриванеИ както току-що извадих едни питки от фурната....
Сядам с лъжицата, че това сосче...ухае чудесно!
Снимките са трепач, но ти си го знаеш!!!!
Прегръдки и усмихната съботна вечер!
Donibaneko Buscando Umami, thanks :)
ОтговорИзтриванеДани, завидях ти за питките. Дай да направим една бартерна сделка, че моите питки са от Билла :))
Много я обичам тази яхнийка, а и не само тази :))
Отивам да гаврътна едно аспиринче, че нещо ме втриса.
Хубава съботна вечер ти желая :)
ИНЧЕ, занемях пред яхнийката и прекрасните снимки.
ОтговорИзтриванеЧак уханието и усетих така хубаво си я поднесла.
Прекрасна си мила!
Прегръдки!
Не трябваше да гледам преди да вечерям. Уникални и много апетитни снимки! Не се издържа ще бягам от тук, уж се опитвам да се ограничавам,а и Дани с нейните топли питки........
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Изглежда прекрасно! Не съм правила такава яхния с бира, непременно ще пробвам!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Добре, добре, а къде е допълнителният прибор...не я разбирам тая работа, сега кого да наръфам с настървение и неистов глад, питам?
ОтговорИзтриванеИнче твоят блог е един от малкото където мога да се възхитя от приготвено месо!!! Не съм голям фен на всякакви месца, но като видя твоите снимки и лигите ми потичат, уникално, толкова си добра ... браво! Това свинско не бих пропуснала да опитам :)
ОтговорИзтриванеТа за снимките ... още веднъж страхотни!!!
Гуш и много хубава съботна вечер :)
Зиче, такива думи, изречени от кулинар като теб, наистина много ме радват :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти :)
Усмивке, благодаря ти :)
Не изглежда кой знае какво, но пък наистина е много, много вкусно!
Хубава вечер :)
Траяна, пробвай, няма да съжаляваш :))
С пожелание за спокойна и усмихната вечер :)
Диве, щом е само тая работа, то ти си лесна :))
Пък и съм убедена, че нещо адски вкусничко се намира на вашата трапеза :)
Eвчик, поруменях :)))
Ние обичаме месце, еле пък половинът, за когото всеки ден трябва да има нещо месно. С малкия зор виждам, защото го мързи да дъвчи :)) и предпочита почти всичко да му е смляно.
И от мен прегръдки сърдечни и много усмихната вечер :)
П.П. Ааа и днес като видях ягодите и се сетих за теб и муса ти... и разбира се, взех една тарелка и добре си хапнах :))
Невероятно съблазнителна е!!! Започнах да слюноотделям..
ОтговорИзтриванеЛека вечер! :)
Инче, има сделка!
ОтговорИзтриванеИ да не се разболяваш :)
Аз освен всичко друго си харесах чинията!
ОтговорИзтриванеИнче,безобразно вкусна гозбица поднасяш и то баш като ще се оттеглям за сън-ще я сънувам сигурно,толкова е примамваща!С тъмна бира и аз нянам спомен да съм пробвала,обезателно си отмятам наум да се поправя!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки и хубаво утре!
Absolutely yummy recipe, dear!!! Kisses
ОтговорИзтриванеИнче,това ме изненада,но съм сигурна за вкуса.Снимките ми харесват още повече...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудна яхнийка, Ина! И аз сипадам по такива манджички :)
ОтговорИзтриванеЩе направя, но без моркови, че много им се чумерят удома, като са сготвени. А гарнитутата е задължителна - щом е с ориз и орехи, ммм...!
Слънчев и усмихнат неделен ден :)
Ох, то тук имало и още снимки, защо ли ми трябваше да се отбивам. Инче, казах вече, но пак ще повторя: много вкусна яхния, много. И за чинийката ще повторя, че много ми харесва! А снимките ти са страхотни, и винаги завършваш с близкия план, направо да си хапне човек. Поздравявам те! Вълшебница!
ОтговорИзтриванеОоо, това свинско със сигурност ще опитам! Никога не съм правила яхния с бира. Голям пропуск, нали? Ще се поправя, прекалено добре изглежда тази чиния, за да я подмина равнодушно.
ОтговорИзтриванеХубав почивен ден, Инче!
Зори, благодаря :)
ОтговорИзтриванеДани, да се надяваме, че ще ми се размине... :))
Танче,
Роси,
Живе,
Тони,
Бонбончо,
Пепи,
благодаря ви :)
Желая ви усмихната неделя :)
Olguichi1970, thanks :)
Have a nice day :)
Федорска,
ОтговорИзтриванекато видя месо в твоето меню, повярвай ми, готвя го почти незабавно!
Много те бива за такива ( и не само, разбира се) манджички.
Снимките са убиец!
Magnifico plato, de los buenos para comer con mucho pan.
ОтговорИзтриванеSaludos
И аз много обичам такъв тип яхнии, бирата си придава много хубав аромат наистина. Става супер вкусно, а и твоите снимки са ужасно апетитини- макар че преди малко хапнах, ми се прияде отново :)
ОтговорИзтриванеМного вкусно звучи, Инче! А и толкова красиво си я поднесла!
ОтговорИзтриванеНикога не съм пробвала свинско с бира, но комбинацията ми звучи много обещаващо.
Прегръдки и пожелания за хубава нова седмица!
ммммм... вкусно! У дома ще се котира много добре :) ще се прави!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Инче и хубава нова седмица!
Точно това ми се хапва и ще се възползвам от идеята щото точно с такива продукти разполагам! Чудно! Поздрави! ... и усмихнат ден, утре и вдругиден...
ОтговорИзтриванеmi immagino il profumo di questo bellissimo piatto1
ОтговорИзтриванеOhhh...que tentación es un plato sabroso y contundente totalmente magnífico ,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеИна, божествено изглежда това нещо, на което ние вкъщи не му казваме точно яхния, но много обичаме!! А снимките ти са уникални!!
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица ти желая :)
Ох, вкусотийка. Мазничко с чубрица с моркови, мм... онова на ориз мяза... и биричка, мм... охх, дояде ми се ):
ОтговорИзтриванеМамо, два дена оцелях без нет. Това трябва да се преподава в училище, наред с откриването на вода и яденето на гъсеници в пустошта!
Вкуснотийка! И в комбинация с бира! Записах си я.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Ина, ястието е неустоимо. Задължително ще го пробваме у дома. Благодаря за споделената идея.
ОтговорИзтриванеЧесто съм ползвала твои рецепти и винаги съм оставала доволна. Сега се обръщам с въпрос. Надникни в кулата. Запитала съм нещо и ще се радвам, ако ми помогнеш.
До скоро!
Мъхче,
ОтговорИзтриванеМария,
Ели,
Зори,
Лина,
Мина,
Дръпи,
Краси,
Вещичке,
благодаря ви :)
Jose Manuel, Lusy, Rosita, thanks!
Ина, невероятно вкусно и сготвено и поднесено и снимано!
ОтговорИзтриванеАдмирации!
Никога не съм правила яхния с бира, но тази непременно ще пробвам. Благодаря ти!
ОтговорИзтриване