Соленки със зеленчуков пълнеж
Тези зеленчукови соленки вече са ми любими. Даже ще ги нарека много вкусни бомбички :)
Пълнежът може да бъде всякакъв, но аз заложих на избрания от източника.
Рецептата е леко променена и взета оттук >>
(1 чаена чаша = 240 милилитра)
Продукти:
за тестото:
1 чаена чаша брашно
90 грама настъргано сирене Едам (или друго, тип кашкавалено)
90 грама краве масло
4-5 супени лъжици студена вода
за пълнежа:
1/2 настъргана малка тиквичка
30 грама настъргано сирене Едам
2 равни чаени лъжички пшеничен грис
копър
олио
сол
В купа смесваме маслото и настърганото сирене. Добавяме брашното и замесваме тесто. Ако е нужно добавяме и малко студена вода, за да получим средно тесто, което поставяме в полиетиленов плик и прибираме в хладилник за 30 минути до 1 час.
През това време приготвяме пълнежа. В тефлонов тиган сипваме малко олио и добавяме настърганата тиквичка. Пържим до изпаряване на водата от тиквичката. Готовият зеленчук овкусяваме със сол, добавяме нарязания копър и гриса. Разбъркваме. След като се охладят малко тиквичките, добавяме настърганото сирене и отново разбъркваме.
Забележка: Добавих грис, за да поеме водата, която ще се отдели от тиквичките при печенето, тъй като не бях сигурна дали въпреки предварителната обработка пак няма да пуснат водичка и да развалят тестото. Не сгреших.
Забележка: Добавих грис, за да поеме водата, която ще се отдели от тиквичките при печенето, тъй като не бях сигурна дали въпреки предварителната обработка пак няма да пуснат водичка и да развалят тестото. Не сгреших.
Изваждаме тестото от хладилника и го разточваме на кора с дебелина около 2-3 милиметра върху леко набрашнен плот. Изрязваме от тестото кръгове с диаметър около 6-7 сантиметра или колкото решим, че искаме да бъдат големи соленките. В средата на половината от кръговете поставяме половин чаена лъжичка от зеленчуковата плънка. Всяко кръгче с пълнеж покриваме отгоре с друго кръгче, което е без пълнеж. Защипваме краищата добре, така че да не се отворят при печене. Подреждаме соленките в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние около 1-2 сантиметра. Печем в предварително загрята фурна на 190С първо за 5-7 минути, после намаляваме на 170С и продължаваме печенето. Време не мога да посоча, но целта е да се зачервят леко и приятно соленките. Готовите вкусотии може да се хапнат топли, а може и напълно изстинали. Вторият вариант на нас повече ни допадна. След като изстинат стават много мекички.
Много са вкусни! :)
Ама каква фотосесия - мисля, че се олях със снимането :))
Много са вкусни! :)
Ама каква фотосесия - мисля, че се олях със снимането :))
Първа и искам една голяяяма порция от тези соленки :Р
ОтговорИзтриванеВтора съм,но моята порция си я искам като на DSbiva:))).Прекрасно предложение,Инче!
ОтговорИзтриванеЗначи двойна доза да правя ;), щото от тази излизат толкова, колкото са в панерчето. С други думи, всичко е изядено :x
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви :)
Какво те безпокои фото сесията ..:) и още толкова да сложиш ще им се наслаждавам ...много хубави снимки ,много хубави соленки ,много хубава рецепта !
ОтговорИзтриванеИскренни комплименти ,Инче !
Хубава вечер !
Ванче, стана ми смешно, когато се загледах и видях как съм снимала отляво, отдясно, отгоре, отпред, само отдолу ми липсва :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти :)
Хубава и на теб :)
Инче останаха ли и за мене от тези разкошотии дето си направила?
ОтговорИзтриванеМного ,ама много примамливи пък и с тиквички които обожавам.
Прекрасна гледка ,пък и снимките ти мечта!
Прохладна вечер мила!
Ина, много ми допадат! Сиренени с тиквички :)) Поздрави!
ОтговорИзтриванеQue rico lucen los pancitos con calabacín me comería varios ,lindas fotos,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеeccezionali!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеМоже ли такива работи????
ОтговорИзтриванеДа попадна в неподходящо време, разбирай гладна,
да гледам тези безумно вкусни нещица и да ме оставиш
да се задавя от обилно слюноотделяне!
И да кажеш, че отдавна няма!!!!
А, и да ги сложиш в толкова сладурска съдинка!
Както казва малчо :не е честно!
Прегръдки /виж въпреки всичко колко съм добричка/ и хубава вечер!
АЗ ще им сложа галетка, че грис редовно не ми се намира :)
Инчеее, голяма си изкусителка :) Чудесни са :) Ще се правят скоро и у дома :)
ОтговорИзтриванеЗиче,
ОтговорИзтриванеКате,
Траянче,
Дани,
Зори,
благодаря ви :)
Rosita,
Federica,
thanks :)
Дани, при мен е обратното. Галета по-рядко се намират у нас, но виж каква добра идея даваш. Не се сетих, грабнах гриса, защото ми беше пред очите :))
ОтговорИзтриванеХубава вечер желая на всички :)
Вай,вай,вай,направо ми се върза погледа на фльонга!Страхотни са,Ина,мигам ли мигам,ама очи пълни,ръце и уста-празни!Великолепен тен имат соленките ти!
ОтговорИзтриванеТова коритце ме поставя в дилема кое да ти поискам по-наред-него или соленките!
Поздрав с усмивка!
Аууу, Инче страхотни вкусотийки! Ама пусто само ще се облизвам пред монитора, че няма кой да ми направи... Много идейно предложение както винаги :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ин, това е нещо между тиквени кюфтенца и соленки, ммм и са печени не пържени още по-добре! Страхотия! Поздрави
ОтговорИзтриванеИнче, каква е тази нова чудесия! Страхотни са!
ОтговорИзтриванеАма че изкушение след изкушение си ги заредила напоследък, пък и едни великолепни снимки, дето само увеличават усиленото преглъщане пред монитора.
Поздрави и отсега се чудя каква изненада ме чака в следващата ти публикация!
Que interesante ese relleno y que rico
ОтговорИзтриванеИнче, соленките ти са прекрасни и много по-хубави от тези на източника :) А откъде ги намираш чудните кофички и съдове?! Направо се изумявам всеки път!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Представям си колко са вкусни, Инче!
ОтговорИзтриванеИзглеждат страшно апетитно.
Много е красив съдът, в който си ги поднесла (не ми идва на ум как се нарича)!
Прегръдки и пожелания за хубав ден!
Фотките са уникални! уливай се по-честичко!
ОтговорИзтриванеЗадължително ще ги пробвам, защото имам много тиквички в градината!
Сега отмъквам едничка*)
Инче ти си първият човек, който познавам и прави такива невероятни снимки със сапунерка, голям талант си!!! Соленките са жестоки, само да имах сега пред мен две, три охааа ...
ОтговорИзтриванеПрегръдки Федорка и хубава седмица:)
Роси, благодаря :)
ОтговорИзтриванеХм, замислих се нещо. Утре, дано всичко е наред, навръщане от работа ще мина да видя дали няма някое "коритце" за тебе :))
Танче, благодаря ти :) О, и аз искам да ми правят, ама много искам. Моят не ще и да припари в кухнята. Едно време поне пържени картофи правеше, сега и това отказва :) Това беше опит за успокоение, макар и неуспешен :)
Линчик, може да се каже. Благодаря ти :)
Лети, благодаря :)
Jose Manuel, thanks!
Зори, да ти призная, повече ми се искаше да приличат като на тези от източника, но и тези си бяха много, много вкусни. Представях си ги като питки, тип арабски, макар че трябваше да се очаква, че ще бъдат по-скоро като кашкавалени соленки.
По въпроса със "съдинките", при нас има едно магазинче, в което продават всякакви джунджурии тип винтидж, прованс... и аз не знам какви стилове още там се мъдрят. Ако проявиш интерес може и да ти обясня къде се намира. Не е много сложно :)) Стига се лесно с метрото.
Благодаря :)
Ели, то това съдче го асоциирам с кълба прежда и куки :))
Благодаря ти :)
Хубав ден и на теб!
Кате, благодаря ти :)
Eвчик, уби ме :)) Да ти дам телефона на мъжа ми да му кажеш две-три думи :)) Всъщност, аз отдавна се "разкандартисах" и ми мина меракът за снимане, но ако някой ми подари по-профи апартче, няма да го върна, я :))
Прегръдки и от мен, къдрава сладурано :)
Фотосесията е страхотна и ако може още да прекаляваш, много ще се радвам! Обожавам публикациите ти! А соленките са ясни - иска ли питане:)
ОтговорИзтриванеМного, ама много е красиво всичко!А за инвентара нямам думи!Като се започне от салфетката и коритце ли е, какво е, толкова стилно и оригинално,че не ни остава нищо друго, освен да се облизваме като гладни котараци и да мъркаме за една хапка...
ОтговорИзтриванеНапълни ми се душата!Благодаря ти!
ottimi questi sgonfiotti, quasi come i miei alalscarola ma decisamente questi piu'golosi!
ОтговорИзтриванеИна,
ОтговорИзтриванеСтрахотни соленки!Чудесна идея за фина и нежна плънка!
Обикновено чета и гледам снимки подред...Но сега изгледах първо снимките-първо съдовете, че съм и аз един маниак!!!:),салфетките... и пак соленките, не, че не видях от първия път... и понеже се ослюнчих отново прочетох рецептата!!!
И къде казваш е т'ва магазинче....Струва ми се,че ще го вдигнем на крака....можеш да ми пишеш и на личния мейл-bianka.h.yovcheva@gmail.com
Голямо благодарско предварително!
Ин, соленките са фантастични. Снимките подканят да опиташ.
ОтговорИзтриванеПрекрасна си!
Кате,
ОтговорИзтриванеТаня,
Бети,
Вещи,
благодаря ви :)
Бети, ще ти изпратя писмо с инструкции.
Lucy, your recipe is really very tasty. Thanks again :)
Инче, аз с удоволствие бих отишла в това магазинче, но съм от Варна :( Тук имаме само море... :)
ОтговорИзтриванеФедорска,
ОтговорИзтриванеей тук сядам и няма да мръдна, докато не си получа соленката;)))
Много добри, много, май още този уикенд ще ги правя, ако плановете не ми се провалят за пореден път;)
Върха си ти снимките!ВИнаги с интерес очаквам онази "в разрез";)
Хубава да ви е вечерта!
Подкрепям всичко казано преди мен и няма какво да добавя...и вкусно и красиво поднесено...
ОтговорИзтриванеПоздрави,Инче!
Каква красота...нежни соленки с вкусен пълнеж!
ОтговорИзтриванеНеустоимо предложение!
Прекрасни снимки,поздравления!
Приятен ден!
А, Зори, това ми е убягнало.
ОтговорИзтриванеМъхче,
Живе,
Мира,
благодаря ви :)
Здравей, Федора,
ОтговорИзтриванебихме искали да публикуваме рецептата ти в следващия брой на GoodFood. Ако си ОК с това, ще те помолим да ни изпратиш снимки на мейл: r.dimitrova@goodfood.bg
Благодаря и поздрави!
Ох, припадам, уникални са.
ОтговорИзтриванеНа НВД съм и тия красоти ме разбиха.
Ммммммм.
Супер.
Видях ги днес в GoodFood и тичам да им се порадвам и тук :)!!! Влюбена съм в тях :)
ОтговорИзтриванеПоздравления и за публикацията!!!