Тиганици от тиквички
Сигурно за мнозина от вас тези тиганици са известни, но за мен са новост. Когато ги зърнах вчера в блога на Диди >> и вече знаех, че днес ще ги опитам :) Признавам, че рецептата я измених, тъй като имах 3 жълтъка, които ми останаха от един десерт и които не ми се искаше да изхвърлям, та вместо цели яйца, при мен са само жълтурите. Заквасената сметана и крема сиренето се озоваха вътре в купата по същата причина, а сиренето - просто защото съм се заблудила, че присъства в рецептата. Останалите съставки са с променено количество, съобразно изискването да се получи нещо като кексово тесто, но една идея по-рядко.
Общо взето, напоследък се изявявам като икономична домакиня :))) Хем си поразчистих в хладилника, хем осигурих част от обяда :P
Та така получих тези мекички, вкуснички и лекички тиганиЧКИ със или от тиквички.
Диди, чудесни са, но ти го знаеш :)
(1 чаена чаша = 240 милилитра)
Продукти:
3 жълтъка или 2 малки яйца
1 средно голяма тиквичка
100 грама заквасена сметана
30 грама крема сирене
100 грама краве саламурено сирене или фета
1/2 чаена чаша брашно
1-2 скилидки пасиран чесън
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 супена лъжица олио
копър
черен пипер
сол
+
олио за намасляване на тефлонов тиган
Настъргваме тиквичката, осоляваме я леко и я оставяме в съд под наклон, за да се отцеди водата. Това се случва за около 30 минути. В друга купа смесваме останалите съставки, без содата. Към тази смес прибавяме отцедените тиквички и содата. Разбъркваме и оставяме сместа да престои около 10-ина минути. Намасляме съвсем леко с олио тефлонов тиган, загряваме го добре и на умерен огън печем тиганиците като от сместа вземаме по една супена лъжица и я изсипваме в тигана и леко разтиламе. В моя тиган събирах по 3 тиганици, но зависи колко е диаметъра му или пък колко големи тиганици искате да получите. Печем тиганиците от двете страни.
Сервираме със сос по желание. Аз заложих на простичката комбинация от кисело мляко, копър олио, пасиран чесън, сол и малко лимонова кора.
Чудесни са! Не са мазни, а представляват комбинация от сочност и тънкост :))) Много ни харесаха.
Диди >>, благодаря за рецептата! Мисля да настържа тиквички за зимата и да ги замразя, така ще можем да хапваме от тази вкусотия и по снежно време.
Сори за размацотиса, но в тая жега на терасата да държа вилицата с една ръка, а с другата фотоапарата и да натискам копчето, хич не е лесна задача :)
Ммммм! Много вкусно!!!
ОтговорИзтриванеСега се сещам, че някъде имах една рецепта за тиквени тиганици с мая. Ще взема да се разровя и да ги опитам :)
Прекрасни са,Инче....с едно млечно сосче и студено бяло винце..........,горещо било:))))пак ми се ядеееее:)))))))
ОтговорИзтриванеОх, искам размацотената :)
ОтговорИзтриванеВкусно!!!!
Много прохлада ти пожелавам!
Страхотни са, Инка! Снимките са прекрасни! Прохладна вечер! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотия! :)
ОтговорИзтриванеИл, давай я тази рецепта с маята. И нея ще я пробвам. Тази много ми допадна, макар че карах с каквото намерих в хладилника :))
ОтговорИзтриванеМиленка, бяло винце... не се сетих, ама то как да се сетя, като не знам от кога не съм близвала алкохол, за сметка на това червата ми ръждясаха от коли :))
Дани, благодаря :) Имаш я :)
Гло, благодаря! Наистина са доста вкусни.
Прохладна вечер на всички ви :)
Страхотни са, снимките също! Хубава вечер! :)
ОтговорИзтриванеХареса ми и рецептата и уникалните снимки!Лека и прохладна вечер!
ОтговорИзтриванеОще утре ще се пробват!
ОтговорИзтриванеНали тиквичките ми раждат като луди, аи ще имам гости!
Чудничка идея Инче, а снимките са *) Целувам те*)
А.че тя много хубава рецептата ,и аз не бях чувала за тиганици с тиквички ! Ще опитам ,Инче -хареса ми !
ОтговорИзтриванеЗа снимките си знаеш че си вълшебник !
Хубава нова седмица утре ! И дано по-хладна ....!
Ох, как хубаво са запържени (или по-скоро запечени). Великолепни снимки! Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеМммм,и на мен размацаната много ми хареса!:)))
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки!И тиганичките.Пак ми се приядоха!Радвам се,Инка,че ти е харесала рецептата.Мисля да опитам и с твоето допълнение от сирене и крема сирене.Определено пасва на вкуса.Поздрави и хубава вечер! :)
Unas tortitas diferentes, que buenas.
ОтговорИзтриванеОх,че вкусничко!И какви снимки самоооооо!Как да не облещиш очи?
ОтговорИзтриванеСупер са тиганичките ти,Ива!Скоро правих,но по-големи по рецепта на Еми Таракчиева,наистина става много вкусно!
А спагетите с патладжан са-мамма мия-разкош!
Хубава нова седмица ти пожелавам!
Федорска,
ОтговорИзтриванетака като все подменяш, заменяш и допълваш продуктите, те обявявам за експериментатор и новатор номер 1;) Много са ти добри тиганичките- поздравления!
Дай една-две насам;)
Айде хубава седмица!
М-да...вкусно, вкусно! И на мен много ми се понрави тази идейка - ще се пробва още тази седмица за гарнитурка...Обаче така като знам моите хора май ще трябва да забъркам направо двойна доза...Лека и безстресова седмица, Инче!
ОтговорИзтриване:):):) Добре си се заблудила със сиренцето:) А все повече се убеждавам, че от продуктите в хладилника се получават най-вкусните рецепти. Инче, перфектни са и как готино позират! Много са вкусни, наистина си личи най-вече от размацотената:):):) Прегръдки от мен и пожелания за по-прохладна нова седмица!
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванеТаня,
Кате,
Ванче,
Elti,
Диди,
Jose Manuel,
Роси,
Мъхче,
Диди,
Бонбонче,
благодаря ви :)
Хубва седмица от мен :)
Не знам тиганици ли са или мини палачинки, обаче аз такива много, много обичам! А онези надиплените във вързопче с патладжана...ох, лелеее, и на тях не отказвам!!!
ОтговорИзтриванеХубава нощ, Ина :*
Инче чак намен ми зауха, прекрасно и толкова вкусно предложение отнова! Това си заслужава да го изпробвам, само нещо напоследък в тази жега апетита ни съвсем се изпари, аз съм минала само на ядки, плодове и малко шоколад, за сила :))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубави и по - прохладни летни дни:)
Мамо, бях на село. Поих, изгорях, ядох плодове. Готви повечко от това, пригладнял съм XD
ОтговорИзтриванеHermosas y originales tortitas lucen tentadoras,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеИна, много апетитни!Ще ги опитам непременно!
ОтговорИзтриванеОх че вкусотия и вълшебни снимки!
ОтговорИзтриванеВеднага ще се изпробват!
Защо ли ми трябваше да отварям тази публикация късно вечер? Ще се купуват тиквички, то се е видяло :) Ина, изглеждат страхотно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав край на седмицата!
Delizioso ---tutto !
ОтговорИзтриванеciao
Много вкусни снимки, надявам се скоро да ги пробвам тези тиганички! Солени Прегръдки!
ОтговорИзтриванеУбеди ме още от заглавието, а със снимките окончателно ме довърши:)
ОтговорИзтриванеМамо, виж XD
ОтговорИзтриванеДръпи, хахах, разпознах се :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички ви :)
Хубаво лято от мен! Ще се видим след няколко седмици :)
Чудничко изглеждат, Инче!
ОтговорИзтриванеЩе взема да направя, тъкмо имам тиквички в изобилие.
Прегръдки! Приятна почивка!
Мамо, в предната тема са ти спамили някакви пакистанци XD
ОтговорИзтриванеМамо, ситуацията е следната. Ново съобщение не мога да пусна, защото в кутията съм сложил обем надхвърлящ нейнатата вместимост.
Писал съм си със [url="http://www.kaldata.com/forums/user/174659-sisone22/"]sisone22[/url] за богатството на българският и немският език, особено що се отнася до речник във философски думи и т.н. За съжаление не мога да го открия. Просветление ме озари, че мога да помоля гореспоменатия за една услуга. Заради езиковата бариера и неориентирането ми в немски води неизчерпано откъм възможности приключи едно мое изследване, което публикувах в Уикипедия - [url="http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B8_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0"]Произхода на Шуми Марица[/url]. Статията е моя, имам я и [url="http://vorfax-am-am.blogspot.com/2011/07/blog-post_06.html"]в блога[/url] , където е по-богата откъм изображения и аудио мостри.
Накратко немската следа:
[quote]
През далечната 1839г. във Вроцлав (Полша) [b]Alexander Cosmar (1805-1842)[/b] създава фарсът "Пиратите". По-късно този факт ще бъде определен като показателен за славянските влияния в новосъздаващата се българска музика (след Освобождението).
Взаимстваната от нея песен в Германия се нарича "[b]Wenn die Soldaten durch die Stadt marschieren[/b]" (Когато войниците маршируват през града) и е с развлекателен характер, но звучи като марш. За сега най-стари документи за употребата и са известни (благодарение на [b]ganinka[/b]) през 1912 г., когато тя е включена в репертоара на кабаретната певица [b]Claire Waldoff[/b]. В Германия песента се налага като военен химн ползван и през двете Световни войни.
[/quote]
Това, което ме интересува е дали в Германия може да се открие повече информация за произхода на споменатите заглавия, изпълнители, аудио записи и т.н. Не са ми известни подходящи форуми за да задам такъв въпрос. Като цяло въпросът е репертоара на кабаретната певица [b]Claire Waldoff [/b]откъде е.
Поздрави :)
Това е мамо, може за по-мързеливко, че знам, че ти е в кръвта, да го люфнеш с копи-пасти и да го делнеш от тука.
приятни сънища
Инче, много апетитни тия тиганички. Ще се радвам да се присъединиш с твоите рецепти за тиквички и патладжани в колекцията ми. http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html
ОтговорИзтриванеХубав уикенд ти желая!
Ели, благодаря :)
ОтговорИзтриванеДръпи, нямам представа.
ОтговорИзтриванеМария, благодаря :)
Мале, какви снимки! Ще се побъркам вече :Р
ОтговорИзтриванеЧудесно изглеждат + нещата, които ей тъй между другото са попаднали вътре в рецептата :Р
Ще се почерпя виртуално:)