Торта Реформа


Тортата прилича много на Гараш торта, но на вкус е по-различна, най-вече заради крема. Според мен е нужно да се добави към крема поне още един шоколад, тъй като вложеното от мен количество не е достатъчно, за да се усеща ароматът му. Също така е добре да посипете отгоре с повече натрошени орехови ядки, тъй като определено е приятно да се усещат парченцата орехи.
Може да погледенете и впечатленията на Рони >> 



Продукти:
за блата
9 белтъка
1 чаена чаша захар
200 грама смлени орехови ядки

за крема
9 жълтъка
90 грама натурален шоколад
1 чаена чаша захар
220 грама краве масло
ванилия


Разбиваме белтъците с миксер за около минута и половина. Прибаваме по малко от захарта, като продължаваме да разбиваме. Общото времетраене на процеса на разбиване на белтъците не трябва да надвишава 2,5 минути. Към получаната маса прибавяме смлените орехи и разбъркваме до хомогенизиране, но внемавеме да не спадне много сместа. В тавата към фурната, покрита с хартия за печене, изсипваме и изравняваме блатката. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 30 минути.


Разтопяваме кравето масло. Ползвайте хубаво масло с много висок процент масленост (поне 82%), това ще ви спести време за изчакване за отделяне на водата от него и разправията по разделянето на маслената част от водната - в крема трябва да използвате само маслената част, водата не ни е нужна. Докато се пече блата, приготвяме крема, като разбиваме с миксер жълтъците и захарта до побеляване. Варим жълтъците на водна баня при непрекъснато разбъркване за около 15 минути, докато сместа се сгъсти и изчезне неприятния (за мен) мирис на сурови жълтъци. Прибавяме разтопеното краве масло и шоколада. Бъркаме до хомогенизиране. Оставяме сместа настрани да изстине.
Готовият блат изваждаме от фурната и оставяме да изстине. Разрязваме блата на 4 равни части, отделяме частите от хартията за печене. Върху първия блат поставяме част от крема и го вкарваме във фризера за около 5 минути, след което го изваждаме, поставаме втория блат, мажем с крем, вкарваме във фризера за 5 минути и т.н. докато сглобим тортата. Дръжте съединенета торта за около 30-40 минути във фризера, след което може да го извадите оттам и да я съхранявате в хладилника до сервиране.

Коментари

  1. Инче, отново изкушаваш с уникални снимки! Тортата е прекрасна! :)
    Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Според мен се е получила перфектна - и на визия, и на вкус (представям си вкуса й...). Инче, поздравления за шоколадовата идилия и да ви е сладко!
    Хубав ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  3. O_O mamma mia che meraviglia!!!!! complimenti!!! ciao

    ОтговорИзтриване
  4. Уха, каква красота направо усетих мекотата на тортата хмхм

    Поздрави,

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна торта, изглежда толкова вкусна, шоколадова и нежна! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Неустоимо шоколадово изкушение, Инче -
    много ефектни и красиви снимки, както ти умееш...
    Тортата е страхотна,
    с чудесно ароматно и вкусово съчетание /мисля си, дори и без добавките/...
    Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Пекрасна е тази Реформа! С тези снимки ще ме довършиш....
    Поздрави и :) честита сряда :)

    ОтговорИзтриване
  8. Присъединявам се към комплиментите с чисто сърце,невероятно съблазнителна реформа,Ина!А чинийката с калата е невероятно ефектна!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чинийката е подарък от Ванчето (италианското :))
      Благодаря, Роси :)

      Изтриване
  9. Тази основа я обичам и я ползвам за чийзкейк :)
    В по-малки количества, разбира се!
    Тортата е чудесна, за разрезите си знаеш и за шоколада
    важи максимата на Мечо Пух за "колкото повече" :)
    Прегръдка и много морски усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. Несъмнено много, много вкусна торта! И аз съм за повече шоколад и орехи!
    Чудесни снимки, Ина! Чинията е също по мой вкус! Една страхотна торта, сервирана подобаващо!

    ОтговорИзтриване
  11. Направо посягам за парченце :) ! Много , ама много вкусно изглежда !
    И красиво снимана !
    Хубава вечер ,Инче ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  12. Федорска, с тази реформа ми деформира съзнанието;)
    Обещавам да я опитам- с повече шоколад- вярвам на съвета ти;)
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Леле леле, какъв профил има тази торта!!! Какви равни блатове! Направо като по учебник! Поздравления и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  14. Освен, че всеки път изкушаваш с невероятни предложения, с тези снимки просто ми взимаш ума! Прекрасни са и те и всичко, което ни показваш! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  15. Толкова вкусно изглежда Инче, и да ти кажа на мен не ми добавяй допълнително шоколад, така е идеална!
    Поздрави и солени прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Инче, това си е шоколадова фиеста, прелестни снимки и толкова подканящи....

    ОтговорИзтриване
  17. assolutamente deliziosa e super goduriosa questa specie di millefoglie.voglia di affondare il cucchiaio!

    ОтговорИзтриване
  18. Неустоима, неустоима!!! А пък снимките са прелестни, Инче! Публикацията ти носи истинска наслада и удоволствие! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Инче, поднасяш поредната, неописуемо радваща окото, сладост! Снимките са страхотни,а рецептата звучи убийствено вкусно! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  20. Инче,чудесно предложение - оригинално, ефектно и неустоимо вкусно!
    Снимките са като винаги невероятни!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  21. Щом е шоколадово, давай го насам! :)

    ОтговорИзтриване
  22. ей това парче ми взе съня!!!!
    Невероятна тортичка!
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  23. Перфектно изпълнение както винаги! Мисля да я приготвя и аз.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. Ина, тя тая торта с реформаторско име е направо тематична с политическите емоции у нас в момента! Иначе е страхотна!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  25. Невероятно изглежда, много изкушаваща! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  26. Е-е-е, Инка! Ама ти в последно време кой от кой по-умопомрачителни сладкиши показваш! Страхотно апетитна тортичка, а и щом е с ядки и шоколад значи ще се прави (-:
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  27. Олелееее, Инче, убийствена е тортата ти.
    Царица си, да знаеш.:)
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Ина, искам да те поздравя за прекрасния блог - мога да кажа, че е любимият ми български блог! Възхищавам се на творенията ти от много време и бих искала да ти благодаря за вдъхновението, което си за нас, останалите! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации