Класическа торта Наполеон


Изглежда пипкаво, но не е нищо кой знае какво, особено ако имате опит с Медовик. E, не бих я правила без повод, разбира се.

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти за торта с диаметър 20 сантиметра:
1 яйце
1/4 чаена чаша хладка вода
2 чаени чаши брашно
щипка сол
120 грама краве масло на стайна температура

за крема
2 яйца
3/4 чаена чаша захар
3 чаени чаши прясно мляко
4 супени лъжици с връх брашно
120 грама краве масло
ванилия
кокосова есенция




Към брашното прибавяме кравето масло и оформяме трохи. Прибавяме леко разбитото яйце, водата и щипката сол. Месим полученото тесто за кратко, колкото да се хомогенизира, след което го разделяме на 11 малки топки, всяка от които разточваме върху набрашнена хартия за печене на много тънка кора. Изрязваме кръг с помощта на купа или чиния с диаметър около 20 сантиметра. Получените краища отделяме от кората и ги оставяме върху хартията, защото и тях ще печем.
Аз разточвах по две кори върху хартия за печене, която пренесох внимателно върху тавата на фурната. Надупчваме с вилица корите, за да не се надуват много.  Печем в предварително загрята фурна на 230С за 5-7 минути или до приятен златист загар. Изваждаме тавата от фурната и оставяме блатовете върху тавата за около 2 минути, след което ги пренасяме върху решетка, за да се охладят окончателно. По същия начин се процедира и с другите кори. Не изхвърляте хартията за печене, която вече е използвана за печене на някои блатове, използвайте я за разточването и печенето и на другите блатове. Аз използвах две хартии за печене, тъй като пекох в двете тави на фурната ми - когато извадя едната партида с изпечени блатове, веднага пъхам във фурната да се пекат други два блата, а през това време разточвам други две кори.
.

Приготвяне на крема:
В тенджера сгряваме две чаени чаши прясно мляко, а през това време разбиваме яйцата със захарта до побеляване с помощта на миксер. Към получената смес прибавяме брашното, разбиваме, прибавяме и останалата чаена чаша прясно мляко. Така получената смес изсипваме при сгорещеното мляко и бъркаме непрекъснато до сгъстяване на крема. Сваляме от огъня и добавяме кравето масло, нарязано на кубчета. Бъркаме до поемане на кравето масло от крема. След като се охлади за около 5 минути крема, прибавяме ванилията и кокосовата есенция.

Сглобяване на тортата:
Две от изпечените кори натрошете на дребно, с тях ще облепим тортата.
С останалите кори процедираме по един и същи начин - всяка кора намазваме с 3-4 супени лъжици от крема, покриваме с друга кора, отново крем и така до изчерпване на корите. Накрая мажем тортата от всякъде с крем и покриваме с натрошените на трохи кори. Оставяме тортата за поне 6 часа /най-добре 12/ преди да пристъпим към консумация.

Коментари

  1. Много красива презентация. Винаги ми се е струвала доста пипкава тази торта, сега рацбира че просто ми е липсвал повод и мотивация. С удоволствие бих се почерпила с това изкушаващо парче. Поздрави и спорен петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, прелестно изпълнение! Напълни ми душата, защото това беше любимата торта на моята баба и винаги я правеше в едни огромни тави, спомням си, че винаги печеше огромното количество блатове на дъното на тавата, обърната обратно, така ги режеше на точни кръгове. С пожелания за слънчев петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Царица си на тези многопластови торти!
    Нямам опит с Медовик, но това парче е толкова изкусително...
    сякаш ме кани на гости :)
    Прегръдка, Инче и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятна е, Ина! Снимките, презентацията, крайният резултат - адмирации! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам тази торта, но и аз, като повечето, не съм опитвала да я приготвя. Твоята, Инче, е прекрасна! Пък казваш, че е и с повод. Така че - да ти е честит поводът, всичко най-добро от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Само съм яла в далечното минало такава торта, но не съм правила. След такива обяснения и прекрасни снимки май ще се престраша! :)
    Поздрави, Ина!

    ОтговорИзтриване
  7. А аз не съм хапвала истинска класическа торта Наполеон. Майка ми имаше една рецепта, но там корите се правиха като многолистно тесто. Струваше ми се пипкава, затова не съм я правила. Твоята рецепта ми допада много повече. Така че ще опитам истински домашен Наполеон и аз когато имам повод :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. "Медовик" съм яла, не съм я правила нито нея нито "Наполеон" но ми се въртят желания в главата :)
    Плаша се и аз от броя на блатовете, но то е все едно да печеш палачинки май, само където трябва и да ги разточиш преди това :)
    Инче, тортата ти е впечатляващо апетитна, красива и взривява желание да си боднеш с виличка направо от монитора :)
    А какви снимки само .... ах какви снимки!
    Да ти е честит повода! Блажени са били тези които са си похапнали от това съкровище :)

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошна е станала, струва си играчката:)

    ОтговорИзтриване
  10. Мммм,потресаващо вкусно изглежда,Инче!Щастлив празник утре!

    ОтговорИзтриване
  11. Това нещо хвръква в списъка за изпробване! Многоооооо интригуващо и общо взето лесно! Поздравления, Инче!
    Усмихнат петък и красив празник утре! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Оу, Федорска, страшна си!
    Това е едно от малкото неща, които обичам купешки;) Шото ми е пипкаво за правене, а времето ми все още недостатъчно.
    Какъвто и да е бил повода, да ви е честит!

    ОтговорИзтриване
  13. Не съм правила Медовик, но ми е в списъка, тази също вече:) Знам, че няма да я докарам така на външен вид, но пък съм сигурна, че на вкус ще я доближа. Страхотна е и знам, че ще се хареса в къщи. Честит празник, Инче, бъди все така вдъхновена и вдъхновяваща, обичана и обичаща, творяща и създаваща красота!

    ОтговорИзтриване
  14. Ох, много я обичам тази торта!!! Но не мога да се престраша.
    Честит 8 март! Много, много усмивки и приятни изненади!

    ОтговорИзтриване
  15. Приказно красива, перфектно изпълнена и впечатляващо ефектно представена торта, Инче,
    Моите комплименти и поздравления - Честит празник и празници:)
    Голяма прегръдка за теб, с пожелания за един по-специален,
    с празнично настроение ден, наситен с топлота, внимание и любов.

    ОтговорИзтриване
  16. Прегръдки за чудесната рецепта и прекрасните снимки,Инче!

    ОтговорИзтриване
  17. Ин, запленена съм. Разкошно предложение. Ще изпробвам рецептата при първа възможност.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
  18. Тортата стана превъзходна!Благодаря за рецептата и макар да е по-трудоемка си струва.Кремът е най-хубавият млечен, който съм опитвала!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря за чудесната рецепта! Изработката на тортата ми достави голямо удоволствие - беше лесно, приятно и с разкошен резултат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че Ви е харесала :)
      Благодаря за милите думи!
      Весели празници :))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации