Плосък нахутен хляб / без глутен


Ароматното предложението идва от страната на Микеланджело и Леонардо да Винчи, звучи странно, но е изненадващо приятен резулататът. Да добавя ли и че е повече от елементарно за изпълнение?! :) Този вид хляб се нарича фаринàта  или сòкка.
Ако не ви се занимава да разпределяте сместа на малко хлебчета / хапки, може да изпечете в по-голяма добре намаслена със зехтин форма (след като изсипете сместа, зехтинът трябва да покрие част от нея). Времето за печене ще зависи от дебелината на слоя.


Адаптирано оттук >>

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти за 12 мини хлебчета:
1/2 чаена чаша нахутено брашно
1/2 чаена чаша вода
1/2 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици нарязан на дребно магданоз
1 супена лъжица зехтин

6 чаени лъжички зехтин за намасляване на формите за печене

за намазване
зехтин
пресен босилек
чесън
хималайска сол


В купа се изсипва брашното и към него се прибавя половината от водата, разбърква се добра, за да няма топчици. Прибавя се и останалата вода плюс солта и зехтина. Отново разбъркваме и оставяме сместа за около 2-3 чаша или една нощ в хладилника, след което добавяме магданоза и леко разбъркаваме. Сместа е рядка, не се притеснявайте. Намасляваме 12 гнезда на тефлонови или силиконови форми за мъфини, като във всяко гнезо поставяме по 1/2 чаена лъжичка зехтин. Във всяко гнездо изсипваме по 1-2 супени лъжици от сместа. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 15 минути, след което ги изваждаме от фурната и оставяме във формите за около 1-2 минути и ги изваждаме внимателно от гнездата. Всяко плоско хлебче намасляваме със босилеково-чесново-зехтиновата смес, приготвена като към 5-6 супени лъжици зехтин добавим 1-2 скилидки пасиран чесън и 4-5 нарязнаи на ситно листа пресен босилек. Всяка питка поръсваме отгоре съвсем леко с хималайска сол, но може и да пропуснете това, особено ако ги хапнете като добавка към някоя салатка.


Коментари

  1. Как ще ме накараш отново да търся нахутено брашно! Инче, изглеждат страхотно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Винаги ми уханието от този блог ме омайва.......Чувствам се в несвяст от предполагаемия аромат на тези хлебчета...,а представи си ако ми бяха в ръчичките...:)))Чудесна рецепта!Лошото е че и аз като Тили ще трябва да търся нахутено брашно...,но пуста лакомия:))))

    ОтговорИзтриване
  3. Много готини прозорчета си щракнала:), а хлебчетата са разкош, ароматни и вкусни и много интересни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Приказни снимки и аромат се носи! Много интересна рецепта, харесва ми! Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации