Шоколадови пасти



Много мекички, пухкави и топящи се в устата, с една дума - приказка!
Кате, благодарности огромни, слънчице :)



Съжалявам, че направих половин доза от посочените по-долу продукти (затова и пастичките ми са малки - с малко завивки), но мисля да забъркам в скоро време пак и да занеса и на колегите, ако нещо остане :)))



Продукти:
4 жълтъка
50 грама прясно мляко
50 грама олио
70 грама захар
80 грама брашно
4 белтъка
ванилия

За крема:
100 милилитра сладскарска течна сметана
100 милилитра подсладено кондензирано мляко
50 милилитра вода
5 грама (половин пакетче) желатин на д-р Йоткер
1 ампула ванилия на д-р Йоткер

Шоколадава глазура:
200 грама черен шоколад
50 грама вода
50 грама краве масло



Блат:
Разбийте белтъците на сняг. В друга купа разбийте жълтъците със захарта до побеляване, след което прибавете прясното мляко, брашното, ванилията и олиото, разбъркайте. Към получената смес добавете разбитите белтъци на няколко пъти, като след всяко добавяне разбъркайте внимателно до поемане им. Изсипете сместа в тава (тази от фурната), покрита с намаслена хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята фурна на 160С за 15-20 минути или до готовност. Извадете изпечения блат, поставете го върху навлажнена кърпа, но така че хартията да е отгоре и я отстранете внимателно от блата. Поставете я под блата и с нея завийте стегнато руло. Оставете блата да изстине напълно. През това време пригответе крема.

Крем:
Накиснете жалатина в 4-5 супени лъжица вода до набъбване, след което добавете 50 милилитра вода, разбъркайте и разтворете желатина на водна баня или в микровълновата фурна, но внимавайте да не загреете прекалено сместа, защото желатинът ще загуби желиращото си свойство.  Оставете разтворения желатин за 1-2 минути да се охлади леко, след което към него добавете кондензираното мляко и ванилията. Разбъркайте. Получаната смес добавете към разбитата сметана и разбъркайте отново внимателно. Оставете сместа в хладилник до лекото й стягане, след което с лъжица вземайте от сместа и мажете върху развития блат (без хартията). Навийте руло и оставете в хладилник за 2-3 часа, след което нарежете рулото на парчета с дебелина 3-4 сантиметра или по ваш избор. 


Шоколадова глазура:
Разтопете шоколада с маслото и водата, като бъркате сместа. Оставете леко да се охлади.

Оваляйте пастите в шоколадовата смес и поставате върху решетка за 5-10 минути. Махнете пастите от решетка и ги поставете върху поднос, съхранявайте в хладилник до пълното стягане на шоколада. 

Вариант с повече крем (така се е случило с единия край на рулото)






И с какаов блат - тестото е същото, но от 80 грама брашно махнах 2 супени лъжици и добавих 3 супени лъжици какао.



Като рула, преди да ги разрежа на парченца.




С все още невтвърдила се глазура.




С втърдена глазура.



В разрез



Коментари

  1. Прекрасни са и при двете ви, поздрави, Инче! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изкушаващо! А не трябва да ям сладко по здравословни причини. Но си взимам една от тези:)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много неприятно, дано не е нещо сериозно, Краси!
      Хубава вечер от мен :)

      Изтриване
  3. Изкушавате ме с тези пасти и то много! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се съпротивлявай, отдай се на изкушението, чедо :)))

      Изтриване
  4. Ама те са точно за сутрешното ми кафе :)
    Изкусителки!

    ОтговорИзтриване
  5. Перфектни, ммм само ако имаше едничка. Инче, страхотни са. Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам ги, макар да избягвам да ги ям, но при теб са толкова изкусителни! Личи си колко са меки и топящи се!
    Приятен ден, Ина!

    ОтговорИзтриване
  7. Ааааайде, па дано следващите пастички да си ги хапнем заедно на чаша кафенце! Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  8. Много, много са хубавички-само за кафенце....

    ОтговорИзтриване
  9. Толкова са сочни, че ти иде да грабнеш чинията:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, моите вчера се скараха за една чиния от тия, та днес затова правих пак, какво да ги правя :))

      Изтриване
  10. Видях вече, че си направила нова, двойна доза и някак си ща не ща, ще приема предизвикателството ( много популярна дума напоследък). Скоро ще го правя;) Страшни снимки! С новия апарат си неотразима ( както и със стария;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да сгрешиш :))
      С новия апарат съм на Вие, карам на автоматик :)), щото на ръчни много ме дразни - ще си купувам друг обектив, че този не приближава достатъчно, а на мен не ми се занимава с кропване. Пък аз нали съм си кьорава, та искам по-отбилизко да ги виждам нещицата :))

      Изтриване
  11. Благодаря ви и макар да ставам досадна, чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, бих искала да ви попитам, кога се добавя брашното при приготвянето на блата: накрая или в сместа с жълтъците, преди белтъците? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Брашното се добавя към сместа с жълтъците, преди да се добавят белтъците. Благодаря, че ми обърнахте внимание, пропуснала съм да напиша къде се добавя брашното.

      Хубав ден :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации