Вишнева торта


Днес имам рожден ден. Приготвих си торта по мой вкус. Имаше скандали вчера, защо тортата е бяла, а не е шоколадова и заплахи веднага да почвам шоколадова. Как пък не... Смилих се, обаче - едно парче Гараш торта от сладкарницата успокои разгневеното човече :)

Торта е без специална украса и без бои, макар че ми харесват цветните торти, но реших този път да спестя малко от химията и да заложа на семплото.


(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:

блатове
6 яйца 
8 супени лъжици захар
6 супени лъжици слънчогледово олио
4 супени лъжици прясно мляко
8 супени лъжици с лек връх брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка емулсия ванилия

вътрешен крем
400 грама заквасена сметана
200 грама животинска сладкарска сметана
500 грама маскарпоне
1 и 1/2 чаени чаши захар
1/2 ампула лимонова есенция на д-р Йоткер
1 ампула ванилия на д-р Йоткер
1 пакетче желатин /10 грама/ на д-р Йоткер

външен крем
100 грама крем сирене Филаделфия
2 чаени чаши пудра захар
150 грама меко краве масло
150 грама сладкарска сметана
ванилия

вишнево желе
1 чаена чаша замразени вишни
2/3 чаени чаши захар
1/2 чаена чаша вода
1 пакетче желатин /10 грама/ на д-р Йоткер

сироп
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша захар


Приготвяне вишневото желе:
В тенджера поставяме водата, вишните и захарата. Оставяме сместа да заври, след което я сваляме от огъня и оставяме да изстине. Пасираме с пасатор. В малък съд  поставяме желатина и го заливаме с 50 милилитра вода. Оставяме да набъбне, след което го разтваряме на водна баня, внимавайки да не заври. Прибавяме малка част от охладената вишневата смес, разбъркваме, след което добавяме и останалата част от вишните. Разпределяме получаната смес в две тави, покрити със свежо фолио. Тавите е добре да са с диаметъра на блатовете. Оставяме смесите в хладилник да се стегнат.

Приготвяне на блатовете:
Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците на сняг. В друга купа разбиваме жълтъците със захарта до побеляване, след което към тях прибавяме млякото, ванилията и олиото. Разбъркваме. Добавяме и брашното, предварително смесено с бакпулвера. Разбъркваме внимателно. Прибавяме и разбитите белтъци и отново разбъркваме внимателно, внимавайки да не спаднат белтъците. Разпределяме получената смес в тави с диаметър около 20 сантиметра, предварително покрити с намаслена хартия за печене. Печем блатовете в предварително загрята фурна на 170С за 15 минути. Всеки изпечен блат се охлажда върху решетка, разбира се, първо отстраняваме хартията за печене.

Приготвяне на сиропа:
В тенджера смесваме водата и захарта и оставяме сместа да заври. Готовият сироп оставяме да изстине напълно.

Приготвяне на вътрешния крем:
В купа смесваме заквасената сметана и захарта. Разбъркваме, оставяме сместа за около 10 минути, след което към нея добавяме маскарпонето. Разбъркваме. Добавяме сладкарската сметана, есенциите и разбиваме с миксер. В малък съд поставяме желатина и го заливаме с 50 милилитра студена вода. Оставяме да набъбне желатина, след което го разтваряме на водна баня, внимавайки да не заври. Охлаждаме желатиновата смес и към нея прибавяме няколко супени лъжици от сметановата. Разбъркваме и много бързо я добавяме към останалата част от сметаните и маскарпонето. Разбиваме с миксер.

Приготвяне на външен крем:
Разбиваме мекото краве масло с пудрата захар. Добавяме крем сиренето, разбиваме. Прибавяме сладкарската сметана и ванилията и отново разбиваме до получаване на гъст крем.

Сглобяване на тортата:
В ринг за торта поставяме първо един от блатовете. Сиропираме го с част от сиропа. Намазваме с част от вътрешния крем, поставяме отгоре едното вишнево желе, като внимателно отстраняваме свежото фолио. Отгоре пак малко вътрешен крем. Покриваме с втори блат. Сиропираме и т.н. процедурата се повтаря. Накрая завършваме с крем. Оставяме тортата да се стегне в хладилник за една нощ.
На следващия ден покриваме тортата отвсякъде с външния крем. Украсата е по желание.

Коментари

  1. Е, топи се в устата!
    Перфектен разрез :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна комбинация на вкусове и както винаги прекрасно изпълнение и стилна презентация:)

    ОтговорИзтриване
  3. Честит рожден ден! С пожелания за здраве, радост и светли дни! Тортата е невероятно изкусителна и разрезът е пленителен с тези цветове!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден ден,Ина! Жива и здрава!
    Последната снимка не е за хора със слаби нерви!
    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит рожден ден,Инче! Жива и здрава, все така креативна и вдъхновяваща! Прекрасна торта си си направила!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден, Инче -
    вълшебна торта, вълшебен цвят, вълшебни снимки...
    Голяма прегръдка за теб с пожелания за здраве, любов, вдъхновение и много щастие!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит рожден ден, Ина!
    Желая ти здраве, любов и много щастливи моменти с хората и нещата, които те правят щастлива!
    Тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  8. Инче, тортата е просто великолепна! Определено е и по мой вкус, така че одобрявам решението ти. :) Пък и не може само шоколад.
    Пожелавам ти от сърце да си здрава, да си щастлива, успешна и мечтателна! И нека животът ти е така сладък, семпъл, но наситен на вкус и красота като тортата ти. Весел празник и честит рожден ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна торта, снимки, рецепта, всичко! Честит рожден ден - това скорпионите сте страшна работа!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит рожден ден на патерици! Бъди жива и здрава! Тортата изглежда прекрасно- семпла, наситен червен цвят и сладка. Какво му трябва на човек повече?!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит рожден ден, Инче! Желая ти здраве и щастие и сбъднати мечти! Тортата е толкова нежна, толкова красива и елегантна, че колкото и да обичам шоколад и аз:) не бих я заменила за друга! Прекрасна е, ти си прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит рожден ден, Инче! Пожелавам ти много здраве, смях и обич!
    Тортата е прекрасна! Много ми харесва като визия и цветове, а на вкус не се и съмнявам, че ще е прелест - с тези чудни вишни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Инче,бъди здрава!Дълги години ни образовай с вкуса и таланта си!Радвай се на щастлив и вълнуващ живот!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит рожден ден,Инче!Много здраве и успехи ти пожелавам!Тортата е изключително нежна!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит рожден ден,Инче!Бъди здрава,щастлива,обичана!А тортата-прекрасна....

    ОтговорИзтриване
  16. Честит рожден ден, мила Ина!
    Да си винаги в слънчево настроение и усмихната! Бъди здрава и обичана!

    Тортата е прекрасна!!! Любима снимка-втората с разреза. Много вкусно съчетание си подбрала, съвсем и по мой вкус, въпреки че обожавам шоколад :)
    Хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Честит рожден ден на патерици и от мен, Инче! Пожелавам ти много здраве, щастие и много рождени дни, посрещнати с такива красиви и вкусни торти, независимо дали ще са с шоколад или не. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Бъди жива и здрава, Ина! Прекрасна торта си си приготвила! Желая ти този прекрасен вишнев цвят винаги да те зарежда положително! Защото освен бяла, тортата е с чудесен цветен акцент, нали :)
    Обичам тази комбинация от вмъкнат пласт желе между крема и нерядко го използвам :)
    Успешна и радостна година! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  19. Федорска, аз из мрежата честитих, като изтрезнях от моето празнуване, но тази торта е трепач. правих една подобна за РД на половинът, ама не така пригледна;) Страшна си! Бъди здрава, щастлива, организирана, организираща, екскурзии, за мен, с мен и... знаеш си;)

    ОтговорИзтриване
  20. Божествено изглежда, а и сигурно много вкусна!!!! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. На патерици - Честит рожден ден! :)
    Много щастие, здраве, късмет и много хубави моменти в живота! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря на всички, сетили се за мен :)

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  23. Тортата е прекрасна, дори когато се окаже, че нямаш грам вишна. Вкусна и впечатляваща, слагам я веднага в сектор "любими"!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации