Торта салам / Бисквитено руло
Пак съм на соц вълна :) Нямам време за кухненски подвизи, забърках картофена яхния, свинско с доматен сос, два вида печени кюфтенца - свински и пилешки и никой да не ме търси за готвене цяла седмица, да се оправят :))
Вчера звъннах на мама, за да ми каже как се прави това руло, щото четох някакви рецепти в нета, пробвах една, но ми се разпадаха парчетата, когато се опитвах нещо да отрежа - същата история като първия ми опит за бисквитено руло с масло и мармалад. Рекох си "Я, звънни на мама, там грешка няма" :)
Така и стана :)
Мамче, много те обичам, ти си знаеш...
Мамче, много те обичам, ти си знаеш...
Продукти:
1 пакетче обикновени бисквити Житен дар
5-6 какаови бисквити Еверест
5-6 бисквити бисквити Еверест с мляко
1 кутия обикновен локум
2 супени лъжици какао
100 грама печено кашу, счукано на парченца или нарязано или орехови ядки
3 супени лъжици пудра захар или на вкус
120 грама разтопено краве масло
1/2 чаена чаша топла вода
ванилия
есенция ром
Надрябяваме обикновените бисквити на парченца, а другите бисквити смиламе на трохи. Към тях прибавяме какаото, ядките, пудрата захар, есенциите. Разбъркваме.
В купа разтваряме локума с водата, след което го добавяме към бисквитената смес. Разбъркваме. Оставяме сместа за около 5-10 минути, след което към нея добавяме и разтопеното масло. Отново разбъркваме. Пак оставяме сместа за около 5-10 минути, ако случайно има нужда, добавяме още смлени бисквити на трохи, за да може да се оформи руло върху хартия за печене. Свиваме сместа като салам, оставяме я в хладилник за една нощ. На следващия ден, ако решите, може да оваляте рулото в пудра захар.
Много любимо, независимо от рецептата! :) Да гушнеш мама за златната рецепта, Инче, а на теб браво за изпълнението. ;)
ОтговорИзтриванеЛюбимо от детството ми:) Благодаря, че ми го напомни.
ОтговорИзтриванеХа сега де, мама не е правила таквоз:)
ОтговорИзтриванеАко реша - ще се доверя на твоята!
Много вкусно! Не бях опитвала от години до преди няколко месеца. Една колежка черпи за празник с подобен, но се разпадаше. Явно има някаква тънкост при направата, щом и при теб се е разпадал отначало.
ОтговорИзтриванеНа мама рецептите са най- хубави!
Поздрави и успешна нова седмица!
un classico molto piemontese!!!super buono
ОтговорИзтриванеКласика..., то рецепти много и най различни, но в повечето случай резултата е божествен! Най-обичам тези старите рецепти, спомням си на времето, когато нямаше нищо по-различно от няколко сладки неща в магазина, които ни бяха омръзнали до безобразие, колко вкусно ни се струваше това сладко саламче, направено с най-обикновените продукти и имаше най-необикновения вкус :) С брат ми го изяждахме половината още преди мама да успее да го оформи на саламче, хихи
ОтговорИзтриванеТвоето е перфектно, майсторски оформено и сигурна съм много вкусно!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеАх, как обичам сладък салам, Ине! Така ме пренесе във времето, когато това беше един от най-вкусните десерти, които бях опитвала! Твоята рецепта и снимки както винаги са прекрасни! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесно е рулото, Инче, ще го направя и по вашата рецепта! Аз съм правила два варианта, май, но при мен не се е разпадало досега, може би маслото го държи като се стегне, знам ли. Ох, обичам ги тези соц рецепти и това е. Да вземем да си направим едно предизвикателство с рецепти от соца, а? Който за каквото се пресети. Хм, ще помисля по въпроса:). Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеНе ни се е разпадал сладък салам до сега, явно има нещо в продуктите (или качеството!!!) !
ОтговорИзтриванеИна, получил ти се е идеално!
Поздрави!
Прекрасен сладък салам! От години не съм го яла, само бегъл спомен ми е останал от вкуса му.
ОтговорИзтриванеЩе опитам да го направя по твоята рецепта скоро! Благодаря! :)
А за снимките, какво да кажа, страхотни са!