Торта салам / Бисквитено руло


Пак съм на соц вълна :) Нямам време за кухненски подвизи, забърках картофена яхния, свинско с доматен сос, два вида печени кюфтенца - свински и пилешки и никой да не ме търси за готвене цяла седмица, да се оправят :))

Вчера звъннах на мама, за да ми каже как се прави това руло, щото четох някакви рецепти в нета, пробвах една, но ми се разпадаха парчетата, когато се опитвах нещо да отрежа - същата история като първия ми опит за бисквитено руло с масло и мармалад. Рекох си "Я, звънни на мама, там грешка няма" :)

 Така и стана :)
Мамче, много те обичам, ти си знаеш...


Продукти:
1 пакетче обикновени бисквити Житен дар
5-6 какаови бисквити Еверест
5-6 бисквити бисквити Еверест с мляко
1 кутия обикновен локум
2 супени лъжици какао
100 грама печено кашу, счукано на парченца или нарязано или орехови ядки
3 супени лъжици пудра захар или на вкус
120 грама разтопено краве масло
1/2 чаена чаша топла вода
ванилия
есенция ром

Надрябяваме обикновените бисквити на парченца, а другите бисквити смиламе на трохи. Към тях прибавяме какаото, ядките, пудрата захар, есенциите. Разбъркваме.
В купа разтваряме локума с водата, след което го добавяме към бисквитената смес. Разбъркваме. Оставяме сместа за около 5-10 минути, след което към нея добавяме и разтопеното масло. Отново разбъркваме. Пак оставяме сместа за около 5-10 минути, ако случайно има нужда, добавяме още смлени бисквити на трохи, за да може да се оформи руло върху хартия за печене. Свиваме сместа като салам, оставяме я в хладилник за една нощ. На следващия ден, ако решите, може да оваляте рулото в пудра захар.


Коментари

  1. Много любимо, независимо от рецептата! :) Да гушнеш мама за златната рецепта, Инче, а на теб браво за изпълнението. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Любимо от детството ми:) Благодаря, че ми го напомни.

    ОтговорИзтриване
  3. Ха сега де, мама не е правила таквоз:)
    Ако реша - ще се доверя на твоята!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно! Не бях опитвала от години до преди няколко месеца. Една колежка черпи за празник с подобен, но се разпадаше. Явно има някаква тънкост при направата, щом и при теб се е разпадал отначало.
    На мама рецептите са най- хубави!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Класика..., то рецепти много и най различни, но в повечето случай резултата е божествен! Най-обичам тези старите рецепти, спомням си на времето, когато нямаше нищо по-различно от няколко сладки неща в магазина, които ни бяха омръзнали до безобразие, колко вкусно ни се струваше това сладко саламче, направено с най-обикновените продукти и имаше най-необикновения вкус :) С брат ми го изяждахме половината още преди мама да успее да го оформи на саламче, хихи
    Твоето е перфектно, майсторски оформено и сигурна съм много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Ах, как обичам сладък салам, Ине! Така ме пренесе във времето, когато това беше един от най-вкусните десерти, които бях опитвала! Твоята рецепта и снимки както винаги са прекрасни! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно е рулото, Инче, ще го направя и по вашата рецепта! Аз съм правила два варианта, май, но при мен не се е разпадало досега, може би маслото го държи като се стегне, знам ли. Ох, обичам ги тези соц рецепти и това е. Да вземем да си направим едно предизвикателство с рецепти от соца, а? Който за каквото се пресети. Хм, ще помисля по въпроса:). Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Не ни се е разпадал сладък салам до сега, явно има нещо в продуктите (или качеството!!!) !
    Ина, получил ти се е идеално!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасен сладък салам! От години не съм го яла, само бегъл спомен ми е останал от вкуса му.
    Ще опитам да го направя по твоята рецепта скоро! Благодаря! :)
    А за снимките, какво да кажа, страхотни са!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации