Пани Валевска
1 чаена чаша = 240 милилитра
Продукти:
основа
1 и 3/4 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
100 грама студено краве масло
3 супени лъжици захар
2 ванилии на прах
200 грама малини или смес от малини, боровинки, малки ягоди - аз ползвах замразени
3 белтъка
1/2 чаена чаша захар
1 чаена лъжичка натурално царевично нишесте
2 ванилии на прах
крем
250 милилитра краве мляко
3 жълтъка
4 супени лъжици захар
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица натурално царевично нишесте
100 грама краве масло на стайна температура
1 ампула ванилия на д-р Йоткер
В купа смесете брашното, бакпувлера, захарта, ванилиите и нарязаното на парченца краве масло. Оформете брашнени трохи, които поставете на дъното на правоъгълна тава (около 25x20 см), покрита с хартия за печене, излизаща извън стените на тавата. Отгоре равномерно разпределете плодовете. Не слагайте много плодове!!!
В купа разбийте бълтъците на сняг, след което добавете на няколко порции захарта, отново разбийте до получаване на хубав сняг, но не прекалявайте с разбиването. Добавете ванилиите и нишестето, разбъркайте с миксера за кратко, колкото да се смесят. Разпределете белтъците върху плодовете, заравнете.
Изпечете блата в предварително загрята фурна на 175С за около 35-40 минути.
Докато се пече блата направете крема.
В половината от студеното млякото разтворете брашното и нишестето. В тенджера сипете останалото мляко, леко разбити с вилицата жълтъци, захарта и млякото с брашното и нишестето. Бъркайте на умерен огън до сгъстяване на крема. Бъркайте непрекъснато до получаване на гладък крем. Отстранете от огъня и оставете да изстине напълно. В купа разбийте кравето масло, добавяйки по малко от изстиналия крем. Добавете ванилията и разбъркайте отново.
Напълно изстиналия блат разрежете на две части. Намажете едната с крема, оставяйки 2-3 супени лъжици от него за намазване на другия блат. Поставете другия блат върху крема. Намажете с заделения крем и повърхността на втория блат. Поръстете с кокосови стърготини или печени ядки. Оставете тортата в хладилник за поне 5-6 часа преди да разрежете на парчета. Преди да сервирате тортата, оставете я за 30-40 минути на стайна температура.
Невероятен сладкиш, Инка! Точно по мой вкус! Поздрави от сърце!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси :)
ИзтриванеБожествено! Ще опитам непременно... Хубав ден!
ОтговорИзтриванеНадявам се, че ще ти хареса :)
ИзтриванеОбожавам такива сладкиши! Великолепен е този, за пръв път го чувам и виждам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате :)
Изтриванеsuper buoni e molto invitanti.una soffice golosità
ОтговорИзтриванеGrazie, Lucy :)
ИзтриванеРазкошен сладкиш,Инче,напълни ми очите,много фотогеничен е и чудно кремест!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси :)
ИзтриванеТази рецепта има толкова очарователна история. Пани Валевска - любимата на Наполеон Бонапарт, полякиня по произход... И нито дума за това? На Ваше място аз бих я разказала.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Който иска да чете житието и страданието на дадена персона, пише в търсачката името ѝ и да си чете, аз намерение нямам да преразказвам истории, още по-малко пък да копирам.
ИзтриванеАх, да... и пропуснах: в такива случаи се сочи откъде е копирана рецептата. Казват, че така било коректно.
ОтговорИзтриванеПосочено е, но няма кой да чете. И не е копирана, а адаптирана :)
ИзтриванеНещо друго пропуснахте ли?
Ох,Инче,разкошен десерт!
ОтговорИзтриванеЩе го правя-имам замразени вишни.И особено ,след като разбрах ,че рецептата е свързана в любимата на Наполеон,сън няма да ме хване,докато не го направя....
Хубави почивни дни ти пожелавам!
Благодаря, Живе :)
ИзтриванеДано ти хареса и на теб. И с вишни става, даже ще е още по-вкусно, мисля аз.